20/01/2019 04:03:05

Τζανακόπουλος: Ρεκόρ 14ετίας στις προσλήψεις τον Απρίλιο - Στόχος η ενίσχυση των θέσεων πλήρους απασχόλησης

Τζανακόπουλος: Η οικονομία βρίσκεται σε θετικό momentum  - Media
 
Ειδική αναφορά στα στοιχεία που αφορούν στην αγορά εργασίας και τα μηνύματα που αυτά στέλνουν, έστειλε, μέσω του briefing, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος.
 
Στο συγκεκριμένο τομέα, κεντρικοί στόχοι της κυβέρνησης είναι «η αποκλιμάκωση της ανεργίας και παράλληλα η αλλαγή της αναλογίας ανάμεσα στις θέσεις πλήρους και μερικής απασχόλησης, με ενίσχυση των πρώτων».
 
Θύμισε, έτσι, ότι τον Απρίλιο του 2017 καταγράφηκε ρεκόρ 16ετίας με 92.132 περισσότερες θέσεις εργασίας στο ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων, ενώ συνολικά το πρώτο τετράμηνο του έτους έκλεισε με 125.770 νέες θέσεις εργασίας.
 
Εξίσου ενθαρρυντικά, όπως είπε, είναι και τα στοιχεία σχετικά με την ποιοτική αλλαγή που συντελείται στο συνολικό μερίδιο της εργασίας. Για τον Απρίλιο οι συμβάσεις πλήρους εργασίας έφτασαν το 55%, έναντι 45% που αφορούν σχέσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης.
 
«Τα ποιοτικά στοιχεία αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστούμε ότι από το 2010 και ειδικά την περίοδο 2012-2014, η ελαστική εργασία αυξανόταν εκθετικά εις βάρος της πλήρους εργασίας», επίσης «χαρακτηριστικό της στρατηγικής απορρύθμισης, που υλοποίησε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ότι οι μορφές ελαστικής απασχόλησης αυξήθηκαν σε μια διετία πάνω από 20% φτάνοντας να αντιστοιχούν σχεδόν στα 2/3 του συνολικού μεριδίου της εργασίας».
 
Ικανοποίηση για τα επιτόκια των ομολόγων
Ένα στοιχείο που αναδεικνύει η κυβέρνηση είναι η πορεία των ελληνικών ομολόγων, στοιχείο που, όπως υπογράμμισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, «συνιστά δείκτη ανάκαμψης και στοιχείο ανάκτησης της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία».
 
Ειδικότερα, το δεκαετές ομόλογο διαμορφώθηκε χθες στο 5,67%, ενώ το διετές ομόλογο, διαμορφώθηκε ακόμα χαμηλότερα στο 5,44%. Τα ελληνικά ομόλογα καταγράφουν χαμηλό επταετίας, τη στιγμή μάλιστα που το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη κινείται διαρκώς ανοδικά.
 
«Δεν πρόκειται για τυχαίο γεγονός, αλλά για δείγμα του θετικού κλίματος που προκύπτει από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης», δήλωσε. Ταυτόχρονα όμως, πρόσθεσε, αποτελεί και «σήμα ότι οι αγορές προεξοφλούν την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων για το χρέος, που θα οδηγήσει στην ένταξη της Ελλάδας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ».
 
Τέλος, «θετικό σήμα αποτελεί και η συμμετοχή ξένων επενδυτών στην χθεσινή έκδοση εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου αλλά και το γεγονός ότι το χρηματιστήριο έχει πλέον καλύψει το σύνολο των απωλειών του από το καλοκαίρι του 2015».
 
(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.