search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 07:23
MENU CLOSE

Τελευταίο κατοστάρι για χρέος

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1968
11-5-2017
11.05.2017 03:00
sk1105bjjj.jpg

 

Στην τελική ευθεία για την ψήφιση των προαπαιτουμένων εισέρχεται η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο να αναμένεται να κατατεθεί αύριο ή το Σάββατο και να ψηφίζεται έως τις 20 Μαΐου, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» που επικαλείται τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. Αν και αρχικώς ο πρωθυπουργός είχε αναφέρει ότι το πολυνομοσχέδιο θα κατατεθεί στην αρχή της εβδομάδας και ο βασικός σχεδιασμός τοπο­θετούσε την ψήφιση στις 16, το αργότερο στις 17 Μαΐου, φαίνεται το χρονοδιάγραμμα της κατάθεσης και ψήφισης στη Βουλή να μην είναι τελείως φιξαρισμένο.

Τα τελευταία εικοσιτετρά­ωρα στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων με τους δανειστές βρίσκονται οι «τεχνικές», νομοπαρασκευαστικές λεπτομέρειες και τα «ψιλά γράμμα­τα» της συμφωνίας, καθώς, όπως αποκάλυψε το κείμενο της συμφωνίας (το 53σέλιδο) που έφερε στη δημοσι­ότητα η γερμανική εφημερίδα «Ηandelsblatt» εκ μέρους των θεσμών, ζητούνται νομικές εγγυήσεις ότι τα μέτρα δεν αντίκεινται στην ελληνική νομοθεσία.

Ειδικά για το ασφαλιστικό ζητείται νομική γνωμοδότηση ότι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση συνάδει με το ελληνικό σύνταγμα και με τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Με δεδομένη την παραπάνω απαί­τηση των δανειστών (οι οποίοι προτίθενται να ζητήσουν εγγυήσεις και από τη Ν.Δ.) η γνωμοδότηση της Ο­λομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου προκάλεσε αναστάτωση στο κυβερ­νητικό επιτελείο. Σύμφωνα με το Α­νώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο η νέα περικοπή συντάξεων κατά 18% από το 2019 αντιβαίνει στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρω­παϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) ενώ πρόβλη­μα υπάρχει και για το γεγονός ότι η Ολομέλεια κλήθηκε να γνωμοδοτήσει χωρίς να έχει συνταχθεί σχετική αναλογιστική μελέτη όπως προβλέ­πει η νομοθεσία και η νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων.

Το Μαξίμου ανεπισήμως:

♦ Αφενός σχολίασε πως «η αρμο­διότητα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στα νομοσχέδια που αφορούν συνταξιοδοτικά ζητήματα του Δημοσί­ου, είναι αμιγώς γνωμοδοτική» κα­θώς και πως οι ρυθμίσεις, για τις οποίες γνωμοδότησε το Ελεγκτι­κό Συνέδριο, αποτελούν «μέρος μόνο του συνολικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή».

♦ Αφετέρου διαβεβαίωσε πώς η γνωμοδότηση του ελεγκτικού Συνεδρίου θα ληφθεί υπόψη και, όπου κρίνεται αναγκαίο, θα υπάρξουν οι σχετικές τροποποιήσεις. Σημείωσε επίσης πώς το νομοσχέδιο θα συνο­δεύεται από έκθεση αιτιολόγησης όλων των ρυθμίσεων, μεταξύ των ο­ποίων και οι συνταξιοδοτικές.

Ενδεχομένως οι καθυστερήσεις στην κατάθεση του πολυνομοσχεδίου οφείλονται σε σχετικές διευθετή­σεις αυτού του είδους ώς την τελευ­ταία στιγμή.

Στο μεταξύ συνεχίζεται ο αγώνας δρόμου για τη μεσοπρόθεσμη ρύθ­μιση του χρέους έτσι ώστε να επι­τευχθεί συμφωνία το συντομότερο δυνατό (δηλαδή στο Eurogroup της 22ας Μαΐου και όχι αργότερα) προκειμένου η κυβέρνηση να είναι μέ­σα στους χρόνους για την επικείμενη συνεδρίαση της ΕΙΚΤ, από την οποία αναμένεται ότι θα δοθεί το «πράσινο φως» για την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση.

Σκυτάλη σε Μπάρι και Πεκίνο

Ο πρωθυπουργός αναχωρεί σήμε­ρα το απόγευμα για την Κίνα προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του οικονομικού – επενδυτικού φό­ρουμ «Belt and Road Forum» (12- 15 Μαΐου), δηλαδή του φόρουμ για την αναβίωση του χερσαίου και θαλάσ­σιου Δρόμου του Μεταξιού, ενώ θα έχει συναντήσεις σε ανώτατο πολι­τικό επίπεδο (θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τσινπίνγκ και τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ). Στο περιθώριο των εργασιών του φό­ρουμ θα έχει συνάντηση με τον πρό­εδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν ενώ επιδιώκονται επαφές τόσο με τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ όσο και με τον Τούρκο πρόε­δρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παράλληλα ξεκινούν σήμερα οι ερ­γασίες της Συνόδου του 07 στο Μπά­ρι της Ιταλίας (11-13 Μαΐου), όπου θα λάβει χώρα και συνεδρίαση του G7 λεγόμενου Washington Group από όπου αναμένεται πως θα προκύψει ένα πε­ρίγραμμα της λύσης για το χρέος.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουρ­γός, σύμφωνα με συνεργάτες του, θα έχει συνεχείς τηλεφωνικές επαφές το διάστημα που απομένει ώς τη συνε­δρίαση του Εurogroup.

Διαβεβαιώσεις

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός το πρωί της Τρίτης, στο πλαίσιο της επίσκε­ψής του στο υπουργείο Παιδείας, σημείωσε πώς είναι σε εξέλιξη σημα­ντικές παρασκηνιακές συζητήσεις, για τις οποίες, όπως είπε, δεν μπορεί να δώσει λεπτομέρειες.

Η αναφορά αυτή έγινε και στο πλαί­σιο μιας ευρύτερης απεύθυνσης προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας κα­θώς αρκετοί βουλευτές ανησυχούν για το κατά πόσο πράγματι δρομο­λογείται μια διευθέτηση για το χρέος στο επικείμενο Eurogroup που να ξε­κλειδώνει το περίφημο QE ή αποτελεί μέρος της προπαγάνδας του Μαξίμου ώστε να πειστούν οι βουλευτές και να υπερψηφίσουν τη συμφωνία.

Ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε ό­τι οι… διαβεβαιώσεις του «δεν είναι σχήμα λόγου», αντιθέτως πράγματι βρισκόμαστε περισσότερο από ποτέ κοντά σε λύση για το χρέος. Επανέλαβε δε το επιχείρημα πως χωρίς χρέος δεν υπάρχει ΔΝΤ στο πρόγραμμα και χωρίς ΔΝΤ δεν υπάρχουν μέτρα.

Στο μεταξύ, περισσότερο εμφατικά αναδείχθηκε τα προηγούμενα ει­κοσιτετράωρα το ενδεχόμενο επα­ναδιαπραγμάτευσης (μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος) των μέτρων του 2019 και 2020 ή των στό­χων για τα πλεονάσματα (από τους Βούτση και Σκουρλέτη), κάτι που δείχνει να αποτελεί ανεπίσημη γραμ­μή ζύμωσης. Άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου πριν από ένα δεκαήμερο περίπου είχε ανα­φέρει πως η συμφωνία αποτελεί το «εξιτήριο» από το πρόγραμμα και επιτρέπει στη συνέχεια την επα­ναδιαπραγμάτευση της «επόμενης μέρας» με καλύτερους όρους.

Στη φάση της οριστικοποίησης του νομοσχεδίου ωστόσο κι ενόψει της επικείμενης ψηφοφορίας, το Μαξίμου διαμηνύει τυπικώς ότι η συμφωνία είναι ισορροπημένη (και άρα άμεσα υπερασπίσιμη από τους βουλευτές) και από ‘κεί και πέρα πα­ραπέμπει στα όσα κατά καιρούς έ­χουν ειπωθεί περί της κυβερνητικής προσπάθειας για διαπραγμάτευση που είναι διαρκής.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 07:11