13/11/2019 00:46:17

Ο θρίαμβος Μακρόν μέσα από τα πρωτοσέλιδα του γαλλικού τύπου (Photos)

Ο θρίαμβος Μακρόν μέσα από τα πρωτοσέλιδα του γαλλικού τύπου (Photos) - Media

Η εκλογή του κεντρώου φιλοευρωπαίου Εμανουέλ Μακρόν στην προεδρία της Γαλλίας χθες, η επικράτησή του επί της υποψήφιας της άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν, χαρακτηρίστηκε μια ήττα του λαϊκισμού κι ανακούφισε την Ευρώπη, όμως ο γαλλικός και ο ξένος Τύπος τηρεί επιφυλακτική στάση έναντι του νεότερου αρχηγού του γαλλικού κράτους.

Η εφημερίδα Le Monde είδε πολλούς «λόγους να σχετικοποιηθεί η επιτυχία» του Μακρόν: το ότι «μεγάλο μέρος των Γάλλων δεν ψήφισε "υπέρ" ενός υποψηφίου, αλλά "εναντίον" της ακροδεξιάς», αλλά και το επίπεδο-ρεκόρ της αποχής, των λευκών και των άκυρων.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα είναι «ο πρόεδρος του οποίου η νομιμοποίηση από τις κάλπες θα αμφισβητηθεί ταχύτερα» από εκείνη οποιουδήποτε προκατόχου του.

Για την εφημερίδα Libération, δεν πρόκειται παρά για μια «νίκη υπό πίεση» αφού «η μεγάλη αποχή, παρά την απειλή (σ.σ. επικράτησης) του FN, δίνει ήδη μια ένδειξη δυσαρέσκειας έναντι του νέου προέδρου». Μάλιστα η εφημερίδα κυκλοφορεί με διπλό εξώφυλλο, όπου στην πρώτη σελίδα απεικονίζεται ο Εμανουέλ Μακρόν με τη λεζάντα «έπαιξε σωστά το παιχνίδι»  και στην τελευταία σελίδα εμφανίζεται η Μαριόν Λεπέν με τη λεζάντα «καλά έπραξε στο παιχνίδι».

 

Η δεξιά εφημερίδα Le Figaro είδε μια εκλογική νίκη κάθε άλλο παρά πειστική, λαμβανομένης υπόψη της υψηλότερης αποχής από το 1969 και της διαίρεσης του εκλογικού σώματος σε τέσσερα μπλοκ. Η εφημερίδα προβλέπει ότι οι βουλευτικές εκλογές θα είναι δύσκολες για τον Μακρόν, ο οποίος, όπως προεξοφλεί, δεν θα έχει «περίοδο χάριτος».

Η φιλελεύθερη οικονομική εφημερίδα Les Echos χαιρέτισε την «επιλογή της ελπίδας» και το «νέο πρόσωπο της Γαλλίας, νεανικό, τολμηρό, κατακτητικό».

Για την κομμουνιστική εφημερίδα L'Humanité «ξεκινάει μια νέα μάχη» για να «αμφισβητηθούν οι φιλελεύθερες πολιτικές που εξήγγειλε ο νέος αρχηγός του κράτους.

Η «Le Point» με πρωτοσέλιδη εφημερίδα του Μακρόν μιλά για μια «ιστορική» εκλογή ενώ και η Journal du Dimance κυκλοφορεί με τίτλο «Ο νέος Πρόεδρος».

 

Η εφημερίδα «La Croix» αναφέρεται σε μια «μεγάλη και εύθραυστη» νίκη του Μακρόν, σχολιάζοντας με αυτόν τον τρόπο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει εν όψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου ο νεοεκλεγείς Γάλλος πρόεδρος. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.