search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 01:51
MENU CLOSE

Παραμένει η κυβερνητική αισιοδοξία για χρέος μετά τη συνάντηση Τσίπρα – Λαγκάρντ

14.05.2017 13:12
Παραμένει η κυβερνητική αισιοδοξία για χρέος μετά τη συνάντηση Τσίπρα – Λαγκάρντ - Media

 

Κλίμα αισιοδοξίας για την έκβαση της συζήτησης για το χρέος μεταφέρει το Μαξίμου μετά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο Πεκίνο.

Η επικεφαλής του Ταμείου, το διήμερο που προηγήθηκε συμμετείχε στη Σύνοδο των ΥΠΟΙΚ του G7 στο Μπάρι της Ιταλίας και στη συνάντηση του Washington Group (στο περιθώριο της Συνόδου) όπου συζήτησε εκ νέου το ζήτημα του ελληνικού χρέους με τον γερμανό ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στη συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας μαζί της σήμερα νωρίς το πρωί στο Πεκίνο, όπως μεταφέρουν κυβερνητικές πηγές, συνεκτιμήθηκε ότι «υπάρχει ανάγκη για άμεση ελάφρυνση του χρέους με τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων καθώς μια τέτοια εξέλιξη είναι απαραίτητη για να ξεδιπλωθούν οι αναπτυξιακές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας».

Από εκεί και πέρα η κάθε πλευρά προκατέβαλε τη στάση της σε περίπτωση που δεν υπάρξει η παραπάνω εξέλιξη:

  • Η μεν Λαγκάρντ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σημείωσε ότι «αν ο Β. Σόιμπλε επιμείνει ότι δεν χρειάζεται ελάφρυνση χρέους και δεν δεχτεί να συμφωνηθεί ένα εφικτό δημοσιονομικό μονοπάτι μετά το 2018 (σ.σ. πρωτογενή πλεονάσματα)» τότε το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το Πρόγραμμα.
  • Ο μεν Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «στην περίπτωση που το Ταμείο αποχωρήσει, τότε τα μέτρα που θα ψηφιστούν μέσα στην εβδομάδα, δεν θα τύχουν εφαρμογής το 2019 – 2020».

Μιλώντας στο ρ/σ  «Αθήνα 9,84», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος  χαρακτήρισε «εξαιρετικά θετικό» το γεγονός ότι το ΔΝΤ δεν είναι διατεθειμένο να μεταθέσει εκ νέου το ελληνικό πρόβλημα και θα αποχωρήσει εάν μέσα στις επόμενες μέρες δεν βρεθεί λύση. Πρόσθεσε ότι αυτή είναι μια «ειλικρινής στάση την οποία συμμερίζεται και η ελληνική πλευρά». Επίσης, επέμεινε στην πιθανότητα είτε στις 22/05 είτε λίγες μέρες αργότερα να έχουμε συνολική συμφωνία. Και πρόσθεσε: «Για εμάς το βασικό ζήτημα είναι να ενταχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης . Οτιδήποτε οδηγεί στο να ανοίγει την πόρτα στο QE , είναι για εμάς αποδεκτό».

Οι παρασκηνιακές διεργασίες που δείχνουν … έξοδο

Πάντως, εδώ και μέρες η κυβέρνηση συντηρεί κλίμα υπέρ του αισιόδοξου σεναρίου, δηλαδή της άμεσης διευθέτηση του χρέους, το οποίο όπως όλα δείχνουν δεν οφείλεται μόνο στις ανάγκες ζύμωσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας εν όψει της ψήφισης των μέτρων – που τελικά ανέρχονται σε 4,6 δις το 2019 και το 2020 (με όρους ΑΕΠ 2019 το οποίο αναμένεται να ανέλθει σε 200δις ευρώ από 180 δισ. σήμερα). Υπενθυμίζεται και η δήλωση του πρωθυπουργού ότι η διαβεβαίωση πως είμαστε κοντά στη ρύθμιση της μεσοπρόθεσμης ελάφρυνσης του χρέους, «δεν είναι σχήμα λόγου».

Αντιθέτως, φαίνεται να υπάρχει συντονισμένη δράση στο παρασκήνιο προκειμένου η Ελλάδα να πάρει την απαραίτητη ώθηση για έξοδο στις αγορές ως ανταπόδοση στην ικανοποίηση του αιτήματος για μέτρα μετά το τέλος του προγράμματος, που οδήγησαν σε μια «γενναία» επέκταση του 3ου μνημονίου.

Ήδη μέλη της κυβέρνησης βλέπουν την πρώτη δοκιμαστική έξοδο προς τα τέλη Ιουλίου ή τον Αύγουστο.

Μερικά από τα στοιχεία που συνηγορούν στην αίσθηση ότι φιλοτεχνείται ένα «ευνοϊκό μομέντουμ» (το οποίο η κυβέρνηση επικαλείται πλέον καθημερινά):

  • Η διαμόρφωση της απόδοσης του δεκαετούς ομολόγου στο 5,67% (επιστρέφοντας στα επίπεδα του 2014) και στο 5,44% για το διετές ομόλογο, κάτι το οποίο εκλαμβάνεται ως θετική αντίδραση των αγορών στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και «σήμα ότι οι αγορές προεξοφλούν την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων για το χρέος, που συνεπαγόμενα θα οδηγήσει στην ένταξη της Ελλάδας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ», όπως είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στην ενημέρωση πολιτικών συντακτών την περασμένη Πέμπτη.
  • Η προ ημερών δήλωση του αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου του ESM Κριστόφ Φράνκελ ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές πριν το τέλος του προγράμματος.
  • Η στροφή που παρατηρείται στις δηλώσεις Σόιμπλε ο οποίος το τελευταίο διάστημα προβαίνει σε θετικά σχόλια για την Ελλάδα, ενώ μετά το Μπάρι εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι στο Eurogroup της 22ας Μαΐου θα υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ των κρατών – μελών της ευρωζώνης τόσο για τις μεταρρυθμίσεις όσο και για το χρέος. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι τις τελευταίες εβδομάδες ο γερμανός ΥΠΟΙΚ φαίνεται να τελεί υπό τις πιέσεις τόσο των Βρυξελλών όσο και του ΔΝΤ στην κατεύθυνση μιας άμεση λύσης στο ελληνικό ζήτημα.
  • Η εν μέρει σύνδεση εκ μέρους της κυβέρνησης του ταξιδιού του πρωθυπουργού στο Πεκίνο με την έξοδο στις αγορές, μέσω της αναζήτησης στήριξης στα ελληνικά ομόλογα κατά την πρώτη δοκιμαστική έξοδο, από την Bank of China. Την επιδίωξη αυτή παραδέχτηκε δημόσια ο Γ.Γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕ Γιώργος Τσίπρας, ο οποίος ήταν και μέλος της αποστολής που συνόδευσε τον πρωθυπουργό στο Πεκίνο. Όπως είπε μιλώντας στο ρ/σ Flash 96 (11.5.2017): «Η Κίνα ήταν μία από τις χώρες που είχαν μια ζημία από το κούρεμα στο παρελθόν, παρόλ’αυτά σε μια δύσκολη για μας περίοδο το 2015 είχε συνεισφέρει όταν της ζητήθηκε και τώρα μετά τη συμφωνία και το κλίμα που αλλάζει έχει πολύ περισσότερους λόγους να είναι «παρών» στην προσπάθεια της χώρας μας να βγει στις αγορές».

Στις αγορές, με ή χωρίς τη «βούλα» της ΕΚΤ

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση αξιολογεί ως ιδιαιτέρως θετικό το κλίμα των αγορών και δη τέτοιο που να επιτρέπει τον δανεισμό από αυτές ακόμη και χωρίς την ένταξη στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά με μόνη προϋπόθεση την ελάφρυνση του χρέους, δηλαδή των προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων στο επικείμενο Eurogroup.

Ενδεικτική είναι η αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Κεφάλαιο:

«H ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα βάλει τη σφραγίδα της ΕΚΤ στο αξιόχρεο της Ελλάδας. Επομένως, έχει τεράστια σημασία, γιατί όπως ξέρετε η αγορά είναι εμπιστοσύνη. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης σε κάθε περίπτωση είναι να βγει στις αγορές αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Αν αυτό γίνει και με την στήριξη της ΕΚΤ, τόσο το καλύτερο».

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 01:29