search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 23:51
MENU CLOSE

Εντάσεις στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο της συμφωνίας

15.05.2017 10:12
Βουλή: Στις 3 Ιουλίου η προ ημερησίας συζήτηση για την οικονομία  - Media
 
Με ένταση επί της διαδικασίας ξεκίνησε η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα και τα αντίμετρα μέχρι την διακοπή της συνεδρίασης με τους τραμπουκισμούς του Ηλία Κασιδιάρη κατά του Νίκου Δένδια
 
Μέχρι εκείνη την στιγμή είχε προλάβει να μιλήσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος σημείωσε ότι το νομοσχέδιο «ανοίγει το δρόμο και για το χρέος και ευελπιστώ ότι έως τη Δευτέρα θα υπάρχει ένα συνολικό πακέτο και για τα μέτρα που ψηφίζουμε τώρα και για το χρέος», προσθέτοντας ότι το κυβερνητικό επιτελείο προσπάθησε να κινηθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται δεδομένων των διαφωνιών που υπήρξαν μεταξύ των θεσμών». 
 
Ωστόσο, μια φράση του υπουργού Οικονομικών δημιούργησε εντύπωση στην Ολομέλεια, φράση που εκμεταλλεύτηκε η ΝΔ. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην τοποθέτηση του ανέφερε πως «όλοι οι μνημονιακοί νόμοι είχαν περάσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος». Την αναφορά αυτή του υπουργού Οικονομικών δεν άφησε ασχολίαστη ο «γαλάζιος» Γιάννης Τραγάκης ο οποίος έκανε λόγο για «ομολογία» του υπουργού ότι «αυτό που καλούμαστε σήμερα να ψηφίσουμε αποτελεί 4ο μνημόνιο».
 
Οι τοποθετήσεις Αχτσιόγλου-Σταθάκη και τα «πυρά» Χατζηδάκη
«Είναι αλήθεια πως αναγκαστήκαμε να κάνουμε δύσκολους συμβιβασμούς  με μέτρα που μας επιβλήθηκαν πολλές φορές με τιμωρητική διάθεση απο τους δανειστές» τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι ταυτίζεται με τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών.
 
Η υπουργός Εργασίας τόνισε πως «η συμφωνία αποτελεί ένα καθοριστικό βήμα για το τέλος του προγράμματος επιτροπείας και της δημοσιονομικής προσαρμογής παρά τα εμπόδια» και υποστήριξε ότι τα 2/3 των συνταξιούχων δεν θα θιγούν. Μιλώντας για τα αντίμετρα η Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε πως αυτά «στηρίζουν την οικογένεια, νέους, ανέργους και συνταξιούχους». 
 
Ισχυρά πυρά κατά της κυβέρνησης εξεπέλυσε ο Κωστής Χατζηδάκης. «Παριστάνετε τη Μαρία Αντουανέτα της πολιτικής. Τους λέτε, δεν έχετε ψωμί, φάτε αντίμετρα. Με λίγα λόγια βγάζετε τη γλώσσα στην κοινωνία, στους ασθενέστερους που πίστεψαν σε εσάς» τόνισε προς το κυβερνητικό στρατοπεδο ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.
 
«Καλείστε να ψηφίσετε το 4ο μνημόνιο, με μέτρα που δεν ήταν στον ορίζοντα, ούτε επί κυβέρνησης Σαμαρά αλλά ούτε και τον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησης Τσίπρα. Τα μέτρα αυτά φέρουν την υπογραφή Τσίπρας-Καμμένος και από Ρομπέν των φτωχών που ήσασταν, κάνετε κάθε μέρα τους φτωχούς φτωχότερους» είπε ο Κωστής Χατζηδάκης. 
 
Απαντώντας στα «πυρά» που δέχτηκε το κυβερνητικό στρατόπεδο κατά την διάρκεια της συζήτησης ο Γιώργος Σταθάκης σημείωσε ότι «ηθικολογεί η ΝΔ ανάμεσα στο καλό και το κακό και τις δεσμεύσεις που παραβιάσαμε. Περίμενα πιο ισχυρά επιχειρήματα για τα αντίμετρα».
 
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνέχισε λέγοντας πως η κυβέρνηση εξελέγη με ένα πρόγραμμα, έχει σταθεροποιήσει την οικονομία, έχει προχωρήσει στα μέτρα, έχει πάρει πολλά κοινωνικά μέτρα, υπόσχεται ανάκαμψη. Δεν το λέμε μόνο εμείς. Το λένε οι πάντες. Μόνο η ΝΔ δεν το αναγνώρισε» και αναρωτήθηκε αν η χώρα επιστρέψει στις αγορές το 2018 τότε η αντιπολίτευση θα συνεχίσει να μιλάει για δεύτερο μνημόνιο.
 
Οι εισηγητές των κομμάτων
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης, προξένησε εντύπωση λέγοντας πως δεν γνωρίζει πολλά από οικονομικά αλλά με τα λίγα «μπακαλίστικα», όπως χαρακτηριστικά είπε, δεν υπάρχει με ακρίβεια αποτυπωμένο ότι όταν χάνεται ένα ευρώ αναπληρώνεται επίσης από ένα ευρώ και τόνισε ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης δεν ήταν τόσο εύκολη, όσο φαντάζει. 
 
Ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας για την διαδικασία του επείγοντος καταλόγισε στην κυβέρνηση φτηνή πολιτική σκοπιμότητα λέγοντας πως «το καταθέσατε το Σάββατο το βράδυ και ουσιαστικά σε μία μέρα μας βάλατε να διαβάσουμε 950 σελίδες». Ο Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερομενος στο νομοσχέδιο, έκανε λόγο για 4ο μνημόνιο σημειώνοντας πως «καταστρέφει τη μεσαία τάξη και ισοπεδώνει την κοινωνία». 
 
Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Γιάννης Κουτσούκος υποστήριξε πως αδιέξοδο θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά την πτώση της κυβέρνησης μιας και η επόμενη έχει δηλώσει ότι θα σεβαστει την σημερινή συμφωνία στο πλαίσιο της συνέχειας του κράτους, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία κοινωνική ομάδα που να μη θίγεται από το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου. 
 
Σύμφωνα με τον εισηγητή του ΚΚΕ Νίκο Καραθανασόπουλο «η β’ αξιολόγηση δεν αποτελεί το εξιτήριο από το μνημόνιο όπως λέει η κυβέρνηση, αλλά το εισιτήριο μιας αιματοβαμμένης καπιταλιστικής ανάπτυξης». Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχρηστόπουλος τόνισε ότι «πονάμε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον γι’ αυτά που περνάει ο κόσμος και τα περνάει γιατί κάποιοι λεηλάτησαν τη χώρα για δεκαετίες», και επιτέθηκε στην αντιπολίτευση συνολικά σημειώνοντας πως πάσχει από επιχειρήματα.
 
Ο εισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς τόνισε πως το πολυνομοσχέδιο δεν είναι 4ο μνημόνιο αλλά είναι «το διαρκές μνημόνιο που μας επιβάλλουν γιατί δεν έχουν εμπιστοσύνη» ενώ ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Κατσιαντώνης σημείωσε προς την κυβέρνηση πως «από τη μία τα παίρνετε και από την άλλη δίνετε ψίχουλα».
 
Απεβλήθη από την αίθουσα η Χρυσή Αυγή μετά από πρόταση μομφής

Τη διακοπή της συνεδρίασης, για λίγα λεπτά, μέχρι να βγει από την αίθουσα η Χρυσή Αυγή, ζήτησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Μάκης Μπαλαούρας, καθώς ανακοίνωσε ότι έγινε δεκτή από το Σώμα η πρόταση μομφής.

Στην αρχή της διαδικασίας, ένταση επικράτησε μεταξύ του Ηλία Κασιδιάρη και του Νίκου Δένδια, όταν ο πρώτος επιτέθηκε στον δεύτερο. Στην αίθουσα της Βουλής επικράτησε πανζουρλισμός με τους βουλευτές από όλες τις πλευρές να αντέδρούν ενώ οι χρυσαυγίτες βουλευτές απειλούσαν, φώναζαν και πέταγαν νερά ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε και χειροδικία ενώ κινητοποιήθηκε η φρουρά της Βουλής, σπεύδοντας στην Ολομέλεια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 23:51