search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 05:23
MENU CLOSE

Τα καταφύγια των πλουσίων για το τέλος του κόσμου

06.05.2017 14:32
Τα καταφύγια των πλουσίων για το τέλος του κόσμου - Media

 

Φαντάζεστε τα καταφύγια για την επικείμενη καταστροφή του κόσμου ως τσιμεντένια λαγούμια, γεμάτα με τροφές σε κονσέρβες; Η εικόνα αυτή παραπέμπει μάλλον στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, οπότε κατασκευάζονταν καταφύγια υψίστης σημασίας, όμως δεν ανταποκρίνονται ούτε στο ελάχιστο στην πραγματικότητα.

Η αυξημένη ζήτηση κατασκευών για να την προστασία από κάθε είδους κίνδυνο, είτε πρόκειται για παγκόσμια πανδημία, αστεροειδή ή τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε συνδυασμό με πολυτελείς ανέσεις, οδήγησαν αρκετές εταιρίες σε όλο τον κόσμο να κατασκευάσουν καταφύγια-αριστουργήματα αρχιτεκτονικής, με εξαιρετική αισθητική.

Ο Ρόμπερτ Βιτσίνο, επιχειρηματίας στο real estate και CEO της Vivos, της εταιρίας που ίδρυσε και διαχειρίζεται πολυτελή καταλύματα σε όλο τον κόσμο, υποστηρίζει πως τα αντίστοιχα που χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί μας δεν ήταν πολύ άνετα. «Ηταν μεταλλικά, γκρι, έμοιαζαν με πλοίο ή με τολ στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Και η πραγματικότητα είναι ότι άνθρωπος δεν μπορεί να ζει και πολύ καιρό σε αυτό το σπαρτιατικό, ψυχρό περιβάλλον», λέει.

Η ελίτ του διεθνούς τζετ σετ, μάνατζερ hedge fund, αστέρες των σπορ, επικεφαλής τεχνολογικών κολοσσών έχουν επιλέξει να σχεδιαστούν κατά παραγγελία τα μυστικά καταφύγια που θα φιλοξενήσουν τις οικογένειες και τους βοηθούς τους. Φήμες μάλιστα υποστηρίζουν πως ο Μπιλ Γκέιτς διαθέτει καταφύγια σε κάθε ένα από τα ακίνητά του.

Τα υπερπολυτελή ατσάλινα καταλύματα έχουν σχεδιαστεί για να αντέξουν πολλές γενιές, μπορούν να «φιλοξενήσουν» φαγητό για τουλάχιστον για ένα χρόνο για κάθε ένοικο και είναι εξαιρετικά ανθεκτικά στους σεισμούς.

Βέβαια, κάποιοι θέλουν το προσωπικό καταφύγιό τους, ενώ άλλοι προτιμούν τη στιγμή της… αποκάλυψης να την περάσουν με παρέα, επιλέγοντας συγκροτήματα. Για να είναι κατοικήσιμα για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι κατασκευασμένα με υλικά τέτοια για να αντέξουν πυρηνικό χτύπημα και είναι εξοπλισμένα με συστήματα παροχής ενέργειας, καθώς και με ειδικό φίλτρο αέρα.

Κάποια από αυτά διαθέτουν κήπους υδροπονίας ώστε να διατηρούνται τα αποθέματα τροφής. Μάλιστα, οι κατασκευαστές έχουν σκοπό να δημιουργήσουν ολόκληρες κοινότητες όπου απαιτούνται μια σειρά από δεξιότητες και επαγγέλματα, όπως δάσκαλοι και γιατροί.

Ενα από τα καταφύγια της εταιρίας βρίσκονται στο Black Hills στη Νότια Ντακότα και περιλαμβάνει 575 στρατιωτικά καταφύγια, τα οποία λειτουργούσαν ως αποθήκες πυρομαχικών του στρατού ως το 1967. Πλέον έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να φιλοξενήσουν 5.000 ανθρώπους, το κάθε ένα είναι ειδικά σχεδιασμένο βάσει των αναγκών του πελάτη, με το κόστος να κυμαίνεται από 25.000 ως 200.000 δολάρια το κάθε ένα και εξαρτάται από τις ανέσεις που θέλει κανείς στο «σπιτικό» του.

Σε κάθε περίπτωση, το συγκρότημα είναι εξοπλισμένο με όλα όσα χρειάζεται μια μικρή πόλη, όπως θέατρο, σχολικές αίθουσες, κήποι υδροπονίας, κλινική, σπα και γυμναστήριο.

Για όσους ψάχνουν κάτι ακόμη πιο πολυτελές, η εταιρία προσφέρει τη «μοντέρνα Κιβωτό του Νώε», όπως λέγεται. Πρόκειται για μία πρώην αποθήκη πυρομαχικών από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου στη Γερμανία και διαθέτει 34 ιδιωτικές κατοικίες, ενώ υπάρχει η δυνατότητα προσθήκης ακόμη ενός ορόφου!

Οι καταυλισμοί παραδίδονται άδειοι και ο κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να τους ανακαινίσει ανάλογα με το γούστα και τις ανάγκες τους, δημιουργώντας χώρους πισίνας και γυμναστηρίου. Ο Βιτσίνο παρομοιάζει τα καταφύγια με τα υποβρύχια και προτείνει στους πελάτες του τους ίδιους σχεδιαστές και κατασκευαστές που εργάζονται σε αυτά.

«Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν γιοτ και γνωρίζουν ήδη τι τους ταιριάζει και τι αίσθηση θέλουν να έχει το καταφύγιό τους», εξηγεί. «Τους προσφέρουμε το μοναδικό πλεονέκτημα να έχουν ένα δεύτερο πολυτελές σπίτι, που τυγχάνει να αντέχει πυρηνικό χτύπημα», επισημαίνει ο ίδιος. Αυτό σημαίνει πως οι ιδιοκτήτες έχουν πρόσβαση στο καταφύγιό τους όποτε το επιθυμούν, είτε έρθει το τέλος του κόσμου είτε όχι.

Πάντως, για τους πιο μοναχικούς που δεν τους ταιριάζει το αίσθημα της κοινότητας, μπορούν να επιλέξουν το Oppidum στην Τσεχία, το οποίο χαρακτηρίζεται το μεγαλύτερο καταφύγιο δισεκατομμυριούχων στον κόσμο και κατασκευαζόταν για μια δεκαετία από το 1984. Αν και οι «λεπτομέρειες» θα σχεδιαστούν βάσει του ιδιοκτήτη, το ακίνητο διαθέτει κήπο, πισίνα, σπα, σινεμά και κάβα κρασιών.

Αν και πολλοί θεωρούν τέτοιου είδους πολυτέλειες περιττές, οι κατασκευαστές υποστηρίζουν πως οι ανέσεις αυτές είναι απαραίτητες για την επιβίωση. «Τα καταφύγια είναι σχεδιασμένα για μακρά χρήση, πέραν του έτους. Καλύτερα λοιπόν να είναι άνετα», αναφέρει ο Βίτσινο.

Ξεπούλημα

Ο Γκάρι Λιντς, γενικός διευθυντής της Rising S Company με έδρα το Τέξας, υποστηρίζει πως το 2016 οι πωλήσεις των υπόγειων καταφύγιων αυξήθηκαν κατά 700% σε σχέση με το 2015, ενώ οι συνολικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 300% από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Φαίνεται πως η εκλογή Τραμπ έφερε τις ΗΠΑ πιο κοντά στην καταστροφή, αφού, σύμφωνα με τον Βίτσινο της Vivos, το ενδιαφέρον για την αγορά καταφυγίων, μετά τις εκλογές, από φιλελεύθερους και συντηρητικούς ήταν τεράστιο, με αποτέλεσμα να πουληθούν όλα τα ακίνητα τις τελευταίες εβδομάδες.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10