search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:56
MENU CLOSE

Η Ελλάδα γλίτωσε από την «παγκόσμια επιδημία» των κυβερνοεπιθέσεων

13.05.2017 09:30
Κορωνοϊός: Παγκόσμια θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας σε θανάτους - Γράφημα των Financial Times - Media

 

Πανικό και μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει η μαζική επίθεση σε εκατομμύρια υπολογιστές, σε περισσότερες από 99 χώρες του πλανήτη, που εξαπέλυσαν χάκερς την Παρασκευή, προκαλώντας τεράστια προβλήματα τόσο σε οικιακούς χρήστες όσο και στην ομαλή λειτουργία δημόσιων, οικονομικών και κοινωνικών υπηρεσιών, φορέων υγείας και μεταφορών, σε όλο τον πλανήτη.

Κυβερνοληστές μόλυναν με ιό μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές των θύματων τους, κλειδώνοντας τους και στη συνέχεια ζητούσαν λύτρα , με ποσά μεταξύ 300 έως 600 ευρώ ανάλογα με τον χρήστη, για να του δώσουν τον κωδικό ξεκλειδώματος του υπολογιστή.

Ποιοι κρύβονται πίσω από την επίθεση

Πίσω από την κυβερνοεπίθεση που θεωρείται η μεγαλύτερη όλων των εποχών από τους ειδικούς, αφού στόχοι δεν ήταν μόνο κυβερνήσεις, κρατικές υπηρεσίες και πολυεθνικές, αλλά και δεκάδες χιλιάδες οικιακοί χρήστες, θεωρείται πως βρίσκεται η διεθνής  εγκληματική οργάνωση  ηλεκτρονικών «πειρατών», που αυτοαποκαλούνται Shadow Brokers».

Στην ουσία πρόκειται για ληστές οι οποίοι κατάφεραν, μέσω της ανταλλαγής παραπλανιτικών email (spam) να προσβάλλουν με «ιό» (σ.σ.  παράνομο λογισμικό) τον υπολογιστή του ανυποψίαστου χρήστη,  κλειδώνοντας τον.

Η αποστολή του ιού, που μετέτρεπε τους υπολογιστές σε «ζόμπι»

Με αυτό τον τρόπο, οι χάκερ αποκτούσαν τον έλεγχο του υπολογιστή, ο οποίος αυτομάτως  μετατρεπόταν σε «ζόμπι». Δηλαδή με τη μέθοδο της αποστολής μολυσμένων ηλεκτρονικών μηνυμάτων, μετέδιδε τον ιό και  στις επαφές της ηλεκτρονικής ατζέντας που είχε το αρχικό θύμα του.

Στη συνέχεια οι ληστές επικοινωνούσαν με τα θύματά τους και απαιτούσαν την καταβολή λύτρων 300 ευρώ, σε ηλεκτρονικό νόμισμα (τα γνωστά bit coins)  για να στείλουν τον κωδικό ξεκλειδώματος.

Δεν υπάρχουν αναφορές,  για την Ελλάδα

Η Κυβερνοεπίθεση, που θεωρείται από τους ειδικούς ως η μεγαλύτερη όλων των εποχών προς το παρόν δε  φαίνεται να επηρέασε τη χώρα μας, αφού δεν έχουν υπάρξει καταγγελίες στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Όμως οι επιπτώσεις του κυβερνοκτυπήματος, υπήρξαν μεγάλες σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο .

Εκατοντάδες χιλιάδες θύματα σε 99 χώρες

Ρωσία, Ουκρανία, Ινδία και Ταϊβάν είναι οι χώρες που επηρεάστηκαν περισσότερο  από την επίθεση των χάκερς.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας, όπου το εθνικό σύστημα υγείας «τινάχθηκε στον αέρα» εξαιτίας της κυβερνοεπίθεσης που «κλείδωσε» τους υπολογιστές του κεντρικού τομέα κίνησης ασθενών σε όλα τα νοσοκομεία της Αγγλίας και της Σκωτίας.

Συνέπεια ήταν , χιλιάδες ασθενείς να περιμένουν για ώρες τη σειρά τους στα επείγοντα ιατρεία ή κλεισμένοι στο μαγνητικό  τομογράφο, αρχεία να διαγράφονται, νέες μητέρες με τα μωρά τους στην αγκαλιά να μη μπορούν να πάρουν εξιτήριο και ασθενοφόρα να μην φθάνουν ποτέ στον προορισμό τους

Η βρετανική κυβέρνηση δεν γνωρίζει ακόμη ποιος βρίσκεται πίσω από τη χθεσινή παγκόσμια κυβερνοεπίθεση που προκάλεσε αναστάτωση στο βρετανικό σύστημα υγείας, δήλωσε σήμερα η υπουργός Έσωτερικών Άμπερ Ραντ.

«Δεν είμαστε σε θέση να σας πούμε ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση. Η δουλειά συνεχίζεται», δήλωσε στον ραδιοσταθμό του BBC.

 Ασιατικές χώρες δεν ανέφεραν σήμερα σημαντικές παραβιάσεις, όμως αξιωματούχοι στην περιοχή προχωρούν σε ελέγχους και η πλήρης έκταση της ζημιάς μπορεί να μην γίνει γνωστή για κάποιον καιρό.

Το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα μετέδωσε πως επλήγησαν μερικά δευτεροβάθμια σχολεία και πανεπιστήμια, χωρίς να διευκρινίζει πόσα και χωρίς να τα κατονομάζει.

Οι επιθέσεις που προκάλεσαν τη μεγαλύτερη αναστάτωση αναφέρθηκαν στη Βρετανία, όπου νοσοκομεία και κλινικές αναγκάσθηκαν να παραπέμπουν αλλού ασθενείς αφού έχασαν χθες την πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους.

Η εταιρεία διεθνών ταχυμεταφορών FedEx Corp ανακοίνωσε πως μερικοί υπολογιστές της μολύνθηκαν επίσης. «Προχωρούμε σε μέτρα για την αποκατάσταση της λειτουργίας τους το συντομότερο δυνατόν», αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Από την Αργεντινή, μέχρι την Ισπανία τα «χτυπήματα» των χάκερ

Μόνο ένας μικρός αριθμός οργανισμών με έδρα τις ΗΠΑ επλήγη επειδή οι χάκερ φάνηκε πως άρχισαν την εκστρατεία τους βάζοντας στόχο οργανισμους στην Ευρώπη, δήλωσε ο Βικράμ Τακούρ, διευθυντής ερευνών στον κατασκευαστή λογισμικών ασφαλείας Symantec.

Μέχρι να στρέψουν την προσοχή τους στις ΗΠΑ, φίλτρα spam είχαν εντοπίσει τη νέα απειλή και επισήμαιναν ως κακόβουλα τα email με τον ιό ransomware, πρόσθεσε ο Τακούρ.

Το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ πως γνωρίζει τις αναφορές για τον ransomware, μοιράζεται πληροφορίες με εγχώριους και ξένους εταίρους και είναι έτοιμο να παράσχει τεχνική υποστήριξη.

Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telefonica ήταν μεταξύ των κύριων στόχων στην Ισπανία, αν και ανακοίνωσε πως η επίθεση περιορίσθηκε σε μερικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές σ’ ένα εσωτερικό δίκτυο και δεν επηρέασε πελάτες ή υπηρεσίες. Οι Portugal Telecom και Telefonica Argentina ανακοίνωσαν επίσης πως έγιναν αμφότερες στόχοι.

Ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας ταυτοποίησαν τον ransomware ως μια νέα εκδοχή του «WannaCry» που έχει την ικανότητα να διαδίδεται αυτομάτως σε εκτεταμένα δίκτυα εκμεταλλευόμενος έναν γνωστό σφάλμα στο λειτουργικό σύστημα των Windows της Microsoft.

 

H κυβερνοεπίθεση στο επίκεντρο των επαφών και στη Σύνοδο των G7

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών θα δεσμευθούν σήμερα να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να καταπολεμήσουν την αυξανόμενη απειλή από τις διεθνείς κυβερνοεπιθέσεις, σύμφωνα με σχέδιο δήλωσης από τη συνάντηση που πραγματοποιούν στην Ιταλία.

Μια παγκόσμια κυβερνοεπίθεση μόλυνε χθες Παρασκευή δεκάδες χιλιάδες ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε σχεδόν 100 χώρες.

«Αναγνωρίζουμε πως τα κυβερνοεπεισόδια αντιπροσωπεύουν μια αυξανόμενη απειλή για τις οικονομίες μας και πως πρέπει να δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις οικονομικής πολιτικής», αναφέρεται στο σχέδιο δήλωσης που είδε το Ρόιτερς.

Οι επτά ζητούν να υπάρξουν κοινές πρακτικές για να εντοπίζονται γρήγορα οποιαδήποτε ευάλωτα σημεία στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και υπογραμμίζουν την ανάπτυξη αποτελεσματικών μέτρων για την αξιολόγηση της κυβερνοασφάλειας μεταξύ μεμονωμένων χρηματοοικονομικών εταιρειών και στο σύνολο του τομέα.

Το σχέδιο δήλωσης θα επανεξετασθεί πριν δημοσιοποιηθεί αργότερα σήμερα από τους υπουργούς Οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες της G7, οι οποίοι συζητούν τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία κατά τη διήμερη σύνοδο που πραγματοποιούν στο Μπάρι της Ιταλίας.

Ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η συζήτηση, η οποία είχαν προγραμματισθεί πριν από τις χθεσινές επιθέσεις, ήταν «δυστυχώς πολύ επίκαιρη».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:54