search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:28
MENU CLOSE

Macron – LePen: Οι Γάλλοι «επέλεξαν» Κυβερνήτη…

09.05.2017 10:29

       

Γράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος*

 

ΔΕΝ υπήρξαν «εκπλήξεις» στο β’ γύρο των Γαλλικών Εκλογών και ο φερόμενος από την αρχή ως «φαβορί» κ. Macron επικράτησε με το ψηλό ποσοστό 66,1% της αντιπάλου του κας LePen που πήρε 33,9%.

Σημειώστε, έτσι για να «αφυπνισθούμε» οι Δημοκρατικοί πολίτες σε ολάκερη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι 34,8 εκατομμύρια Γάλλοι συμμετείχαν στον β’ γύρο των Προεδρικών Εκλογών, δηλαδή ένα ποσοστό της τάξης του 75,3% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γαλλικού Υπουργείου Εσωτερικών.

Το φετινό ποσοστό συμμετοχής είναι το χαμηλότερο που σημειώθηκε σε Προεδρικές Εκλογές από το 1969 όταν στον β’ γύρο αναμετρήθηκαν οι Pompidou και Proher (οι κάλπες ανέδειξαν νικητή τον Pompidou).

Ο αριθμός των ψηφοφόρων που συμμετείχαν αναδεικνύει το σημαντικό στατιστικό στοιχείο, ότι δηλαδή 11,4 εκατομμύρια ψηφοφόρων από τον συνολικό αριθμό των 47 εκατομμυρίων που είναι εγγεγραμμένοι επέλεξαν την ΑΠΟΧΗ.

Σημειώστε, επίσης, ότι 3 εκατομμύρια ψηφοφόρων (περίπου 8%) έριξαν ΛΕΥΚΟ, ενώ ένα άλλο 3%, δηλαδή ένα εκατομμύριο Γάλλοι επέλεξαν να «μουντζουρώσουν» τα ψηφοδέλτια που έριξαν στις κάλπες καθιστώντας τα ΑΚΥΡΑ…

«Φανεροί» και «αφανείς» υποστηρικτές του εκλεγέντος Γάλλου Προέδρου κ. Macron ζητωκραυγάζουν για την εκλογή του με τέτοια ποσοστά ενώ «άσπονδοι» εχθροί της κας LePen τρίβουν τα χέρια τους χαρακτηρίζοντας ως «συντριπτική» την ήττα της. Παρακάμπτουν, ίσως για να αποφευχθούν προβληματισμοί για το πολιτικό μέλλον της Γαλλίας και άλλων Ευρωπαϊκών Κρατών όπου έχουν εμφανιστεί και δυναμώνουν «Λαϊκά Κινήματα», το γεγονός ότι η θυγατέρα LePen διπλασίασε το ποσοστό των ψήφων που συγκέντρωσε φέτος από εκείνο που είχε πάρει ο πατήρ LePen στις εκλογές του 2002…

Ο νέος Γάλλος Πρόεδρος ο οποίος – πρωτόγνωρα πράγματα σε Δυτικού Τύπου Δημοκρατικά Πολιτεύματα – ΔΕΝ διαθέτει Κόμμα ούτε Κομματική οργάνωση αλλά ένα εμβρυακό πολιτικό μόρφωμα με τίτλο «La République En Marche» αντιμετωπίζει δύσκολο αγώνα για να κερδίσει αρκετές έδρες στις επερχόμενες Βουλευτικές Εκλογές του Ιουνίου που σύμφωνα με το Γαλλικό Σύνταγμα θα διεξαχθούν σε δύο γύρους στις 11 και 18 Ιουνίου.

Όπως σημειώνεται, η προσπάθεια του κ Macron θα επικεντρωθεί στην ανάδειξη δικών του υποψηφίων βουλευτών αλλά εάν δεν επιτευχθεί δική του πλειοψηφία (πράγμα προφανώς πολύ δύσκολο) οι προοπτικές είναι για σχηματισμό Κυβέρνησης Συνεργασίας…

Προεκλογικά η κα LePen είχε ειρωνευθεί τον αντίπαλό της κ. Macron που δήλωνε ότι είναι Ανεξάρτητος επισημαίνοντας στους Γάλλους ψηφοφόρους ότι η εκλογή του στη Προεδρία θα σήμανε ότι ο κ. Hollande φεύγει από την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου για να επιστρέψει από το παράθυρο «ως εκλεκτός του απερχόμενου και αποτυχημένου Προέδρου».

Σίγουρα κανείς εχέφρων και ώριμος αναλυτής ΔΕΝ περίμενε επικράτηση της κας LePen, και ιδιαίτερα μετά τις συμμαχίες που σχηματίστηκαν εναντίον της και μαζί του «τοξικού» παρελθόντος του «Εθνικού Μετώπου…».

Κυκλοφορεί ήδη το σενάριο «διάλυσης» του Σοσιαλιστικού Κόμματος και, όπως έγινε με το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ στην Πατρίδα μας, ένα πλήθος στελεχών και ψηφοφόρων να ενσωματώνεται στο «La République En Marche» του κ. Macron στοχεύοντας στον σχηματισμό μιας αυτοδύναμης Κυβέρνησης ή μιας Κυβέρνησης Συνεργασίας (τύπου ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ) που θα σχηματίσει ο νέος Γάλλος Πρόεδρος μετά τις εκλογές του ερχόμενου Ιουνίου.

Μετά τις Βουλευτικές Εκλογές ο κ. Macron θα υποχρεωθεί να δείξει ποιος είναι δημοσιοποιώντας και εφαρμόζοντας πρόγραμμα χειρισμού των οικονομικών προβλημάτων που του κληροδότησε ο κ. Hollande, με την ανεργία να τρέχει σε ποσοστά υπερδιπλάσια της γειτονικής Γερμανίας (όπου η ανεργία είναι περίπου 4% γενική και 7% στους νέους, ενώ στη Γαλλία 10% και 24% στους νέους) και το χλομό ποσοστό προβλεπόμενης οικονομικής ανάπτυξης της τάξης του 1,6% αλλά και τα κοινωνικά θέματα με μετανάστευση, διαδηλώσεις και εσωτερική τρομοκρατία να αναδύονται βασανιστικά…

Ο Γαλλικός Λαός με την ψήφο του στις 7 Μαΐου 2017 «μίλησε»…

Μετρώντας ψηφοφόρους που δήλωσαν στα exit polls ότι ΔΕΝ υπερψήφισαν ενθουσιωδώς τον κ. Macron αλλά ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΝ την κα LePen (επιλέγοντας το «λιγότερο αρνητικό από τα δύο») και μαζί τα ποσοστά ΑΠΟΧΗΣ, ΛΕΥΚΩΝ και ΑΚΥΡΩΝ το μέλλον θα δείξει για τη Γαλλική Δημοκρατία και τους Γάλλους ποια μορφή θα πάρει το κλασικό απόφθεγμα:

«Οι Λαοί αξίζουν τους Κυβερνήτες που επιλέγουν».

 

**O Γιώργος Πιπερόπουλος είναι συνταξιούχος καθηγητής και πρώην Πρόεδρος του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας – Επισκέπτης καθηγητής στο Business School, Newcastle University, United Kingdom

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:27