search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 18:48
MENU CLOSE

Κριστίνα Κίρχνερ: Η φράση του Βούτση που με σημάδεψε στην καρδιά

08.05.2017 15:18
Κριστίνα Κίρχνερ: Η φράση του Βούτση που με σημάδεψε στην καρδιά - Media

 

Οι δεσμοί φιλίας και συναντίληψης Ελλάδας-Αργεντινής, αλλά και τα κοινά ιστορικά βιώματα, τόσο στους αγώνες για δημοκρατία και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όσο και στην οικονομική κρίση, επιβεβαιώθηκαν στη συνάντηση που είχαν ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης και η πρώην Πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ (Cristina Fernandez de Kirchner).

«Οι δύο χώρες και οι λαοί τους έχουν για δεκαετίες ισχυρότατους δεσμούς φιλίας και συναντίληψης και για τη διεθνή κατάσταση και την ειρήνη και για την πρόοδο των λαών. Η Αργεντινή είναι μια μεγάλη χώρα της Λατινικής Αμερικής, με μεγάλο οικονομικό βάθος, η οποία συμμετείχε και στους G20 και υπήρξε μια χώρα, όπως και η Ελλάδα που βίωσε τη δραματική εμπειρία της δικτατορίας, όπως επίσης και τη δραματική εμπειρία επαναλαμβανόμενων καταστάσεων χρεοκοπίας σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε:

«Η χώρα μας, με το γεωστρατηγικό σημείο στο οποίο βρίσκεται, υπήρξε θύμα μιας επτάχρονης δικτατορικής κυριαρχίας πριν από 50 χρόνια και επίσης πρόσφατα, για οκτώ χρόνια, ήδη, είναι σε μια κατάσταση άτυπης χρεοκοπίας και άρα οι εμπειρίες των δύο χωρών είναι και σε αυτά τα ζητήματα παραπλήσιες και συγγενικές».

Ο κ. Βούτσης εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία της κ. Κίρχνερ στο ελληνικό Κοινοβούλιο, τονίζοντας ότι για αρκετά χρόνια που ήταν Πρόεδρος της Αργεντινής, «είχε μια σημαντική παρουσία και στις διεθνείς εξελίξεις και στα μέτωπα των κοινωνικών αγώνων στην ίδια της την χώρα».

Παράλληλα, την ευχαρίστησε «για την χθεσινή της παρουσία σε ένα από τα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, γιατί γνωρίζει πολύ καλά το ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας ως προς αυτό το ζήτημα».

«Πήγα να τους δω, για να μπορέσω να δείξω το ρόλο που έχει η Ελλάδα υπέρ των προσφύγων, υποδεχόμενη και βοηθώντας τους ανθρώπους αυτούς. Η Ελλάδα, προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί από τα οικονομικά της προβλήματα, αλλά παράλληλα προσπαθεί να προσφέρει αμέριστη συμπαράσταση στα χιλιάδες άτομα που αναγκάζονται να αφήσουν τις χώρες τους, θύματα πολέμου, καθώς και θύματα θρησκευτικών αναταραχών» επεσήμανε από την πλευρά της η πρώην πρόεδρος της Αργεντινής.

Την έκπληξη της κ. Φερνάντες ντε Κίρχνερ προκάλεσε η αναφορά του κ. Βούτση ότι ο ίδιος συμμετείχε πριν από αρκετά χρόνια, ως επικεφαλής της νεολαίας του κόμματός του, «στη διαδήλωση που είχε γίνει μπροστά στο Χίλτον με ένα μεγάλο happening, την ώρα που γινόταν το Παγκόσμιο Κύπελλο στην Αργεντινή το ’78, όπου ντυμένοι, άλλοι στρατιωτικά κι άλλοι ως ποδοσφαιριστές, συγκλόνισαν πραγματικά την κοινή γνώμη, τότε, για αλληλεγγύη και δημοκρατία στην Αργεντινή».

«Αυτή η φράση του κ. Βούτση με σημάδεψε στην καρδιά. Πραγματικά είναι σημαντικό που υποστήριξε το λαό μου κατά της δικτατορίας με την ευκαιρία του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1978», ανέφερε χαρακτηριστικά η Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ.

Κατά τα άλλα, η πρώην πρόεδρος της Αργεντινής επέκρινε έντονα την πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Αργεντινής, με την οποία αφήνει ελεύθερα πάνω από επτακόσια άτομα, «πρωταίτιους κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, οι οποίοι βασάνισαν άτομα, παραβίασαν νόμους, παραβίασαν τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Το Ανώτατο Δικαστήριο στην χώρα μου, πήρε ακριβώς μια απόφαση που παραβιάζει το Σύνταγμα, παραβιάζει όλες τις δημοκρατικές αρχές. Αυτό πρέπει να το ξέρει η Διεθνής Κοινότητα. Η δικτατορία, η οποία ξεκίνησε το 1976 στην χώρα μου, δεν έπληξε μόνο το λαό μου, αλλά έπληξε και ανθρώπους από άλλες χώρες, όπως Γαλλίδες καλόγριες, Ιταλούς, όπως και άτομα άλλων εθνικοτήτων. Είναι κατάφορη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι μια απόφαση η οποία στρέφεται κατά της ίδιας της ανθρωπότητας. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι ούτε δεξιών ούτε αριστερών, είναι για όλους τους ανθρώπους» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τις ομοιότητες που έχουν οι δύο χώρες, τη δικτατορία και την οικονομική χρεοκοπία, στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Βούτσης, η πρώην Πρόεδρος της Αργεντινής, πρόσθεσε και «το βίωμα της Αργεντινής, το 1982, τον πόλεμο στα νησιά Φώκλαντ, που ουσιαστικά, όπως είπε, οδήγησε στην πιο γρήγορη πτώση της δικτατορίας στην χώρα της, αλλά άφησε πολλούς αγνοούμενους, και πολλά θύματα, ενώ το 2001 ακολούθησε η χρεοκοπία της χώρας της.

«Δυστυχώς Ελλάδα και Αργεντινή μοιάζουν ιστορικά και στην τρίτη περίπτωση του πολέμου, που αναφέρθηκε η κ. Kirchner, διότι στην Ελλάδα η δικτατορία έπεσε μετά από την τραγωδία της κατάληψης ενός μέρους της Κύπρου, από την τραγωδία του 1974, που ήταν το σημείο μετά από το οποίο δεν μπορούσε να κρατηθεί η δικτατορία στην Ελλάδα», παρατήρησε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής.

Κλείνοντας ο κ. Βούτσης, έδωσε έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα, τονίζοντας ότι «είναι πάντοτε στην ατζέντα όλων των χωρών που ομνύουν στην ειρήνη και στη δημοκρατία» και υπογράμμισε «ότι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη και η ανασύσταση της ιστορικής μνήμης κάθε λαού, είναι οργανικό στοιχείο, είναι στην καρδιά του αγώνα για τη δημοκρατία κάθε στιγμή, τώρα και στο μέλλον».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 18:41