search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 17:01
MENU CLOSE

Oι εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία το τελευταίο κρίσιμο τεστ για τη Μέρκελ

11.05.2017 09:38
Το... διαφορετικό ρεκόρ της Μέρκελ (Photos) - Media

Με ούριο άνεμο έπειτα από δύο εκλογικές νίκες σε περιφερειακά κοινοβούλια, το συντηρητικό κόμμα της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ αντιμετωπίζει την Κυριακή τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) στο προπύργιό τους τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, σε μια εκλογική αναμέτρηση που θεωρείται πρόβα τζενεράλε για τις ομοσπονδιακές εκλογές.

Μια νίκη του CDU ή ένα πολύ καλό αποτέλεσμα θα θέσουν τη Μέρκελ σε τροχιά για να κερδίσει μια τέταρτη θητεία στην καγκελαρία. Ήδη οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν σημειώσει δύο νίκες έναντι των Σοσιαλδημοκρατών, την προηγούμενη Κυριακή στο κρατίδιο Σλέσβιχ-Χόσταϊν και στα τέλη Μαρτίου στο Σάαρ.

Σε εθνικό επίπεδο το SPD συγκεντρώνει πλέον το 29% της πρόθεσης ψήφου και βρίσκεται 7 μονάδες πίσω από το CDU, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες Τετάρτη.

Οι εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία έχουν επιπλέον ενδιαφέρον, καθώς πρόκειται για το πιο πολυπληθές κρατίδιο της Γερμανίας με 13,3 εκατομμύρια ψηφοφόρους να καλούνται στις κάλπες. Κυρίως όμως είναι η ιστορική «καρδιά» του SPD, το οποίο κυβερνά τη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία χωρίς διακοπή από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.

«Μια ήττα θα είχε καταστροφικά συμβολικά αποτελέσματα» για το κόμμα, εκτιμά ο Όσκαρ Νίντερμαϊερ καθηγητής στο Freie Universitaet του Βερολίνου.

Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τα δύο κόμματα να δίνουν μάχη στήθος με στήθος.

Γνωρίζοντας το διακύβευμα η Μέρκελ έχει αυξήσει τις επισκέψεις της στο κρατίδιο, έχοντας πραγματοποιήσει μόνο αυτή την εβδομάδα επτά συναντήσεις εκεί.

Χθες, η Γερμανίδα καγκελάριος μετέβη στο Χάλτερν αμ Ζε για να στηρίξει τον υποψήφιο του CDU Άρμιν Λάσετ, ο οποίος τονίζει στην προεκλογική του εκστρατεία την αυξημένη ανεργία στη Βόρεια Ρηνανία σε σχέση με το ομοσπονδιακό επίπεδο, την αυξημένη εγκληματικότητα και τις χαμηλότερες σχολικές επιδόσεις.

«Χάρη σε μια έξυπνη πολιτική και υγιή δημοσιονομικά καταφέραμε σε εθνικό επίπεδο να μειώσουμε στο μισό την ανεργία από το 2005 οπότε εξελέγην καγκελάριος», δήλωσε η Μέρκελ.

Μάλιστα επιτέθηκε στον αντίπαλό της Μάρτιν Σουλτς, που υπόσχεται περισσότερες κοινωνικές δαπάνες για τους πιο ευάλωτους. «Δεν αρκεί να μιλάμε απλώς για κοινωνική δικαιοσύνη», τόνισε. «Η κοινωνική δικαιοσύνη περνά από τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας και έναν σταθερό προϋπολογισμό», υπογράμμισε η καγκελάριος.

«Αν το SPD χάσει τις εκλογές, το CDU θα εδραιωθεί, ενώ ο Σουλτς μπορεί να ξεχάσει τις φιλοδοξίες του να γίνει καγκελάριος», εκτίμησε ο Ντίντερμαϊερ.

Το κόμμα της Μέρκελ βασίζει την προεκλογική του εκστρατεία στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία σε δύο πολύ ευαίσθητα θέματα: Κατηγορεί την κυβέρνηση της Χανελόρε Κραφτ ότι δεν κατάφερε να φροντίσει για την ασφάλεια των πολιτών το βράδυ της Πρωτοχρονιάς του 2015, όταν σημειώθηκαν εκατοντάδες σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον γυναικών.

Επίσης επικρίνει την τοπική κυβέρνηση επειδή δεν κατάφερε να συλλάβει εγκαίρως τον Άνις Άμρι, τον δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης στο Βερολίνο φέτος τα Χριστούγεννα, τον οποίο παρακολουθούσε η τοπική αστυνομία.

Στενά θα παρακολουθείται και το ποσοστό του αντιευρωπαϊκού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο σημειώνει πτώση σε εθνικό επίπεδο.

Στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία φαίνεται να συγκεντρώσει το 6% των ψήφων, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, μια πτώση τριών μονάδων σε τρεις μήνες. Όμως το ποσοστό αυτό του αρκεί για να κερδίσει έδρες σε ένα ακόμη περιφερειακό κοινοβούλιο της Γερμανίας. Συνολικά το AfD διαθέτει αυτή τη στιγμή έδρες σε 12 από τα 16 περιφερειακά κοινοβούλια.

 

ΑΠΕ ΜΠΕ 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 16:51