search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:11
MENU CLOSE

Τσακαλώτος για μέτρα και αντίμετρα – Τι είπε για την Ευρωζώνη

11.05.2017 11:15
Τσακαλώτος: Η Ελλάδα με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αλλάζει σελίδα - Media

 

Μέχρι την επόμενη Πέμπτη 18 Μαίου θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο με τα μέτρα και τα αντίμετρα ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνομιλία που είχε με κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι μέχρι τις 22 Μαίου ή λίγο αργότερα θα συζητηθεί το ζήτημα του χρέους ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει το ενδεχόμενο νομοθετικής ρύθμισης, στο νομοσχέδιο με τα μέτρα και τα αντίμετρα, η οποία να διευκρινίζει ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει λύση για το χρέος τότε δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα και τα αντίμετρα.

Στα 6.250 ευρώ η βάση για το αφορολόγητο
Εν τω μεταξύ, ενημερώνοντας τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το επερχόμενο νομοσχέδιο, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η βάση του αφορολογήτου για τον άγαμο θα οριστεί στα 6.250 ευρώ. Ο κ. Τσακαλώτος ο οποίος ανέλαβε να ενημερώσει βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος μαζί με την Κατερίνα Παπανάτσιου, εν όψει της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα της συμφωνίας, αναφέρθηκε και στη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια σε 13% (από το 24% όπου βρίσκεται σήμερα), αρχής γενομένης από την 1/7/2017.
 
Τσακαλώτος: «Καλά νέα» η συζήτηση για την Ευρωζώνη 

Λίγο νωρίτερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας σε ερώτηση για το μέλλον της Ευρωζώνης, χαρακτήρισε ως «καλά νέα» την συζήτηση που έχει αρχίσει στην Ε.Ε. για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη. «Δέχομαι ότι κινδυνεύει η ευρωζώνη και κατά τη δική μου άποψη κινδυνεύει γιατί δεν αντιμετωπίζει σοβαρά τα προβλήματα των μεσαίων και κατώτερων τάξεων» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών. Και συνεχίζοντας τόνισε πως «τα καλά νέα είναι ότι η συζήτηση έχει αρχίσει. Όταν μπήκα στο Eurogroup αυτά δεν συζητούνταν καθόλου, πολλοί είχαν το κεφάλι στην άμμο και θεωρούσαν ότι υπήρχε πρόβλημα μόνο με την Ελλάδα». 

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πρόσθεσε πως κατά την άποψη του «σαν οικονομολόγος αν μια χώρα φύγει από την Ευρωζώνη η ευρωζώνη θα έχει τεράστιο πρόβλημα». Σημείωσε μάλιστα χαρακτηριστικά: «Εγώ ποτέ δεν ήμουν πολέμιος της Ε.Ε», υποστήριξε πως ο ίδιος βρισκόταν πάντα σε κόμμα φιλοευρωπαϊκό, και ανέφερε παράλληλα πως «αν διαλυθεί η Ε.Ε. αυτοί που θα ωφεληθούν θα είναι οι δυνάμεις του εθνικισμού. Θα οδηγηθούμε στην δεκαετία του 1930». 

Οι εργαζόμενοι είναι συστατικό στοιχείο της επιτυχούς πορείας της Εθνικής Ασφαλιστικής

Οι εργαζόμενοι της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι μέρος της επιτυχούς πορείας της, τη συνέχιση της οποίας θα επιδιώξει ο αγοραστής της, έσπευσε να επισημάνει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας, νωρίτερα σήμερα, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη, για τον τρόπο που θα διασφαλιστούν και οι θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα.

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε, ταυτόχρονα, ότι το ζήτημα της Εθνικής Ασφαλιστικής δεν είναι ένα ζήτημα που συνδέεται με το μνημόνιο, αλλά ζήτημα που σχετίζεται με τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών και με δεδομένες τις θέσεις της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ, για το πώς πρέπει να προχωρήσουν οι τράπεζες που έλαβαν κρατική βοήθεια. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Εθνικής Τράπεζας, στο οποίο είχε περιληφθεί η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, είναι σχέδιο του 2014, δηλαδή, σχέδιο που προϋπήρχε της σημερινής κυβέρνησης. Ωστόσο, ενημέρωσε τον βουλευτή του ΚΚΕ για τα βήματα που έκανε η κυβέρνηση απευθυνόμενη στην επίτροπο Ανταγωνισμού της ΕΕ, χωρίς, όμως, αποτέλεσμα.

Είναι χαρακτηριστική η περιγραφή, όπως αυτή έγινε νωρίτερα σήμερα στη Βουλή, από τον υπουργό Οικονομικών. «Αυτό το θέμα, όπως ξέρετε, δεν έχει σχέση με το μνημόνιο, αλλά έχει σχέση με τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, όπου η θέση της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ότι από τη στιγμή που μία τράπεζα παίρνει κρατική βοήθεια, έχει ένα αβαντάζ σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, έχει δηλαδή κάποιο πλεονέκτημα. Σε αυτήν την περίπτωση, από το 2014, δηλαδή πριν από εμάς, υπήρχε σχέδιο αναδιάρθρωσης της Εθνικής Τράπεζας που είχε μέσα και την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής», είπε ο κ. Τσακαλώτος απευθυνόμενος στον κ. Κατσώτη και τον ενημέρωσε για τη θέση της κυβέρνησης: «Εμείς θεωρούσαμε ότι αυτό το σχέδιο δεν ήταν καλό, ότι δεν έπρεπε να πωληθεί η Εθνική Ασφαλιστική. Έχω στείλει και γράμμα στην κ. Βεστάγκερ, όπου εξηγούσα, όπως είχε εξηγήσει και η ίδια η Εθνική Τράπεζα, τους λόγους που αδικείται η Εθνική Τράπεζα αν αναγκαστεί να πουλήσει αυτήν τη θυγατρική και δεν μπορέσαμε να πείσουμε τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το δίκαιο του αιτήματός μας, ούτε εμείς, ούτε η Εθνική Τράπεζα».

Αναφορικά με το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων, ο υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε στον βουλευτή ότι η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα άμεσης παρέμβασης. Σημείωσε, όμως, ότι στην περίπτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής «δεν ανησυχεί ιδιαίτερως», διότι πρόκειται για μία επιχείρηση που πηγαίνει πολύ καλά, και γι’ αυτό οι επίδοξοι αγοραστές ήθελαν να την εντάξουν στους ομίλους τους. «Η Εθνική Ασφαλιστική είναι επιτυχημένη εταιρεία. Οι εργαζόμενοι, δηλαδή, είναι μέρος των στοιχείων που ο αγοραστής θα θέλει ακριβώς να κρατήσει. Δεν είναι αποτυχημένη επιχείρηση. Έχει πάει πάρα πολύ καλά. Άρα δεν ανησυχώ ιδιαιτέρως για το ότι θα έχουμε απολύσεις και αναδιαρθρώσεις σε αυτήν την περίπτωση», τόνισε.

Οι αναδιαρθρώσεις και τα εργασιακά

Ο κ. Τσακαλώτος δεν έκρυψε, ωστόσο, ότι το περιεχόμενο των αναδιαρθρώσεων είναι ζήτημα που απασχολεί την ελληνική κυβέρνηση και γι’ αυτόν τον λόγο διαπραγματεύεται την επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων.

«Γενικώς, ανησυχώ στις αναδιαρθρώσεις και γι’ αυτό η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πολύ μεγάλες προσπάθειες για τη νομοθεσία, έχουμε διαπραγματευτεί την επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων, ακριβώς για να ενισχυθεί ο ρόλος των εργαζομένων», είπε ο υπουργός Οικονομικών και αναφέρθηκε και στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το ΣΕΠΕ. «Αυτήν τη στιγμή, η Επιθεώρηση Εργασίας δουλεύει με πολύ σοβαρό τρόπο και πρέπει και εσείς και οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες να αναγνωρίσετε ότι τον τελευταίο καιρό και πρόστιμα έχουν πέσει και έχει γίνει για πρώτη φορά για πάρα πολλά χρόνια μία ουσιαστική και σημαντικότατη παρέμβαση στις εργασιακές σχέσεις για να προστατευτούν οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες από εργοδοτικές πράξεις που θίγουν τα συμφέροντά τους», υπογράμμισε.

«Εμπαιγμός των εργαζομένων»

Για εργασιακή ζούγκλα έκανε λόγο ο κ. Κατσώτης, ο οποίος επισήμανε ότι στην περίπτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής, «έχουμε ενοικιαζόμενους εργαζόμενους», «κατάσταση δουλεμπορίου» που η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ανέτρεψε, αλλά το διατήρησε. Παράλληλα, επέκρινε την κυβέρνηση ότι εγκατέλειψε τις υποσχέσεις που είχε δώσει για την αποτροπή κάθε σχεδίου της Εθνικής Ασφαλιστικής.

«Εσείς, σαν κυβέρνηση, σαν κόμμα, σαν αντιπολίτευση, μοιράζατε υποσχέσεις ότι θα αποτρέψετε κάθε σχέδιο πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής και έρχεστε σήμερα και ολοκληρώνετε αυτό το έγκλημα, όπως το χαρακτηρίζατε τότε. Κοροϊδεύετε δε και τους εργαζόμενους», τόνισε ο κ. Κατσώτης, ο οποίος κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών να αναλογιστεί εάν υπάρχει μία εταιρεία η οποία έχει ιδιωτικοποιηθεί και οι εργασιακές σχέσεις δεν έχουν χειροτερεύσει ή μία εταιρεία που έχει ιδιωτικοποιηθεί και δεν έχουν απολυθεί οι εργαζόμενοι. «Μπροστά μας έχουμε το νέο μνημόνιο που θα φέρετε σε λίγες ημέρες, αν όχι σήμερα ή αύριο -πότε θα το καταθέσετε- όπου εκεί θα δούμε και την ολοκλήρωση όλων αυτών που λέγατε παλιά για την ΕΥΔΑΠ, τώρα, όμως, θα την έχετε μέσα, τη ΔΕΗ κοκ., πέρα από όλα τα άλλα μέτρα, τα οποία τσακίζουν τη ζωή των εργαζομένων και του λαού», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Ο κ. Τσακαλώτος δεν αρνήθηκε ότι οι εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα είναι «σε κακή κατάσταση», κάλεσε, όμως, τον βουλευτή να αναγνωρίσει και εκείνος τα βήματα που γίνονται. Σε αυτό το σημείο επικαλέστηκε τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗΣ, που δείχνουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα, μετά από πολλά χρόνια, σε καθαρές θέσεις εργασίας. «Είναι σημαντικό», είπε, ότι πάρα πολλές θέσεις από αυτές -πάνω από το 50%- είναι μόνιμες και όχι ευκαιριακές. Επίσης, επέμεινε ότι τους τελευταίους έξι μήνες το ΣΕΠΕ δουλεύει εντατικά και αποτελεσματικά για να επιβάλλει καλύτερες συνθήκες εργασίες στον ιδιωτικό τομέα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:10