search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 09:46
MENU CLOSE

Λέρος: Mπαράζ επιθέσεων σε βάρος προσφύγων και μεταναστών

05.05.2017 18:09
Λέρος: Mπαράζ επιθέσεων σε βάρος προσφύγων και μεταναστών - Media

 

Mπαράζ επιθέσεων σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, ανάμεσα τους μία έγκυος γυναίκα από το Ιράκ και δύο  τρανς (διεμφυλικοί) ομοεθνοί της σημειώθηκαν από τρεις άγνωστους νεαρούς το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στη Λέρο, με την Αστυνομία να εκτιμά πως τα δύο περιστατικό είχαν ρατσιστικά κίνητρα .

Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε  στις 8 το βράδυ, στο χωριό Μερικιά, με θύμα έναν 37χρονο υπήκοο Ιράκ.

Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε το θύμα στους αστυνομικούς, τρεις νεαροί τον πλησίασαν και τον απείλησαν με ρόπαλο του μπέιζμπολ και μεταλλικές αλυσίδες, αρπάζοντάς του μια καδένα, την άδεια παραμονής, το πορτοφόλι του και το χρηματικό ποσό των 130 ευρώ.

Μισή ώρα αργότερα στην ίδια περιοχή και πιθανόν οι ίδιοι δράστες επιτέθηκαν σε άλλους τέσσερις πρόσφυγες από το Ιράκ. Μεταξύ αυτών και μια έγκυος γυναίκα.

Οι νεαροι ξυλοκόπησαν άγρια με το ρόπαλο και τις αλυσίδες τα ανυπεράσπιστα θύματά τους, εγκαταλείποντας τα στη συνέχεια αιμόφυρτα.

Οι  τέσσερις πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Λέρου, όπου μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών οι τρεις άνδρες αποχώρησαν.

Η κατάσταση όμως της εγκυμονούσας κρίθηκε ότι παρέμενε ασταθής και  εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη γυναικολογική κλινική, δίχως   -σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς – να έχουν υπάρξει επιπλοκές τόσο στην ίδια όσο και στην εξέλιξη της εγκυμοσύνης.

Επίθεση και σε βάρος διεμφυλικών (τρανς)

Επιπλέον, την ίδια ημέρα επίθεση σε βάρος δύο τρανς προσφύγων στο νησί της Λέρου, καταγγέλλει και το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών  (ΣΥΔ).

Σύμφωνα με τα όσα ανάφεραν τα θύματα, πρόκειται για δύο γυναίκες, σε μέλη της ΜΚΟ την περασμένη Τετάρτη στις πέντε και μισή το απόγευμα, την ώρα που επέστρεφαν στο hotspot της Ύπατης Αρμοστείας, δέχθηκαν επίθεση από δύο άγνωστα νεαρά άτομα που επέβαιναν σε μηχανή.

Οι δράστες, σύμφωνα με την καταγγελία, οι οποίοι ήταν οπλισμένοι με ξύλινο ρόπαλο και μακρύ ελαστικό καλώδια, ξυλοκόπησαν τις δύο τρανς, με συνέπεια το σοβαρό τραυματισμό της μίας εκ των θυμάτων.

Σύμφωνα με το Σωματείο των Διεμφυλικών έχει παρατηρηθεί πως στο νησί έχει συσταθεί ομάδα τουλάχιστον είκοσι νεαρών  – ως επί το πλείστον – ατόμων, που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον τρεις επιθέσεις σε βάρος πρόσφυγων και μεταναστών, οι οποίοι φιλοξενούνται στις προσωρινές δομές της  ΥΑ, στη Λέρο.

Παρά το γεγονός ότι τόσο αυτές τις επιθέσεις όσο και μέλη αλληλέγγυων και ΜΚΟ, καθώς και πρόσφυγες, έχουν καταγγείλει στις διωκτικές αρχές τις συγκεκριμένες επιθέσεις σε βάρος τους, το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών στην ανακοίνωσή του αναφέρει πως: «η τοπική αστυνομική αρχή δεν κάνει τίποτα για τηνξ αντιμετώπιση του φαινομένου».

Μετά από την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ –  Τουρκίας  για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών και το κλείσιμο των συνόρων στα Βαλκάνια, στα νησιά έχουν εγκλωβιστεί για παραπάνω από δώδεκα μήνες περίπου 15.000 πρόσφυγες και μετανάστες, με συνέπεια τόσο τη σωματική όσο και ψυχική κόπωση των εγκλωβισμένων ανθρώπων, αλλά  και των τοπικών κοινωνιών, που έχουν αρχίσει να αντιδρούν στην παρατεινόμενη παρουσία των μεταναστών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 09:41