search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:06
MENU CLOSE

Η περιπέτεια μίας ασθενούς μεταξύ Σύρου και Πάρου

11.05.2017 14:40
Κρήτη: Γάμοι σε βάρδιες και τετραήμερα γλέντια - Τα «κόλπα» για να ξεπεραστεί το όριο των 50 ατόμων - Media

 

Μια χρόνια πληγή του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το «κύκλωμα» παράνομων διακομιδών ασθενών στα νησιά, που εκμεταλλευόμενο τις τεράστιες  «αδυναμίες» του υποστελεχωμένου ΕΣΥ, της νοοτροπίας διάφορων επιτήδειων υπαλλήλων του Δημοσίου, καθώς και ιδιωτών , οι οποίοι μπροστά στο εύκολο και ….«μαύρο» χρήμα δε λογαριάζουν ούτε την ανθρώπινη ζωή, φέρνει για πολλοστή φορά στο προσκήνιο η απίστευτη ταλαιπωρίας μιας υπερήλικης συνταξιούχου, η οποία πριν πριν από λίγες ημέρες έγινε «μπαλάκι» μεταξύ του Κέντρου Υγείας Πάρου, του νοσοκομείου Σύρου και των μεσαζόντων.

Όπως αποκάλυψε η ιστοσελίδα fileleutheros.net της Πάρου, στις 27 Απριλίου δελτίο Τύπου του Αργηγείου Λιμενικού Σώματος ενημέρωνε τους εκπροσώπους των ΜΜΕ για την επείγουσα διακομιδή μιας υπερήλικης γερόντισσας (93χρονων)  από το Κέντρο Υγείας της Πάρου στο νοσοκομείο Σύρου, με κάταγμα στο ισχύο έπειτα από πτώση.

Γράφει ο Μιχάλης Λαγάνης (με πληροφορίες από fileutheros.net)

Η θαλάσσια διακομιδή της ασθενούς έγινε με «πλωτό ασθενοφόρο».

Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για κάποιο εξοπλισμένο διασωστικό του ΕΚΑΒ, αλλά για ψαροκάϊκα ιδιωτών, τα λεγόμενα και θαλάσσια ταξί που επιστρατεύονται με τις ….«ευλογίες» του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλιας για τις διακομιδές ασθενών, αφού το «πολύπαθο ΕΣΥ» και το ΕΚΑΒ  δεν έχουν ειδικό πλωτό  μέσο μεταφοράς ασθενών…

Το μοναδικό θαλάσσιο ασθενοφόρο που έχει στη διάθεσή του το ΕΚΑΒ, σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται παροπλισμένο στη Νάξο, ενώ η αγορά νέων μέσων  – παρά το γεγονός ότι αποτελεί πάγιο αίτημα των νησιωτών εδώ και δεκαετίας – έχει παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες !

Προφανώς η ύπαρξη δημόσιων πλωτών ασθενοφόρων, για κάποιους αρμόδιους του ΕΣΥ θεωρείται περιττή πολυτέλεια στη χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή και αριθμό νησιών, στην Ευρώπη.

Η μεταφορά της  γερόντισσας από την Πάρο στη Σύρο με το καΐκι κόστισε….3.500 ευρώ ! Η ηλικιωμένη γυναίκα χρειάστηκε να χειρουργηθεί και να παραμείνει αρκετές ημέρες κλινήρης στο νοσοκομείο έως και τις 8 ΜαΙου οπότε και οι ιατροί έκριναν ότι μπορεί να πάθει εξιτήριο.

Συνοδεία συγγενικού της προσώπου η 91χρονη πήρε το πλοίο της γραμμής για να επιστρέψει στην Πάρο.

Επειδή δεν ήταν σε θέση να μετακινηθεί, στο λιμάνι της Παροικιάς την περίμενε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Όμως όταν οι τραυματιοφορείς μπήκαν στο πλοίο για να παραλάβουν τη γερόντισσα, διαπίστωσαν έκπληκτοι πως είχε φύγει από το νοσοκομείο της Σύρου με υποστήριξη οξυγόνου (!) , αφού μεταξύ άλλων έπασχε από καρδιοαπάθεια !

Μάλιστα, επειδή η παροχή οξυγόνου δεν γινόταν σωστά, η 91χρονη παρουσίασε ταχυκαρδία και αντί για το σπίτι της μεταφέρθηκε ….στο Κέντρο Υγείας Πάρου,

Και από εκεί, ξανά πίσω στο καΐκι με προορισμό τη Σύρο, αφού οι γιατροί του υποστελεχωμένου Κέντρου Υγείας έκριναν επιβεβλημένη την εισαγωγή της για νοσηλεία σε νοσοκομείο !

Τι σημαίνει όλο αυτό το ….«πήγαινε  – έλα » ;

Πέρα από την απίστευτη ταλαιπωρία στην οποία υποβλήθηκε η  υπερήλικη συνταξιούχος με κίνδυνο να επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο η ήδη εύθραυστη υγεία της , όπως αναφέρει η ιστοσελίδα fileleutheros.net το ελληνικό δημόσιο  επιβαρύνθηκε με   7000 ευρώ περίπου, για τις δύο διακομιδές με τα καΐκια και το υποστελεχωμένο Κ.Υ. Πάρου να στείλει δύο γιατρούς για συνοδεία, προφανώς στερώντας τους από τη βραδινή βάρδια. 

Ιδίως σε μια χρονική περίοδο που όσο περνούν οι μέρες και πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι η τουριστική κίνηση στο νησί και κατά συνέπεια στο Κέντρο Υγείας, θα αυξάνει..

Σημειωτέον ότι επί δημαρχίας Γιάννη Ραγκούση έγινε δωρεά απο το Βελέντζειο Ίδρυμα Πάρου άρτια εξοπλισμένο  για  αεροδιακομιδές ασθενών από το Κέντρο Υγείας Πάρου δικινητήριου αεροσκάφους τύπου ΤΣΕΣΝΑ, το οποίο τα πρώτα χρόνια χρησιμοποποίησής του είχε μεταφέρει περισσότερους από 750 ασθενείς σε νοσοκομεία της Αθήνας, μέσα σε διάστημα  30  λεπτών.

Παρόλα αυτά τους τελευταίους μήνες παραμένει καθηλωμένο στο αεροδρόμιο του νησιού, εξαιτίας γραφειοκρατικών εκκρεμοτητών και διαφωνιών εντός και εκτός του δημοτικού συμβουλίου για το κόστος και τη…. χρησιμότητά του.

Σημειωτέον πως μια αεροδιακομιδή με το συγκεκριμένο αεροσκάφος, πέρα από την άρτια ιατρική κάλυψη του ασθενούς κατά τη διάρκεια της αεροδιακομιδής, θα κόστιζε στο ελληνικό Δημόσιο , μόλις 500 – 600 ευρώ, όσα και τα λειτουργικά του έξοδα!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:02