search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 16:09
MENU CLOSE

Απροετοίμαστοι για τις δασικές πυρκαγιές

13.05.2017 07:22
Σίδνεϊ: Τελετή μνήμης για τους 25 νεκρούς από τις πυρκαγιές - Media

 

Tα χρόνια προβλήματα, η οικονομική κρίση και η κλιματική αλλαγή απειλούν τα δάση μας για ακόμη μία χρονιά, λόγος για τον οποίο η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την ετοιμότητα της χώρας μας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις δασικές πυρκαγιές.

Αφήνοντας πίσω το καλοκαίρι του 2016 με 365.000 στρέμματα καμένων εκτάσεων, το WWF Ελλάς επισημαίνει σειρά ανησυχητικών στοιχείων που λειτουργούν ανασταλτικά στη λειτουργία του εγχώριου μηχανισμού, αλλά και προτάσεων που αποσκοπούν σε μια αποδοτικότερη επιχειρησιακή ετοιμότητα:

  • Το ήδη αποδυναμωμένο Πυροσβεστικό Σώμα θα στερηθεί φέτος περίπου 700 πυροσβέστες, καθώς θα μετατεθούν στα περιφερειακά αεροδρόμια και τους σταθμούς των νέων εθνικών οδών.

Την ίδια στιγμή οι πυροσβέστες καλούνται σε πολλές περιπτώσεις να αγοράζουν μόνοι τους τον προσωπικό εξοπλισμό ασφαλείας, ενώ ο εναέριος στόλος είναι λαβωμένος και γερασμένος;

  • Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει και τον μηχανισμό δασοπροστασίας, καθώς υπολογίζεται ότι μόνο το 50% των αναγκών καλύπτονται για έργα αντιπυρικής προστασίας που υλοποιούν οι δασικές υπηρεσίες.
  • Αν και έχουν περάσει τρία χρόνια από τη θέσπιση του νόμου 4249/2014, ακόμα δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση χιλιάδων εθελοντών δασοπυροσβεστών.

Εκκρεμεί επίσης η έκδοση τουλάχιστον έξι αποφάσεων του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας (μεταξύ αυτών και της ίδρυσης Εθνικής Σχολής Πολιτικής Προστασίας) που κρατάνε ακόμα ουσιαστικά ανενεργό το σύστημα αξιοποίησης των εθελοντών.

Ωστόσο, φέτος γίνεται σημαντική προσπάθεια από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να ανανεωθεί το Μητρώο Εθελοντών.

►Σύμφωνα με πρόσφατη διεθνή έρευνα, η ανατολική Αυστραλία και η Μεσόγειος, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, απειλούνται με αύξηση των ακραίων πυρκαγιών, από 20% έως και 50%, μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

►Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις που προέκυψαν από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα CLIM-RUN που ολοκλήρωσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, σύμφωνα με τις οποίες την περίοδο 2021-2050 θα σημειωθεί αύξηση κατά 50% των θερμών ημερών, ενώ παράλληλα προβλέπονται επιπλέον 30 ημέρες αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς ανά έτος, κυρίως στις ανατολικές περιοχές της χώρας, από τη Θράκη μέχρι και την Κρήτη.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω στοιχεία, ο μηχανισμός δασοπροστασίας της χώρας μας οφείλει να μετατοπίσει τη φιλοσοφία του από την καταστολή στην πρόληψη.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, το WWF Ελλάς προτείνει την άμεση έναρξη διαλόγου για την αναμόρφωση του συστήματος δασοπυροπροστασίας και πλήρη εφαρμογή, με ευθύνη του ΥΠΕΚΑ, της Εθνικής Στρατηγικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Να προχωρήσει η θεσμοθέτηση της συνεργασίας της Δασικής Υπηρεσίας με το Πυροσβεστικό Σώμα, να ληφθούν αμέσως πολιτικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες για πλήρη αξιοποίηση του εθελοντικού δυναμικού της χώρας και να προχωρήσει η διαχείριση της καύσιμης ύλης σε δάση και δασικές εκτάσεις, με άμεση εφαρμογή της νομοθεσίας που προβλέπει σύνταξη ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Στρατηγικής Ανάπτυξης της Δασοπονίας.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 16:08