search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:58
MENU CLOSE

Στον «πάγο» ο ανασχηματισμός

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1968
11-05-2017
12.05.2017 03:00
fener.jpg

 

Συνεχίζονται οι εσωτερικές διεργασίες

Στην επόμενη μέρα εστιάζουν οι παρεμβάσεις του πρωθυπουργού το τελευταίο διάστημα, σε μια προσπάθεια να σηματοδοτηθεί το «αίσιο τέλος» της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της αξιολόγησης και τη συμφωνία για το χρέος. 
 
Σε σχέση με τη διακυβέρνηση δύο είναι τα βασικά μηνύματα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας τις τελευταίες μέρες, εντός κι εκτός της κυβερνητικής πλειοψηφίας: 
Η κυβέρνηση δεν σκέφτεται ν’ αποδράσει με πρόωρες εκλογές το 2018, αλλά έχει στόχο την εξάντληση της τετραετίας.
Δεν υπάρχει σκέψη για ανασχηματισμό, «διότι κάναμε ανασχηματισμό πρόσφατα», τώρα είναι η ώρα για έργο.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε βουλευτές, υπουργούς και κόμμα ότι πλέον, μετά τη συμφωνία, ξεδιπλώνεται μια σταθερή πολιτικά και οικονομικά διετία, η οποία, αν όλα πάνε «κατ’ ευχήν», διαμορφώνει της προϋποθέσεις για μια αξιοπρεπή εκλογική μάχη το 2019.
 
Έτσι, προς το παρόν, το σενάριο περί ανασχηματισμού κλείνει (μέχρι νεωτέρας) είτε επειδή «δεν βγαίνει», δηλαδή το πρωθυπουργικό επιτελείο δυσκολεύεται να βρει πρόσωπα που θα σηματοδοτήσουν μέσα σε λιγότερο από χρόνο την ανανέωση του κυβερνητικού σχήματος, είτε διότι ο πρωθυπουργός επιλέγει να κρατήσει το χαρτί αυτό γι’ αργότερα, δίνοντας προς το παρόν χρόνο στους υπουργούς του να δουλέψουν, ειδικά στον τομέα της καθημερινότητας (και χωρίς «άλλοθι», όπως είπε), είτε διότι απλώς επιθυμεί να διατηρήσει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού. 
 
Σενάρια
Τα σενάρια περί ανασχηματισμού στην πραγματικότητα «πάτησαν» περισσότερο σε υποθέσεις γύρω από μια πιθανή έξοδο Τσακαλώτου από την κυβέρνηση στη βάση πληροφοριών που τον έφεραν, τους προηγούμενους μήνες, εν μέσω κομβικών σταθμών της διαπραγμάτευσης, να βρίσκεται σε διάσταση με τον πρωθυπουργό ή και με άλλα κυβερνητικά ή κομματικά στελέχη.
 
Επίσης, στην κατεύθυνση του ανασχηματισμού στη φάση μετά τη συμφωνία έδειχνε το κείμενο των 13 στελεχών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο καλούσε σε «αναπροσανατολισμό» ως προς τις πολιτικές και τα πρόσωπα που θα τις εκφράσουν. 
 
Με αυτή την αναφορά τους τα στελέχη αυτά (μεταξύ των οποίων και ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης) πρότειναν την έξοδο από το κυβερνητικό σχήμα προσώπων όπως ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας ή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, των οποίων το ύφος και το περιεχόμενο άσκησης της εξουσίας στον τομέα τους θεωρείται ότι αντιβαίνει τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Σε ό,τι αφορά πάντως τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, φαίνεται οι σχέσεις με τον πρωθυπουργό να έχουν αποκατασταθεί και το ερώτημα είναι ποια πορεία θα επιλέξει ο ίδιος. Κατ’ άλλους, ο υπουργός Οικονομικών σκέφτεται ο ίδιος την έξοδό του από την κυβέρνηση, υπό το σκεπτικό ότι ολοκλήρωσε τον κύκλο του. Ταυτόχρονα φέρεται να μην επιθυμεί να εμπλακεί στη διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης από το φθινόπωρο και μετά. Άλλες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μετά την επιτυχή κατάληξη της διαπραγμάτευσης θα προτιμήσει να παραμείνει στο πόστο του προκειμένου να «κεφαλαιοποιήσει» τα όποια κέρδη της συμφωνίας με τους δανειστές.
 
Αν και εφόσον ωριμάσουν οι συνθήκες για ανασχηματισμό, που μπορεί να περιλαμβάνει μετακίνηση του Τσακαλώτου από το ΥΠΟΙΚ, το όνομα που έχει ακουστεί τους τελευταίους μήνες να φιγουράρει ως επιλογή του πρωθυπουργού για τον αντικαταστάτη του Τσακαλώτου είναι αυτό του σημερινού υπουργού Επικρατείας παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκου.
 
Ο Λιάκος μέχρι τον ανασχηματισμό του Οκτωβρίου εκτελούσε χρέη προϊσταμένου του γραφείου Οικονομικής Πολιτικής του πρωθυπουργού, ενώ ήταν μέλος της ομάδας διαπραγμάτευσης από την πρώτη φάση της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Τα ερωτήματα για το πώς αναδιατάσσεται το εσωκομματικό κι ενδοκυβερνητικό τοπίο την επόμενη μέρα δεν αφορούν μόνο τον Τσακαλώτο, αλλά και άλλα κορυφαία στελέχη, που δείχνουν να είναι ενεργοποιημένα στην παρούσα φάση θέτοντας ζητήματα και διεκδικώντας ρόλο.
 
Παιχνίδι επιρροής
Εν όψει της ψήφισης των προαπαιτούμενων στη Βουλή κάποιοι δυσφορούν και δεν το κρύβουν, άλλοι ετοιμάζονται να ψηφίσουν και αναδιπλώνονται από την κριτική που άσκησαν τους προηγούμενους μήνες, ενώ άλλοι δείχνουν να πιέζουν διεκδικώντας ρόλο.
 
Στην πρώτη κατηγορία φαίνεται να ανήκει η Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να υπάρχει στο πολυνομοσχέδιο και ρητή αναφορά της πρωθυπουργικής δέσμευσης «χωρίς χρέος τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν». Τόσο η ίδια όσο και ο Θοδωρής Δρίτσας (επίσης είχαν υπογράψει το κείμενο των 13) φέρονται να εκδηλώνουν δυσαρέσκεια για τα μέτρα και, ακόμη κι αν επιλέξουν να μην στηρίξουν τη συμφωνία, αναμένεται ότι θα διευκολύνουν την κυβέρνηση. 
 
Σε αυτούς που πιέζουν δείχνοντας ότι επιθυμούν να έχουν ρόλο στα πράγματα (οι φήμες τον θέλουν να ενδιαφέρεται να ξαναμπεί στο κυβερνητικό σχήμα και δη σε υπουργείο που θεωρείται ότι άπτεται του αριστερού στίγματος του ΣΥΡΙΖΑ) συγκαταλέγεται ο Νίκος Φίλης, ο οποίος με κάθε ευκαιρία τοποθετείται για τα θέματα των σχέσεων κράτους – Εκκλησίας (ζήτημα το οποίο των «πέταξε» εκτός κυβέρνησης), ενώ πίσω από τις κλειστές πόρτες ασκεί κριτική προς πάσα κατεύθυνση. 
 
Μάλιστα στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κ.Ο. τα βέλη στράφηκαν ιδιαιτέρως προς την πλευρά Τσακαλώτου, με τον οποίο υπήρξε ένταση, τόσο αναφορικά με την επιλογή να υπάρξει ένα τόσο μεγάλο υπερπλεόνασμα εις βάρος της κοινωνίας όσο και αναφορικά με την αξία των αντίμετρων σε σύγκριση με τα μέτρα επιβάρυνσης του 2019 και του 2020. Όμως βολές εξαπέλυσε και προς το Μαξίμου αναφορικά με τους χειρισμούς στις υποθέσεις Σαββίδη – Καλογρίτσα.
Σε μια ενδιάμεση ζώνη φαίνεται να κινούνται οι Σκουρλέτης και Βούτσης, διεκδικώντας ρόλο στην πολιτική – επικοινωνιακή εκπροσώπηση της κυβέρνησης και δη από αριστερή σκοπιά. Ο δε Πάνος Σκουρλέτης δείχνει να ενισχύεται μέσα από το υπουργείο Εσωτερικών με την προώθηση της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη μονιμοποίηση 30.000 συμβασιούχων των ΟΤΑ.
 
Πιθανότατα ο Αλέξης Τσίπρας θα περιμένει να ωριμάσουν οι συνθήκες και μετά τις γερμανικές εκλογές προκειμένου να διαπιστώσει αν το κλίμα ευνοεί περισσότερο ένα πιο κεντρώο ή πιο αριστερό κυβερνητικό σχήμα.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:58