search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 06:38
MENU CLOSE

Πυρά κατά Μακρόν από τη γαλλική δεξιά: Δεν έχει αρκετή τόλμη

08.05.2017 13:22
Χαιρετίζει ο Μακρόν την αποφυλάκιση του Γάλλου φωτορεπόρτερ - Απελάθηκε από την Τουρκία - Media
 
Η Βαλερί Πεκρές (του κόμματος Οι Ρεπουμπλικάνοι), η οποία ψήφισε χθες Κυριακή τον Εμανουέλ Μακρόν για να υψωθεί ένα φράγμα στο FN, δήλωσε σήμερα πως κέρδισε τις προεδρικές εκλογές «με κάποιου είδους αμφισημία» και ότι δεν διαθέτει ούτε «αρκετή τόλμη» ούτε «την απαραίτητη αποφασιστικότητα».
 
Ο Εμανουέλ Μακρόν «ενσαρκώνει ένα είδος συνέχειας με την προηγούμενη πενταετία την οποία οι Γάλλοι δεν θέλουν πλέον», δήλωσε η πρόεδρος της περιοχής Ιλ-ντε-Φρανς στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Radio Classique και Paris Première.
 
«Νομίζω πως κέρδισε με μια κάποιου είδους αμφισημία, νομίζω πως οι μεταρρυθμίσεις του δεν έχουν αρκετή τόλμη για να βγάλουν τη Γαλλία από τη μάστιγα της ανεργίας (…) Δεν υπάρχει η μεταρρυθμιστική τόλμη που περιμένω και την οποία περιμένει η χώρα», συνέχισε. «Και έπειτα για την ασφάλεια, για την εξουσία, για την κοινοτικότητα, για τον ριζοσπαστικό ισλαμισμό, πιστεύω πως ο Μακρόν δεν έχει την απαραίτητη αποφασιστικότητα».
 
«Ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να μας οδηγήσει στη σύγχυση των ιδεών, μας λέει τώρα πως υπάρχει εκείνος και τα άκρα, και πιστεύω πως αυτό θα ήταν πολύ επικίνδυνο για τη χώρα μας. Δεν είναι αλήθεια, δεν υπάρχουν εκείνος και τα άκρα, τα άκρα σήμερα έχουν εξασθενίσει, και εμείς σήμερα έχουμε να καλύψουμε έναν πολιτικό χώρο», είπε ακόμη.
 
«Έχουμε να εκφράσουμε μια πολιτική γραμμή και αυτή η πολιτική γραμμή δυστυχώς έμεινε στον άσο, έπεσε σε παγίδα, λόγω των υποθέσεων που αμαύρωσαν την προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές», είπε. «Επιστρέφουμε εδώ, τώρα, σε έναν νέο εκλογικό κύκλο, τις βουλευτικές εκλογές. Θα έχουμε επιτέλους την αντιπαράθεση ενός προγράμματος με ένα άλλο πρόγραμμα που δεν μπορέσαμε να έχουμε στη διάρκεια των προεδρικών εκλογών», υποσχέθηκε η Πεκρές.
 
Υπενθύμισε πως η ψήφος της υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο «ήταν μία προκαθορισμένη ψήφος, διότι [ο Μακρόν] δεν εκπροσωπεί τις ιδέες που επιθυμώ για τη Γαλλία».
 
«Πιστεύω πως είναι κάποιος πολύ σαγηνευτικός, αλλά η αλήθεια είναι ότι όταν έχει κανείς την αίσθηση ότι λέει στον καθένα αυτό που θέλει να ακούσει, στο τέλος πολλοί άνθρωποι θα απογοητευθούν», είπε η Βαλερί Πεκρές.
 
Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Μπρινό Λε Μερ (Οι Ρεπουμπλικάνοι) εξέφρασε την άποψη ότι ο Εμανουέλ Μακρόν πρέπει «επιτακτικά να τείνει το χέρι» και να κάνει ανοίγματα προς τους ψηφοφόρους της δεξιάς και του κέντρου και ότι ο μελλοντικός πρωθυπουργός πρέπει να ενσαρκώσει αυτή την πολιτική ανασύνθεση.
 
«Ο Εμανουέλ Μακρόν πρέπει (…) τις επόμενες ημέρες, επιτακτικά να τείνει το χέρι προς αυτά τα εκατομμύρια των εκλογέων της δεξιάς και του κέντρου που δεν εκπροσωπήθηκαν στον δεύτερο γύρο, που μπορεί να αισθάνονται θυμό ή απογοήτευση. Πρέπει να τους απευθύνει σαφή μηνύματα», είπε ο Λε Μερ στο RTL.
 
«Ναι, θα μπορούσα να εργαστώ σε μια κυβερνητική πλειοψηφία», δήλωσε ο πρώην υπουργός του Νικολά Σαρκοζί και του Φρανσουά Φιγιόν. «Εξαρτάται από τις χειρονομίες που θα κάνει ο Εμανουέλ Μακρόν προς την κατεύθυνση της παράταξης στην οποία ανήκω», «όλους εκείνους που εκτιμούν ότι πρέπει να κάνει περισσότερα για την ασφάλεια», «χειρονομίες σε ό,τι αφορά την άνοδο του πολιτικού ισλάμ στη χώρα αυτή», «για την εκπαίδευση, «για τη γαλλική κουλτούρα», δήλωσε ο βουλευτής.
 
Ο Λε Μερ είπε ότι είχε επαφές με τον Εμανουέλ Μακρόν. «Είπα ό,τι είχα να πω στον νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας»: «αν ο επόμενος πρωθυπουργός δεν δείξει την πολιτική ανασύνθεση στην οποία προσβλέπω δεν θα μπορέσουμε να εργαστούμε από κοινού».
 
«Αν είναι ένας σοσιαλιστής πρωθυπουργός, δεν θα υπάρχει καμία ανασύνθεση, τελικά θα είναι η παλιά πολιτική (…) Σε αυτή την περίπτωση ο Εμανουέλ Μακρόν θα είναι κληρονόμος του Φρανσουά Ολάντ», είπε.
 
Ο Φρανσουά Μπαρουέν προειδοποίησε χθες βράδυ τον Λε Μερ ότι δεν θα είναι υποψήφιος του κόμματος Οι Ρεπουμπλικάνοι στην περιφέρειά του, αν συμμετάσχει στην κυβέρνηση Μακρόν.
 
«Η πολιτική οικογένειά μου, την 1η Μαρτίου, όταν ο υποψήφιός της (ο Φρανσουά Φιγιόν) δεν κράτησε τον λόγο του [όταν τέθηκε υπό έρευνα], όλοι εκείνοι που με μεταχειρίζονται σήμερα σαν προδότη, υποστήριξαν την υποψηφιότητά του. Εγώ του ζήτησα να αποσυρθεί για το καλό της πολιτικής οικογένειάς μας επειδή ξέραμε όλοι ότι επρόκειτο να χάσει».
 
«Προδότης ποίου; Των ιδεών μας; Ποια βασική διαφορά υπάρχει ανάμεσα στις ιδέες μας για την φιλελευθεροποίηση της οικονομίας, την υποστήριξη των επιχειρηματιών, την ευρωπαϊκή ενοποίηση, και τις ιδέες του Εμανουέλ Μακρόν; Είμαι πιστός στις ιδέες μου, στις πεποιθήσεις μου».
 
«Θα αρκούσε ο κ. Λε Μερ να δηλώσει υποψήφιος του En Marche!, θα είχε τη θέση του στη νέα πλειοψηφία», δήλωσε στο LCP ο κεντρώος Ζαν Αρτουί, υποστηρικτής του Εμανουέλ Μακρόν.
 
«Νομίζω πως ο Μπρινό Λε Μερ αποτελεί μέρος των ταλαντούχων και γενναιόδωρων πολιτικών ανδρών», σχολίασε, συνηγορώντας υπέρ του να υπάρξουν «υπουργοί της δεξιάς, της αριστεράς, του κέντρου» στην κυβέρνηση Μακρόν. «Εκεί βρίσκεται το μεγάλο μήνυμα που θα δώσει προφανώς ο Εμανουέλ Μακρόν», πρόσθεσε ο ευρωβουλευτής Ζαν Αρτουί.
 
(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 06:32