search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 06:02
MENU CLOSE

Ευρωβαρόμετρο: Ζητούν κατάρτιση, φοβούνται την τεχνολογία οι Ελληνες

11.05.2017 05:33
Ευρωβαρόμετρο: Ζητούν κατάρτιση, φοβούνται την τεχνολογία οι Ελληνες - Media

 

Τέσσερις στους δέκα Ελληνες, το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ε.Ε. μαζί με την Ουγγαρία, θεωρούν πως δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένοι ώστε να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες στην καθημερινή τους ζωή σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο που ανακοίνωσε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το αντίστοιχο ποσοστό σε Ολλανδία, Σουηδία, Δανία δεν ξεπερνά τον ένα στους δέκα, ενώ σε Ιρλανδία, Βρετανία, Φινλανδία τους δύο στους δέκα.

Στους ουραγούς της Ε.Ε. σύμφωνα με το Euro2day.gr, είναι η χώρα μας με βάση την ερώτηση για το αν οι πολίτες θεωρούν πως είναι επαρκώς «εξοπλισμένοι» ώστε να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά τη φορολογική τους δήλωση ή μια αίτηση για βίζα. Βρίσκεται στην προτελευταία θέση, με την Ουγγαρία στην τελευταία καθώς μόλις 4 στους δέκα πολίτες δηλώνουν πως μπορούν να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά τη φορολογική τους δήλωση. Το αντίστοιχο ποσοστό σε Δανία, Σουηδία, Ολλανδία ξεπερνά τους 7 στους δέκα.

Στην ερώτηση για το αν θεωρούν τον εαυτό τους επαρκώς καταρτισμένο για να χρησιμοποιήσει τις νέες τεχνολογίες στη δουλειά τους, το 66% των Ελλήνων απάντησε θετικά, ποσοστό που επίσης μας κατατάσσει στην προτελευταία θέση της Ε.Ε. Το αντίστοιχο ποσοστό θετικών απαντήσεων σε Σουηδία φτάνει το 96%, σε Δανία το 94%, σε Ολλανδία το 93%. Αλλά και με βάση το πόσο πιθανό θεωρούν πως θα βρουν δουλειά ή θα αλλάξουν δουλειά επειδή διαθέτουν την απαραίτητη τεχνολογική κατάρτιση, οι Ελληνες κατατάσσονται στην τελευταία θέση της Ε.Ε. Μόλις το 54% θεωρεί πως έχει μια τέτοια πιθανότητα στο επόμενο δωδεκάμηνο, ενώ ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 73%, στη Σουηδία 90% και στη Δανία 89%.

Οι Ελληνες και οι Κύπριοι εκφράζουν και τις πλέον αρνητικές θέσεις στην Ε.Ε. για τις επιπτώσεις που θα έχουν στη δουλειά τους τα ρομπότ. Μάλιστα στην ερώτηση αν συμφωνούν πως τα ρομπότ και η τεχνική νοημοσύνη κλέβουν θέσεις εργασίας από τους ανθρώπους το 73% των Ελλήνων απάντησε θετικά. Πρόκειται για το τρίτο υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε. πίσω από την Πορτογαλία (93%) και την Ισπανία (90%). Τα μικρότερα ποσοστά καταγράφονται στην Ολλανδία (46%) και στην Δανία (53%).

Η Κύπρος και η Ρουμανία είναι οι μοναδικές χώρες στην Ε.Ε. όπου τουλάχιστον δέκα στους εκατό ερωτηθέντες θεωρεί πως στο μέλλον ένα ρομπότ θα κάνει τη δουλειά του. Στην Ελλάδα, μόνο τρεις στους εκατό εργαζόμενους έχουν τον ίδιο φόβο. Οι Ελληνες και οι Ισπανοί είναι, όμως, στις δύο πρώτες θέσεις της Ε.Ε. με βάση τον φόβο πως με τα ρομπότ και την τεχνητή νοημοσύνη θα χαθούν περισσότερες θέσεις από αυτές που θα δημιουργηθούν. Τον μικρότερο φόρο έχουν οι Ολλανδοί και οι Δανοί.

Το 25% των Ελλήνων δηλώνει πως θα ένιωθε άνετα με την παραλαβή προϊόντων από διανομέα που θα ήταν ρομπότ, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ε.Ε. μαζί με την Κύπρο (19%) και την Σλοβακία (24%). Βέβαια, σχετικά χαμηλό (μόλις 35%) είναι και το μέσο ποσοστό στην Ευρώπη των 28.

Το 72% των Ελλήνων θεωρεί πως οι τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις έχουν θετικό αντίκτυπο στην οικονομία, με το 16% να πιστεύει πως έχουν αρνητικό. Σε 18 κράτη – μέλη, το ποσοστό των πολιτών που θεωρούν πως η τεχνολογία έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία ξεπερνά το 75%, ενώ στις χώρες με την πλέον αρνητική εντύπωση για τις επιπτώσεις περιλαμβάνονται η Γαλλία και η Ιταλία. Το 62% των Ελλήνων θεωρεί πως θα χρησιμοποιούσε περισσότερο τις νέες τεχνολογίες αν είχε ταχύτερη και πιο αξιόπιστη σύνδεση στο Διαδίκτυο. Μπορεί το ποσοστό να φαίνεται υψηλό, αλλά είναι μικρότερο σε σύγκριση με τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. παρά το γεγονός πως η χώρα μας έχει από τις πλέον αργές συνδέσεις στο Διαδίκτυο πανευρωπαϊκά.

 

Πηγή: euro2day.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 04:28