search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:55
MENU CLOSE

14η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Η μεγάλη γιορτή της πόλης

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1968
11-05-2017
15.05.2017 03:00
14η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Η μεγάλη γιορτή της πόλης - Media
 
«Η Αναζήτηση του Νότου» είναι ο τίτλος του φετινού μεγάλου αφιερώματος της 14ης Διεθνoύς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που άνοιξε τις πύλες της την Πέμπτη, στον χώρο του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης της ΔΕΘ-HELEXPO, με τη συμμετοχή πολιτιστικών φορέων, ιδρυμάτων, πανεπιστημίων, εκδοτών, συγγραφέων και επαγγελματιών από όλο τον κόσμο. 
 
Μετά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε τα δύο τελευταία χρόνια λόγω οικονομικών προβλημάτων, η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου κάνει ένα νέο, εντυπωσιακό ξεκίνημα περιλαμβάνοντας ένα μείγμα πολλών παράλληλων δράσεων, με τη φιλοδοξία να θέσει σε διάλογο τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου στο πλαίσιο ενός διεθνούς και ιδιαίτερα ρευστού περιβάλλοντος. 
 
Το κεντρικό αφιέρωμα «Η Αναζήτηση του Νότου» θα πραγματοποιηθεί μέσω μιας ομαδικής έκθεσης εικονογράφησης, με θέμα: «Οι Ήλιοι» με τη συμμετοχή κάποιων από τους σπουδαιότερους εικονογράφους της χώρας μας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της Έκθεσης θα λειτουργεί, επίσης, η Γωνιά Ανάγνωσης «Στις Χώρες του Ήλιου», που θα περιλαμβάνει βιβλία από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου με θέμα τον ήλιο. 
Η διοργάνωση υποδέχεται περισσότερους από 30 σημαντικούς ξένους συγγραφείς, ενώ για πρώτη φορά, φέτος, φιλοξενεί εκδοτικούς οίκους και λογοτεχνικούς πράκτορες του εξωτερικού, με την Αίγυπτο, την Αλβανία, το Βέλγιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελβετία, το Ιράν, το Ισραήλ, την Ιταλία, τον Καναδά, την Κίνα, την Κορέα, την Κροατία, την Κύπρο, το Μπανγκλαντές, την Ουκρανία, την ΠΓΔΜ, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Τουρκία να συμμετέχουν μέσω 21 περιπτέρων, ενισχύοντας τον διεθνή χαρακτήρα της. 
 
Παρουσιάσεις βιβλίων, λογοτεχνικές συναντήσεις, προβολές ταινιών, θεατρικά δρώμενα και εικαστικές δράσεις θα περιλαμβάνονται σε ένα πλούσιο πρόγραμμα 400 και πλέον εκδηλώσεων, όπου περισσότεροι από 530 ομιλητές, Έλληνες και ξένοι, συγγραφείς, μεταφραστές, εκπαιδευτικοί, κριτικοί, εικονογράφοι και εκδότες συμμετέχουν, μετατρέποντας την έκθεση σε μια μεγάλη γιορτή του βιβλίου. 
Μεταξύ άλλων αναμένεται να παραστούν ο Πασκάλ Μπρικνέρ, ο Σαλίμ Μπασί, Γαλλοαλγερινός συγγραφέας που ασχολείται με τον αραβικό κόσμο και τον ισλαμικό φονταμενταλισμό, ο Ματίας Ενάρ, ο Ολιβιέ Ταλέκ, συγγραφέας παιδικών βιβλίων και εικονογράφος, η Μπασμά Ζερουαλί, ερευνήτρια με έργα για τους Έλληνες της Μικράς Ασίας και γενικότερα τη Μεσόγειο, ο ακτιβιστής Ιταλός Έρι ντε Λούκα και πολλοί συγγραφείς και δημοσιογράφοι από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Τουρκία και άλλες χώρες. 
 
Η θεματολογία της έκθεσης, στην οποία συμμετέχουν περίπου 270 εκδότες, συνδέεται με τους τρεις σταθερούς άξονες πάνω στους οποίους αναπτύσσεται κάθε χρόνο. Έτσι, αναφορικά με τον άξονα «Χρόνος», η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου περιλαμβάνει τα θεματικά αφιερώματα για τα «60 χρόνια από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη» και τα «100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση», ενώ τόσο το κεντρικό αφιέρωμα στον ευρωπαϊκό Νότο όσο και το αφιέρωμα «Συναντήσεις στους δρόμους του Μεταξιού της 14ης ΔΕΒΘ» κινούνται πάνω στον άξονα «Τόπος». 
 
Μια άλλη θεματική ενότητα στηρίζεται στον άξονα «Μοιραζόμαστε Βιβλία – Μοιραζόμαστε Πατρίδες», επιχειρώντας να προσεγγίσει ιστορικά το προσφυγικό ζήτημα, με παράλληλη εστίαση στη σημερινή πραγματικότητα. Το Φεστιβάλ Μετάφρασης που θα πραγματοποιηθεί, για δεύτερη φορά, στο πλαίσιο της έκθεσης, θα ενταχθεί στον άξονα «Σχέσεις», ενισχύοντας την προσπάθεια μείξης ελληνικών και ξένων συμμετοχών, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός δικτύου επαφών ανάμεσα στον εκδοτικό κόσμο της Ελλάδας και του εξωτερικού. 
Αναλυτικότερα, οι θεματικές εκδηλώσεις είναι: 
 
«60 χρόνια από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη»
«100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση»
«Μοιραζόμαστε βιβλία – Μοιραζόμαστε πατρίδες»
«Συναντήσεις στους Δρόμους του Μεταξιού»
«Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών»
«Φεστιβάλ Μετάφρασης – Παιδική Γωνιά» 
Τέλος, η Έκθεση Βιβλίου διοργανώνεται από 
 
INFO Η 14η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα διαρκέσει από σήμερα μέχρι και την Κυριακή 14 Μαΐου 2017. Τα εγκαίνια θα γίνουν το απόγευμα στις 8:00 μ.μ. από την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου. Για περισσότερες 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:54