search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 18:36
MENU CLOSE

Το «Κιβώτιο» έφτασε στο σημείο Θάσος!

13.05.2017 03:00
Το «Κιβώτιο» έφτασε στο σημείο Θάσος! - Media
 
«Κιβώτιο», ένα από πέντε καλύτερα βιβλία της λογοτεχνίας μας, το διάβασα πρώτη φορά όταν ήμουν είκοσι και το ξαναδιάβασα πριν από τέσσερα χρόνια με την ίδια αντίδραση, όπως και τότε: συγκλονίστηκα! 
 
Όλο έλεγα να πάω στο Studio Μαυρομιχάλη να απολαύσω και την παράσταση, μα πάντα κάτι συνέβαινε. Να, λοιπόν, που την Κυριακή που μας πέρασε, είχα τη χρυσή ευκαιρία να ζήσω αυτήν την πρωτόγνωρη θεατρική εμπειρία παρέα με τον φιλότεχνο δήμαρχο της Θάσου και συγγραφέα Κώστα Χατζηεμμανουήλ και τον σκηνοθέτη Λάμπη Ζαρουτιάδη, στο Καλογερικό του Λιμένα.
 
Το «Κιβώτιο», το εμβληματικό έργο του Άρη Αλεξάνδρου που παρουσιάστηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη, σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή και Κλεοπάτρας Τολόγκου, άρχισε να ταξιδεύει στην Ελλάδα. Όπου το βρείτε μπροστά σας, «αρπάξτε» το!
 
Ο Φώτης Μακρής ερμηνεύει, σε έναν συγκλονιστικό μονόλογο, τον ταραγμένο αυτόν ήρωα που σταδιακά αμφισβητεί κάθε είδους πεποίθηση. Το «Κιβώτιο» είναι το μοναδικό μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου και έχει χαρακτηριστεί ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. 
 
Το έργο ερμηνεύθηκε από αλληγορία για τον εμφύλιο ώς καταγγελία ενάντια σε κάθε είδους εξουσία, αλλά και ως ένα σχόλιο στον δυτικό πολιτισμό.
 
Στα τέλη του ελληνικού εμφυλίου πολέμου, μια ομάδα ανταρτών αναλαμβάνει έπειτα από σχετική εντολή του Γενικού Αρχηγείου να μεταφέρει, περνώντας μέσα από εχθρικό έδαφος, ένα κιβώτιο αγνώστου περιεχομένου, με παραλήπτες τη διοίκηση μιας ανταρτοκρατούμενης πόλης. 
 
Στη διάρκεια της αποστολής η ομάδα χάνει τα μέλη της σταδιακά μέχρι που τελικά σώζεται ένας μόνο αντάρτης, ο οποίος τελικά κατορθώνει να παραδώσει το κιβώτιο. Όταν όμως φτάνει στον προορισμό του, διαπιστώνεται πως είναι άδειο και ο αντάρτης φυλακίζεται από τους άλλους συντρόφους του ως δολιοφθορέας. Σε μια συγκλονιστική προσπάθεια να αποδείξει την αθωότητά του, ο ήρωας αρχίζει να συντάσσει αναφορές στον ανακριτή, όπου δεν διστάζει να εξηγήσει και να ερμηνεύσει το νόημα της παράδοξης αποστολής τους. Ο συντάκτης των αναφορών δεν γνωρίζει τίποτα για την ταυτότητα του ανακριτή ούτε για τους δεσμώτες του, ούτε αν ο ανακριτής διαβάζει τα όσα του γράφει.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 18:36