search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:37
MENU CLOSE

Μαρξ – Μπακούνιν : Για το σοσιαλιστικό κράτος

15.09.2011 21:54
Μαρξ - Μπακούνιν : Για το σοσιαλιστικό κράτος  - Media

Μετά την παταγώδη αποτυχία, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα, το σοσιαλιστικό όραμα ενός καλύτερου κόσμου αναζητεί μια νέα διέξοδο μέσα από την επαναπροσέγγιση των θέσεων και των απόψεων κορυφαίων διανοητών πάνω στις ιδέες αλλά και τις αντιθέσεις στις οποίες οικοδομήθηκε ο σοσιαλιστικός κόσμος, ένας κόσμος που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε. Μεγάλο ενδιαφέρον σε αυτή την εκ νέου ανάγνωση των κλασικών θεωρητικών κειμένων διατηρούν ακόμα οι μεγάλες διαμάχες που γέννησαν οι θεωρητικές τοποθετήσεις κορυφαίων διανοητών του παγκόσμιου επαναστατικού κινήματος. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η διαμάχη μεταξύ του Μαρξ, θεμελιωτή του κομμουνισμού, και του Μπακούνιν, θεμελιωτή του αναρχισμού, διατηρεί ακόμα ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον για όσους αναζητούν νέες διεξόδους στον ιδεολογικοπολιτικό ορίζοντα του μέλλοντος.

Γιώργος Ρούσσης
Εκδόσεις: Γκοβόστης
Σελ.: 223

Μετά την παταγώδη αποτυχία, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα, το σοσιαλιστικό όραμα ενός καλύτερου κόσμου αναζητεί μια νέα διέξοδο μέσα από την επαναπροσέγγιση των θέσεων και των απόψεων κορυφαίων διανοητών πάνω στις ιδέες αλλά και τις αντιθέσεις στις οποίες οικοδομήθηκε ο σοσιαλιστικός κόσμος, ένας κόσμος που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε. Μεγάλο ενδιαφέρον σε αυτή την εκ νέου ανάγνωση των κλασικών θεωρητικών κειμένων διατηρούν ακόμα οι μεγάλες διαμάχες που γέννησαν οι θεωρητικές τοποθετήσεις κορυφαίων διανοητών του παγκόσμιου επαναστατικού κινήματος. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η διαμάχη μεταξύ του Μαρξ, θεμελιωτή του κομμουνισμού, και του Μπακούνιν, θεμελιωτή του αναρχισμού, διατηρεί ακόμα ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον για όσους αναζητούν νέες διεξόδους στον ιδεολογικοπολιτικό ορίζοντα του μέλλοντος. Με αυτό το σκεπτικό στο μυαλό, ο καθηγητής Πολιτικής Θεωρίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Γιώργος Ρούσσης θεωρεί πως αυτή η διαμάχη δεν έχει μουσειακό χαρακτήρα που αφορά μόνο τους θεωρητικούς των πολιτικών επιστημών πιστεύοντας ότι πρόκειται για μια υπόθεση ζωτικής σημασίας για το μέλλον. Έτσι η σύγκρουση του Μαρξ με τον Μπακούνιν σχετικά με τη μορφή οργάνωσης της κοινωνίας αμέσως μετά τη σοσιαλιστική επανάσταση επανέρχεται στο προσκήνιο ως μια νέα ευκαιρία προκειμένου να αποφευχθούν τα λάθη εκείνα που μας οδήγησαν στη δημιουργία μιας σοσιαλιστικής τραγωδίας, της οποίας οι συνέπειες επηρέασαν το σύνολο του κόσμου, καπιταλιστικού και (δήθεν) σοσιαλιστικού.

Ξενοφών Μπρουντζάκης [email protected]

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:37