search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:10
MENU CLOSE

«Ναι μεν, αλλά..» Γαβρόγλου για την κατάργηση των Πανελληνίων

10.05.2017 07:30
Γαβρόγλου: Εισαγωγή στα πανεπιστήμια με το Εθνικό Απολυτήριο - Media

 

«H Παιδεία αποτελεί την πρώτη κυβερνητική προτεραιότητα» υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, για να προσθέσει ότι σε βάθος τριετίας θα γίνουν τουλάχιστον 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως θα υπάρξει διαφορετικό καθεστώς για μόνιμες προσλήψεις αναπληρωτών σε αναγνώριση της προσφοράς και της προϋπηρεσίας τους σε αντίθεση με τους νεοπροσλαμβανόμενους, των οποίων τις προσλήψεις θα εποπτεύσει το ΑΣΕΠ, αναγνωρίζοντας ότι θα υπάρξει «δύσκολη συζήτηση». Είπε ότι θα προβλέπεται «στο μνημόνιο η ανάγκη για προσλήψεις» και πως δεν υπάρχει ζήτημα με το όριο των προσλήψεων.

Για την εισαγωγή στα ΑΕΙ τόνισε πως στόχος σε βάθος τριετίας είναι η αναμόρφωση του Λυκείου, εκκινώντας από τη Β και Γ Λυκείου, όπου μέσα από ένα αδιάβλητο και αξιόπιστο σύστημα θα παρέχεται ένα ισχυρό εθνικό απολυτήριο, ο βαθμός του οποίου θα ανοίγει χωρίς εξετάσεις την πόρτα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Υπογράμμισε πως για σχολές με ζήτηση, όπως η Ιατρική, μπορεί να εφαρμόζεται ένα είδος εξετάσεων. Σημείωσε πως για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ θα υπάρχει πρόσβαση σε διετείς δομές στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ -τα οποία αναβαθμίζονται- όπου θα λαμβάνουν πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προσόντων. Στο αναμορφωμένο Λύκειο, ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου, θα υπάρχουν λιγότερα μαθήματα, αλλά με περισσότερες ώρες ανά μάθημα, ώστε να παρέχεται ουσιαστική μόρφωση.

 Έκανε λόγο για δεκατετρεατή υποχρεωτική μόρφωση, σύμφωνα με τον σχεδιασμό τριετίας, αλλά σημείωσε πως θα δοθεί ελευθερία στους γονείς να αποφασίζουν εάν θα στείλουν το 4χρονο παιδί τους μαζί με τα παιδιά του νηπιαγωγείου ή με τα παιδιά του βρεφονηπιακού.

Υπογράμμισε ότι από τον Σεπτέμβριο αναβαθμίζονται τα 840 ολιγοθέσια σχολεία- που συνήθως είναι στις εσχατιές της χώρας- και μετατρέπονται σε ολοήμερα με προσλήψεις προσωπικού.

 Για τους εκπαιδευτικούς στα ιδιωτικά σχολεία είπε ότι δεν υπάρχει θέμα ξηλώματος του νόμου που ψήφισε ο Ν.Φίλης και πως συζητούνται κάποιες πτυχές του νόμου. Τόνισε ότι «η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω» καθώς θεωρεί ότι το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να έχει λόγο στην πιστοποίηση των εκπαιδευτικών ικανοτήτων ενός εκπαιδευτικού, εάν τίθεται τέτοιο θέμα από τους σχολάρχες για την απόλυση του.

Τέλος, ο κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί νομοσχέδιο με το οποίο θα προσδιορίζεται η νέα διαδικασία επιλογής διευθυντών εκπαίδευσης.

 

ΑΠΕ ΜΠΕ 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:09