search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:00
MENU CLOSE

Ιστορία της Καρδιάς: Από την αρχαιότητα ώς τις μέρες μας

15.09.2011 21:50
Ιστορία της Καρδιάς: Από την αρχαιότητα ώς τις μέρες μας   - Media

Εξετάζοντας κανείς τα ισχυρότερα και διαχρονικότερα διαπολιτισμικά σύμβολα της ιστορίας της ανθρωπότητας η καρδιά με τους ρυθμικούς χτύπους της είναι αυτή που κρατά τον βηματισμό της ζωής, είναι αυτή που κινεί τον άνθρωπο και τα έργα του. Γι’ αυτό δίκαια αποτελεί κεντρικό και κυρίαρχο πολιτισμικό σύμβολο, που ενώνει τους ανθρώπους οργανικά αλλά και ψυχικά, μια και είναι κοινός τόπος η καρδιά να θεωρείται σύμβολο της αγάπης και του έρωτα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη αυτού του κόσμου. Η παρουσία της αποτελεί ηθικό πλεονέκτημα καθώς η έλλειψή της συνδέεται με την ανηθικότητα, τη σκληρότητα και γενικότερα με την απουσία όλων εκείνων των ευγενικών αντιλήψεων πάνω στις οποίες το ανθρώπινο γένος θεμελίωσε τις βασικές του αρχές.

Ole Martin Hoystad
Μετάφραση: Απόστολος Σπανός
Προλογικό σημείωμα: Θανάσης Δρίτσας
Εκδόσεις: Μπαρτζουλιάνος
Σελ.: 362

Εξετάζοντας κανείς τα ισχυρότερα και διαχρονικότερα διαπολιτισμικά σύμβολα της ιστορίας της ανθρωπότητας η καρδιά με τους ρυθμικούς χτύπους της είναι αυτή που κρατά τον βηματισμό της ζωής, είναι αυτή που κινεί τον άνθρωπο και τα έργα του. Γι’ αυτό δίκαια αποτελεί κεντρικό και κυρίαρχο πολιτισμικό σύμβολο, που ενώνει τους ανθρώπους οργανικά αλλά και ψυχικά, μια και είναι κοινός τόπος η καρδιά να θεωρείται σύμβολο της αγάπης και του έρωτα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη αυτού του κόσμου. Η παρουσία της αποτελεί ηθικό πλεονέκτημα καθώς η έλλειψή της συνδέεται με την ανηθικότητα, τη σκληρότητα και γενικότερα με την απουσία όλων εκείνων των ευγενικών αντιλήψεων πάνω στις οποίες το ανθρώπινο γένος θεμελίωσε τις βασικές του αρχές. Έτσι, όταν λέμε μεγαλόκαρδος ή σκληρόκαρδος, η σημασία είναι εξίσου βαρύνουσα σε όλους τους πολιτισμούς, πράγμα φυσικά που δεν ξεφεύγει της ευαίσθητης προσοχής της λογοτεχνίας. Η καρδιά ως όργανο και κυρίως ως σύμβολο κρατά εξέχουσα θέση στην ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Αυτή ακριβώς τη σχέση εξετάζει ο συγγραφέας, ανατρέχοντας στις κορυφαίες στιγμές της παγκόσμιας ιστορίας της λογοτεχνίας. Οι χτύποι της καρδιάς συνέθεσαν καταγωγικούς μύθους στην ιστορία των λαών και οι συμβολισμοί της κόσμησαν τις σημαντικότερες σελίδες της λογοτεχνίας. Ο συγγραφέας σε αυτή την εξαιρετικής έμπνευσης μελέτη παρακολουθεί την ιστορία της καρδιάς, από τον… πρώτο της χτύπο έως και τη σύγχρονη εποχή, όπου η εμπορευματοποίηση των οργάνων σκιάζει τα τρομερά επιτεύγματα της επιστήμης και τη διαχρονική της ταύτιση με την αγάπη, τον έρωτα και τις χαρές που προσφέρει η ζωή.

Ξενοφών Μπρουντζάκης [email protected]

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:55