search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:28
MENU CLOSE

Νεκρός ο επικεφαλής του ISIS στο Αφγανιστάν

08.05.2017 05:22
Νεκρός ο επικεφαλής του ISIS στο Αφγανιστάν - Media

 

Ο επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν, Αμπντούλ Χασίμπ, σκοτώθηκε στις 27 Απριλίου σε κοινή επιχείρηση των αφγανικών και αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στην ανατολική περιφέρεια Νανγκαρχάρ, είπαν αμερικανοί και αφγανοί αξιωματούχοι χθες.

Ο Χασίμπ, που διορίστηκε επικεφαλής πέρυσι αφότου ο προκάτοχός του Χαφίζ Σαΐντ Χαν σκοτώθηκε σε αμερικανική επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone), θεωρείται υπεύθύνος για μία σειρά σημαντικών επιθέσεων μεταξύ των οποίοων συγκαταλέγεται και αυτή στο κύριο στρατιωτικό νοσοκομείο της Καμπούλ στις 8 Μαρτίου, είπαν σε γραπτή δήλωσή τους.

Τον περασμένο μήνα, ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε ότι ο Χασίμπ μάλλον σκοτώθηκε κατά την επιδρομή των αμερικανικών και αφγανικών ειδικών δυνάμεων στη Νανγκαρχάρ, κατά την οποία επίσης σκοτώθηκαν δύο στρατιώτες των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά πριν από την χθεσινή ανακοίνωση δεν υπήρξε επιβεβαίωση της είδησης.

“Αυτή η επιτυχής επιχείρηση αποτελεί άλλο ένα σημαντικό βήμα στην αδυσώπητη επιχείρησή μας να νικήσουμε το ISIS-K στο 2017”, είπε ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγός Τζον Νίκολσον, από τη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην Καμπούλ. Το ISIS-K αναφέρεται στην οργάνωση “Ισλαμικό Κράτος της Επαρχίας Χορασάν” (παλιά ονομασία της περιοχής) η οποία ενώ διατηρεί σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη Συρία και το Ιράκ, δρα ανεξάρτητα. Το ISIS-K επιχειρεί στο Αφγανιστάν από το 2015, πολεμώντας εξίσου και τους Ταλιμπάν και τις δυνάμεις των Αφγανών και των Αμερικανών.

Η δήλωση, που ακολούθησε ανακοίνωση νωρίτερα από τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Ασράφ Γκανί, είπε ότι ο Χασίμπ είχε διοργανώσει την επίθεση της 8ης Μαρτίου στο νοσοκομείο με μια ομάδα μαχητών που είχαν μεταμφιεστεί σε γιατρούς. Στην επίθεση σκοτώθηκαν δεκάδες μέλη του ιατρικού προσωπικού καθώς και ασθενείς.

Στη δήλωση αναφερόταν επίσης ότι ο Χασίμπ είχε διατάξει τον αποκεφαλισμό των προεστών των τοπικών φυλών ενώπιον των οικογενειών τους και την απαγωγή των γυναικών και θυγατέρων τους ώστε να τις πιέσουν να παντρευτούν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ και του Αφγανιστάν είχαν διεξαγάγει μια σειρά επιχειρήσεων εναντίον του ΙΚ-Κ από τον Μάρτιο με τη βοήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών μεταξύ άλλων αεροσκαφών, σκοτώνοντας δεκάδες μαχητές, κυρίως στο Νανγκαρχάρ, στα σύνορα με το Πακιστάν.

Η ήττα της οργάνωσης αποτελεί μία από τις κύριες προτεραιότητες των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ επέρριψαν ένα από τα μεγαλύτερα μη-πυρηνικά όπλα τους σε ένα δίκτυο σπηλαίων και σηραγγών που χρησιμοποιούσε το ΙΚ στο Νανγκαρχάρ, σκοτώνοντας 94 μαχητές, μεταξύ των και τέσσερις αξιωματούχων των.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού, 35 μαχητές και αρκετοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι σκοτώθηκαν στην επίθεση της 27ης Απριλίου.

Εκατοντάδες μαχητές έχουν σκοτωθεί ή συλληφθεί φέτος, και η επιχείρηση συνεχίζεται, με πάνω από τις μισές περιφέρεις που ήλεγχε η ISIS-K να έχουν ανακτηθεί, επιτρέποντας στους κατοίκους ορισμένων περιοχών να επιστρέψουν για πρώτη φορά σε δύο χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:27