search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:07
MENU CLOSE

Πως αντέδρασαν οι ηγέτες του κόσμου στην εκλογή Μακρόν

08.05.2017 07:51
Ενρίκο Λέτα: Ο Μακρόν κράτησε την Ελλάδα στο ευρώ - Media

 

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ήταν μεταξύ των πρώτων που αντέδρασαν χθες Κυριακή στην εκλογή του κεντρώου Εμανουέλ Μακρόν στη γαλλική προεδρία, χαιρετίζοντας μια «νίκη» για την Ευρώπη, ενώ στη συνέχεια και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τον συνεχάρη για τη «μεγάλη νίκη του».

 

Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι Γάλλοι επέλεξαν «ένα ευρωπαϊκό μέλλον», σχολίασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ χαιρέτισε την απόφαση των Γάλλων υπέρ της «Ελευθερίας, της Ισότητας και της Αδελφότητας».

«Βασιζόμαστε σε μια Γαλλία στην καρδιά της Ευρώπης για να αλλάξει το σύνολο της ΕΕ και να φέρει κοντά τους πολίτες», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Αντόνιο Ταγιάνι, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

ΗΠΑ

«Συγχαρητήρια στον Εμανουέλ Μακρόν για τη μεγάλη του νίκη σήμερα», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter. «Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί του».

Ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε επισήμως τη νίκη του Μακρόν, ενώ σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπός του έγραψε: «Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τον νέο πρόεδρο και να συνεχίσουμε τη στενή μας συνεργασία με τη γαλλική κυβέρνηση».

Η Χίλαρι Κλίντον έκανε λόγο στον λογαριασμό της στο Twitter για «μια νίκη για τον Μακρόν, για τη Γαλλία, την ΕΕ και τον κόσμο».

 

Κίνα

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συνεχάρη σήμερα τον Μακρόν, διαβεβαιώνοντας ότι το Παρίσι και το Πεκίνο μοιράζονται «μια σημαντική ευθύνη απέναντι στην ειρήνη και στην ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο». «Η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Γαλλία προκειμένου να περάσει σε ανώτερο επίπεδο η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών», ανέφερε ο Σι.

 

Γερμανία

Η νίκη του Μακρόν είναι «μια νίκη για μια ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη και για τη γαλλογερμανική φιλία», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εκτίμησε από την πλευρά του ότι η Γαλλία θα παραμείνει «στην καρδιά της Ευρώπης».

 

Βρετανία

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι «συγχαίρει θερμά» τον Μακρόν, δήλωσε ένας εκπρόσωπός της και του μίλησε για το Brexit. «Η πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Βρετανία επιθυμεί μια ισχυρή σχέση με μια σίγουρη και ευημερούσα ΕΕ μόλις την εγκαταλείψουμε», ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι επιθυμεί «να συνεχίσει την ισχυρή εταιρική σχέση μεταξύ των δύο κρατών μας».

Αντίθετα ο Νάιτζελ Φάρατζ, πρώην ηγέτης του αντιευρωπαϊκού κόμματος Ukip, δήλωσε απογοητευμένος από το αποτέλεσμα των γαλλικών προεδρικών εκλογών. «Με τις εκλογές εγκρίθηκε μια μεγάλη απάτη. Ο Μακρόν θα είναι η μαριονέτα του Γιούνκερ», εκτίμησε.

 

Ρωσία

Ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμας Αλεξέι Πουσκόφ εκτίμησε ότι «η απογοήτευση γρήγορα θα κυριεύσει τους ψηφοφόρους» του Μακρόν, ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο κληρονόμησε «μια χώρα διχασμένη, διαιρεμένη».

 

Ολλανδία

Ο ακροδεξιός βουλευτής Γκέερ Βίλντερς, σύμμαχος της Μαρίν Λεπέν, της εξέφρασε την υποστήριξή του μέσω του λογαριασμού του στο Twitter: «Καλός αγώνας παρόλα αυτά @MLP_officiel, εκατομμύρια πατριώτες σας ψήφισαν! Θα κερδίσετε την επόμενη φορά και εγώ επίσης!».

 

Καναδάς

Ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό συνεχάρη τον Μακρόν «για την εκλογή του στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας» και δήλωσε «ανυπόμονος να συνεργαστώ στενά με τον εκλεγμένο πρόεδρο Μακρόν στη διάρκεια των επόμενων ετών».

 

Ιταλία

«Ζήτω ο πρόεδρος Μακρόν! Η ελπίδα υψώνεται πάνω από την Ευρώπη», έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι.

 

Ισπανία

«Θα συνεργαστούμε στη Γαλλία και την Ισπανία για μια σταθερή, ευημερεύουσα και πιο ολοκληρωμένη Ευρώπη», επεσήμανε ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:03