search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:23
MENU CLOSE

Χριστοδουλάκης: Να απαγορευτεί η σύνταξη κάτω των 60 ετών

13.05.2017 14:56
Νίκος Χριστοδουλάκης: Διψήφια ύφεση φέτος εάν κρατήσουν τα lockdown - Media

 

Ριζικά μέτρα για την εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος ζήτησε το Σάββατο μέσω του ΣΚΑΪ ο πρώην υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης. Όπως ανέφερε δε, ο κ. Χριστοδουλάκης θα πρέπει να απαγορευτεί η χορήγηση σύνταξης κάτω των 60 ετών. «Να κατοχυρώνει τη σύνταξη, αλλά ο δικαιούχος θα παίρνει τη σύνταξη όταν συμπληρώσει το 60ο έτος» εξήγησε. 

Ο κ. Χριστοδουλάκης ζήτησε ακόμα να θεσπιστούν ενιαίοι κανόνες στο συνταξιοδοτικό, χωρίς τις προσωπικές διαφορές (παλαιού – νέου συνταξιούχου), έτσι ώστε ό,τι εξοικονομηθεί, να μπορέσει να αναχρηματοδοτήσει τις πενιχρές συντάξεις τις οποίες παίρνουν όσοι έχουν δουλέψει όλα τα χρόνια της ζωής τους και έχουν πληρώσει όλα τους τα ένσημα. 

«Αντί αυτού, βλέπουμε ένα κύμα εισφορών που έχει παραλύσει την οικονομία και διώχνει τους νέους στο εξωτερικό… Η Ελλάδα έχει σήμερα στις ασφαλιστικές εισφορές 4% πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης, όμως τα έσοδα των εισφορών είναι 4 μονάδες κάτω από το μέσο όρο της ευρωζώνης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά το Ελληνικό, ο πρώην υπουργός δήλωσε ότι το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας σήμερα είναι η έλλειψη επενδύσεων. «Και βλέπω, όταν πάει να γίνει μια μεγάλη επένδυση, να πέφτουν όλοι, να χιμάνε κυριολεκτικά για να την εμποδίσουν, κάνουν πρώτα κακό στους νέους που είναι άνεργοι σήμερα. Και θα παραμείνουν για πολλά χρόνια ακόμη αν συνεχιστεί αυτή η τακτική» προειδοποίησε.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης ξεκαθάρισε στον ΣΚΑΪ ότι το ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο βάσει της σημερινής κατάστασης. «Ακόμη και οι περικοπές να γίνουν (το 1,8 δισ. το 2019), και το κράτος αντί να βάζει 11% του ΑΕΠ, βάλει 9%… όσο οι εισφορές (εργοδοτών και ασφαλισμένων) έχουν παγιωθεί στα 12 δισεκ. ευρώ το χρόνο δεν μπορεί να καλυφθεί η υπόλοιπη διαφορά» αποσαφήνισε.

Ο κ. Ρομπόλης επισήμανε παράλληλα ότι «εάν δεν πάρουμε μέτρα για τη δημογραφική γήρανση, ανανέωση πληθυσμού κλπ, τότε από το 2016 έως το 2055, θα πρέπει να μειωθούν οι συντάξεις ακόμη 22% (εκτός από το 33% εξαιτίας της μερικής απασχόλησης)».

«Οι επιπτώσεις με βάση το νέο μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι δύο συντάξεις και ένας μισθός» είπε στον σταθμό μας ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης. 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:21