search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:09
MENU CLOSE

Υδατάνθρακες: Να τους γευόμαστε ή να τους… φοβόμαστε;

08.05.2017 16:19
Υδατάνθρακες: Να τους γευόμαστε ή να τους... φοβόμαστε; - Media

 

Για να κατανοήσουμε την επιρροή που έχουν στην διατροφή μας οι υδατάνθρακες, πρέπει αρχικά να τονίσουμε ότι διαχωρίζονται σε απλούς και σύνθετους, ενώ σημαντικό κομμάτι αποτελεί και η ικανότητά μας να τους ξεχωρίζουμε έτσι ώστε κάθε φορά να κάνουμε την καλύτερη δυνατή επιλογή.

Οι απλοί υδατάνθρακες είναι κυρίως:

Τα σάκχαρα: όπως η σακχαρόζη (επιτραπέζια ζάχαρη), το σιρόπι καλαμποκιού υψηλό σε φρουκτόζη και το σιρόπι αγαύης.

Τα επεξεργασμένα δημητριακά: σπόροι από τους οποίους έχουν αφαιρεθεί φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Η μεγαλύτερη πηγή είναι το άσπρο αλεύρι που προέρχεται από εξευγενισμένο σιτάρι.

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες είναι αυτοί που μεταβολίζονται με πιο αργό ρυθμό στο σώμα μας, καθώς περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Κάποιοι από τους κύριους σύνθετους υδατάνθρακες είναι οι εξής:

– Φρούτα & λαχανικά

– Όσπρια

– Δημητριακά ολικής αλέσεως

– Καστανό ρύζι, πατάτες, κινόα, πλιγούρι

Για να απαντήσουμε λοιπόν στην ερώτηση του τίτλου, ο τύπος των υδατανθράκων είναι αυτός που καθορίζει και την επίδρασή τους στον οργανισμό μας.

Συγκεκριμένα, οι απλοί υδατάνθρακες μπορούν να προκαλέσουν ή να συμβάλουν σημαντικά σε πληθώρα καταστάσεων και νοσημάτων, τα οποία φαίνονται παρακάτω:

– Αίσθημα κούρασης όλη την ημέρα (λόγω απότομης αυξομείωσης του σακχάρου στο αίμα).

– Αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης καρδιακής νόσου και διαβήτη τύπου II.

– Αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων (όπου και αυτά συνεπάγονται αύξηση του κινδύνου για καρδιακή νόσο και διαβήτη τύπου II).

– Υπερκατανάλωση τροφής και κίνδυνος παχυσαρκίας

– Εθισμός στην ζάχαρη (η κατανάλωσή της έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση ντοπαμίνης από τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να γίνεται εθιστική)

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν οι σύνθετοι υδατάνθρακες οι οποίοι όχι μόνο μπορούν να αποτρέψουν από το να συμβούν καταστάσεις όπως τις παραπάνω, αλλά επίσης ευνοούν και βελτιώνουν την υγεία μας όταν καταναλώνονται στις σωστές ποσότητες. Ας δούμε όμως συγκεκριμένα τα οφέλη που μπορούν να έχουν.

– Μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών

– Μπορούν να μειώσουν την φλεγμονή

– Επιδρούν βελτιώνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα (και αποτρέπουν έτσι το αίσθημα κόπωσης)

– Προωθούν ένα υγιέστερο πεπτικό σύστημα

Συμπερασματικά… περιορίζοντας όσο περισσότερο είναι δυνατόν τους απλούς υδατάνθρακες και υιοθετώντας μια διατροφή βασισμένη σε σύνθετους υδατάνθρακες επωφελούμαστε τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Γιατί δεν χρειάζεται να «φοβόμαστε» τους υδατάνθρακες. Χρειάζεται μόνο να κάνουμε τις σωστές επιλογές!

 

Πηγή: logodiatrofis.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:09