search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:29
MENU CLOSE

Στα «χέρια» του Άσαντ η Δαμασκός: Απομακρύνονται εκατοντάδες αντάρτες

08.05.2017 08:51
Συρία: 21 μαχητές και δύο άμαχοι νεκροί από τις ισραηλινές επιδρομές κοντά στη Δαμασκό - Media

Εκατοντάδες Σύροι αντάρτες ξεκίνησαν να αποχωρούν σήμερα από τη συνοικία Μπαρζέ της Δαμασκού, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με την κυβέρνηση, όπως μετέδωσε ένα τηλεοπτικό δίκτυο.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Ekhbariya μετέδωσε ότι ξεκίνησε η απομάκρυνση των ανταρτών από τη Μπαρζέ, οι οποίοι θα μεταβούν στην επαρχία Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία, που ελέγχεται από τους εξεγερμένους.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι λεωφορεία έφτασαν στη Μπαρζέ τα ξημερώματα και μια ομάδα μερικών εκατοντάδων μαχητών και οι οικογένειές τους έχουν ξεκινήσει να επιβιβάζονται σε αυτά.

Στο πλαίσιο της ίδιας συμφωνίας, που είναι η πρώτη που προβλέπει την απομάκρυνση ανταρτών από τη Δαμασκό, και άλλοι άνθρωποι αναμένεται να εγκαταλείψουν τη συνοικία τις επόμενες ημέρες.

Στην πρωτεύουσα οι αντάρτες και οι τζιχαντιστές σύμμαχοί τους είναι παρόντες σε πέντε συνοικίες. Ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της Καμπούν και της Τεσρίν και μοιράζονται με τον συριακό στρατό τον έλεγχο της Τζόμπαρ. Επίσης σημαντική είναι η παρουσία τους στην Μπαρζέ και την Τάνταμον.

Η Καμπούν είναι εδώ και εβδομάδες θέατρο σφοδρών μαχών μεταξύ των ανταρτών και του στρατού, με τα στρατεύματα του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ να σημειώνουν νίκες.

Την ίδια ώρα αρκετά ασθενοφόρα της Ερυθράς Ημισελήνου έφτασαν στις πολιορκημένες από τους αντάρτες πόλεις αλ Φούα και Κεφράγια κοντά στην Ιντλίμπ για να απομακρύνουν κατοίκους, βάσει της ίδιας συμφωνίας.

Ο Άσαντ προωθεί τις απομακρύνσεις αυτές και τις «συμφιλιωτικές», όπως τις αποκαλεί, συμφωνίες στις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες που παραδίδονται στον στρατό προκειμένου να περιορίσει την αιματοχυσία.

Ωστόσο, ο ΟΗΕ καταγγέλλει τόσο τις τακτικές πολιορκίας που προηγούνται των συμφωνιών αυτών, όσο και τις ίδιες τις συμφωνίες καθώς εκτιμά ότι ισοδυναμούν με αναγκαστικό εκτοπισμό.

Πολλοί από τους αντάρτες που έχουν φύγει από πολιορκημένες περιοχές έχουν μεταβεί στην Ιντλίμπ, μια επαρχία στα σύνορα με την Τουρκία, που είναι σημαντικό προπύργιο των ανταρτών.

 

ΑΠΕ ΜΠΕ 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:29