search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 22:47
MENU CLOSE

Καραθανασόπουλος: Στην κρίση σώθηκαν οι τράπεζες και πλήρωσαν η εργατική τάξη και οι αυτοαπασχολούμενοι

08.05.2017 18:13
Έξαλλος ο Ν. Καραθανασόπουλος: «Η πολιτική μ@λ@κία έχει και τα όριά της» (Video) - Media
 
Το κρατικό χρέος, στη φάση της κρίσης, αυξήθηκε περίπου κατά 40% στις αναπτυγμένες οικονομίες. Υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και τράπεζες «διασώθηκαν» από τα καπιταλιστικά κράτη, διαδικασία που συνοδεύτηκε με μεγάλη αύξηση του κρατικού δανεισμού. Αυτό επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της διημερίδας για τα «κόκκινα» δάνεια, που συνδιοργάνωσαν το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, συμπληρώνοντας ότι το συνολικό ύψος των «κόκκινων» δανείων στην ΕΕ εκτιμάται σε 1,2 τρισ. ευρώ.
 
Σύμφωνα με τον κ. Καραθανασόπουλο, οι τραπεζικοί όμιλοι δάνειζαν άλλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις σε μία σειρά δυναμικούς κλάδους για να εξασφαλίσουν αύξηση και των δικών τους κερδών. Όπως πρόσθεσε, ο βασικός όγκος των «κόκκινων» δανείων είναι προς τους μεγάλους και μεσαίους επιχειρηματικούς ομίλους.
 
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ ανέφερε ότι η αγωνία για κάλυψη των αναγκών είναι που ωθούσε ευρύτερα λαϊκά στρώματα στην καταφυγή δανεισμού, πληρώνοντας πολλαπλάσια με τις δόσεις, τους τόκους και τα πανωτόκια, σημειώνοντας, στη συνέχεια, ότι η εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης, η ανεργία, η επίθεση στους μισθούς και τις συντάξεις, η φοροεπιδρομή είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των χρεών τους στις τράπεζες αλλά και το Δημόσιο.
 
Για τους αυτοαπασχολούμενους ελεύθερους επαγγελματίες και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, είπε ότι αναγκάζονταν συνεχώς να καταφεύγουν στον δανεισμό για να καλύψουν άμεσα ανάγκες λειτουργίας, να επιβιώσουν στον ανταγωνισμό. Ταυτόχρονα, μικροί και μεσαίοι αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς δανείζονταν με δυσβάσταχτους όρους συνεχώς για να καλύψουν τα άμεσα έξοδα παραγωγής. Το ξέσπασμα της κρίσης οδήγησε στην τεράστια απαξίωση κεφαλαίου. Αυτοί που πλήρωσαν και πληρώνουν την κρίση είναι η εργατική τάξη και οι αυτοαπασχολούμενοι, υπογράμμισε.
 
Ο κ. Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε στον στόχο των τραπεζικών ομίλων για μείωση, μέχρι το τέλος του 2019, των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στα 67 δισ. ευρώ και τόνισε ότι όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή, η ΕΕ, ο ΟΟΣΑ, το ΔΝΤ, δεν έχουν στόχο την προστασία των λαϊκών νοικοκυριών και των εργαζομένων, αλλά τη θωράκιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της κερδοφορίας του.
 
Η αντιμετώπιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων θα διευκολύνει έναν νέο γύρο εκκαθαρίσεων, αναδιαρθρώσεων, συγχωνεύσεων και πωλήσεων εταιρειών, με την ενεργητική συμμετοχή των τραπεζικών ομίλων. Στο επίκεντρο είναι τα δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων, σημείωσε.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΚΚΕ από το 2012 έχει αναδείξει μία σειρά στόχους πάλης για την προστασία των αυτοαπασχολούμενων, των ανέργων, γενικότερα των λαϊκών νοικοκυριών. Σε αυτήν τη βάση έχει καταθέσει μία σειρά νομοσχέδια στη Βουλή, που αντιμετώπισαν την κατηγορηματική αντίθεση τόσο των προηγούμενων, όσο και της σημερινής κυβέρνησης. Ο κ. Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι μόνο η εργατική εξουσία μπορεί να απαλλάξει την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρομεσαίους αγρότες, από το βάσανο των χρεών, τον τραπεζικό δανεισμό, τη φορολογία.
 
Σήμερα, η εργατική τάξη και ο λαός έχουν μόνο μία διέξοδο, την κοινωνική συμμαχία και την πάλη για έξοδο από ΕΕ-ΝΑΤΟ, τη μονομερή διαγραφή του δημόσιου χρέους παίρνοντας την εξουσία και τα μέσα παραγωγής, τον πλούτο που παράγουν στα χέρια τους, κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.
 
(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 22:47