search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 02:31
MENU CLOSE

Σε απεργιακό «κλοιό» η χώρα – Συλλαλητήρια ενάντια στη νέα συμφωνία

17.05.2017 08:03
Σε απεργιακό «κλοιό» η χώρα – Συλλαλητήρια ενάντια στη νέα συμφωνία  - Media

Απεργιακός «αναβρασμός» επικρατεί από τα ξημερώματα στην χώρα καθώς ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν προκηρύξει γενικές απεργίες λόγω της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου τη συμφωνίας με τους δανειστές που ψηφίζεται την Πέμπτη στη Βουλή.

Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας. Στην πορεία των εργαζομένων συμμετείχαν εργατικά σωματία, οργανώσεις και συλλογικότητες της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Με σύνθημα «την ενότητα και τον ξεσηκωμό ενάντια στο τέταρτο μνημόνιο» η Λαϊκή Ενότητα καλεί τους εργαζόμενους και συνολικά τον ελληνικό λαό να συμμετάσχει στη σημερινή απεργία.

Οι κινητοποιήσεις της Πέμπτης

Η κορύφωση των κινητοποιήσεων θα γίνει την Πέμπτη 18 Μαΐου, ημέρα ψήφισης των μέτρων, με τα συνδικάτα να έχουν δώσει ραντεβού στο Σύνταγμα στις 18:30, ώρα που θα μιλούν οι πολιτικοί αρχηγοί στη Βουλή. Τα μέλη του ΠΑΜΕ θα συγκεντρωθούν στις 19:00 στην Ομόνοια.

 

Με προσωπικό ασφαλείας τα νοσοκομεία

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν κινητοποιήσεων οι δημόσιες δομές υγείας οι οποίες θα εξυπηρετούν μόνο έκτακτα περιστατικά, καθώς η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), όπως και οι οδοντίατροι και οι φαρμακοποιοί, καλούν σε συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση της 17ης Μαΐου.

 

Πως θα κινηθούν τα ΜΜM στην Αθήνα

Κατά τη διάρκεια της γενικής απεργίας τα μέσα σταθερής τροχιάς, στα λεωφορεία, τα τρόλεϊ, ενώ ακινητοποιημένα θα παραμείνουν τα τρένα και ο προαστιακός.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της σημερινής 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης, λεωφορεία και τρόλεϊ θα κινηθούν από τις 09:00 το πρωί έως τις 09:00 το βράδυ, ενώ στα μέσα σταθερής τροχιάς δρομολόγια θα πραγματοποιούνται από τις 09:00 το πρωί έως τις 04:00 το απόγευμα, προκειμένου να διευκολυνθούν οι απεργοί να μεταβούν στις συγκεντρώσεις.

Οι συρμοί του μετρό θα τερματίζουν στο σταθμό της Δουκίσσης Πλακεντίας.

Οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας και αύριο, Πέμπτη, από την έναρξη της βάρδιας έως τις 09:00 το πρωί και από τις 09:00 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.

Ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας
 
Σε 4ωρη στάση εργασίας προχωρούν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Έτσι, σήμερα δεν θα πραγματοποιηθεί καμία πτήση από τις 11:00 το πρωί έως τις 03:00 το απόγευμα, ενώ θα τροποποιηθούν και οι ώρες αναχώρησης και άφιξης πολλών ακόμη πτήσεων που είναι προγραμματισμένες πριν και μετά τη στάση εργασίας.

Όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν αεροπορικώς καλό θα είναι να επικοινωνήσουν με την αεροπορική τους εταιρεία.

Συνεχίζει την απεργία η ΠΝΟ

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, αποφάσισε χθες σε συνεδρίαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής, νέα 48ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, για την Πέμπτη 18 -5- 2017 και Παρασκευή 19-05-2017.

Η πρώτη 48ωρη απεργία των ναυτικών στα πλοία της ακτοπλοΐας, ξεκίνησε χθες στη μία τα ξημερώματα της Τρίτης 16-5-2017 και λήγει απόψε στις 12 τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 17/05.

Η δεύτερη 48ωρη αρχίζει στη μία τα ξημερώματα της Πέμπτης 18 -5- 2017 και λήγει στις 12 τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 19-5-2017.

Στο «χορό» των κινητοποιήσεων και η ΠΟΕ – ΟΤΑ

Την προκήρυξη 48ωρης απεργίας για το σύνολο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη – 22 και 23 του μηνός, καθώς και την αποχή από κάθε εργασία αυτό το Σαββατοκύριακο, αποφάσισε χθες το γενικό συμβούλιο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, αντιδρώντας στην «πολιτική που υιοθετεί στο πλαίσιο της ψήφισης του 4ου Μνημονίου η Συγκυβέρνηση καθ’ υπαγόρευση της Τρόικας». Επίσης, καλεί την κυβέρνηση «να διασφαλίσει με κάθε τρόπο την εργασία και την πληρωμή των συμβασιούχων-παρατασιούχων, παρά τα όσα προαναγγέλλει η Απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, φέρνοντας άμεσα νομοθετική ρύθμιση, όπως έχει δεσμευτεί για οριστική επίλυση του προβλήματος και την παραμονή των εργαζομένων στην εργασία».

Τονίζει ότι «δεν θα αποδεχθεί καμία περικοπή του επιδόματος βαριάς και ανθυγιεινής εργασίας και κατάργηση του Ειδικού Συνταξιοδοτικού καθεστώτος των εργαζομένων που εργάζονται στις υπηρεσίες Καθαριότητας των δήμων, όπως έχει συμφωνήσει η συγκυβέρνηση στο πλαίσιο του 4ου μνημονίου».

Ακόμη «διεκδικεί και απαιτεί την άμεση ανάκληση της “εξαγγελίας” του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για την υποχρεωτική φοίτηση των προνήπιων στα Νηπιαγωγεία, οδηγώντας χιλιάδες εργαζόμενους των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών στην εργασιακή ανασφάλεια και σε κλείσιμο και απαξίωση της κοινωνικά καταξιωμένης Υπηρεσίας των Παιδικών Σταθμών. Εξαγγελία που με την στάση του αποδέχεται και ο αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Διεκδικούμε την ελευθερία των γονιών να επιλέγουν (όπως σήμερα γίνεται) που θα στείλουν τα παιδιά τους, την κοινή εποπτεία του παιδαγωγικού προγράμματος των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών».

Επίσης, η ΠΟΕ-ΟΤΑ ζητά την άρση της απαγόρευσης των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού σε ζωτικές υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που σήμερα ασφυκτιούν λειτουργικά κ.α.

 

Οι πορείες στη Θεσσαλονίκη

Στην συμπρωτεύουσα, σε εξέλιξη βρίσκονται τρεις πορείες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Εργαζόμενοι από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, συνταξιούχοι, άνεργοι και φοιτητές συμμετέχουν προς πορείες οι οποίες ξεκίνησαν νωρίτερα από προς τρεις μεγάλες συγκεντρώσεις οι οποίες είχαν προγραμματιστεί έξω από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στο Άγαλμα Βενιζέλου και στην Καμάρα.

Οι διαδηλωτές που συμμετέχουν στην πορεία του Εργατικού Κέντρου βρσίσκονται στη συμβολή των οδών Εγνατία και Αριστοτέλους, οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ, από το Άγαλμα Βενιζέλου κάνουν πορεία αυτή την ώρα προς το ΥΜΑΘ. Έξω από το Αμερικανικό προξενείο βρίσκονταν πριν από λίγο οι διαδηλωτές οι οποίοι ξεκίνησαν από την Καμάρα.

Συγκεντρώσεις στην Πάτρα

Στην Πάτρα πραγματοποιήθηκαν δύο απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες.

Η πρώτη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, έξω από το εργατικό κέντρο και στην οποία συμμετείχαν, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, άνεργοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, φοιτητές, συνταξιούχοι κ.α. Όπως ανέφεραν μεταξύ άλλων οι ομιλητές, «λέμε όχι στις νέες μνημονιακές δεσμεύσεις, που φέρνουν απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και νέα φοροεπιδρομή στα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων».

Η δεύτερη συγκέντρωση οργανώθηκε από το ΠΑΜΕ και πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Γεωργίου. Στην συγκέντρωση πήραν μέρος ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι, φοιτητές, άνεργοι, συνταξιούχοι κ.α.

Οι ομιλητές τόνισαν μεταξύ άλλων ότι «απέναντι στη νέα επίθεση των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των επιχειρηματικών ομίλων της κυβέρνησης και συνολικά του πολιτικού προσωπικού τους, η εργατική απάντηση θα πρέπει να τους ταρακουνήσει, για να εμποδίσουμε τα νέα βάρβαρα μέτρα και τα αντεργατικά πλάνα που σχεδιάζουν στην πλάτη μας».

Στην συγκέντρωση του ΠΑΜΕ συμμετείχε και ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «καλούμε το λαό να είναι σε συνεχή πάλη και να διώξουμε όλα εκείνα τα ζιζάνια που θέλουν να φέρουν την διχόνοια στο λαό μας, ώστε να μην κινητοποιείται και να περνούν τα μέτρα». Μετά τις συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν πορείες στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας.

Επίσης, απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας, όπως στο Αγρίνιο, στο Μεσολόγγι, στον Πύργο και αλλού.

Συγκεντρώσεις ενάντια στα μέτρα και στα Χανιά

Με δύο συγκεντρώσεις που οργάνωσαν στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς και στην πλατεία «1866» εργαζόμενοι και συνδικάτα από την πόλη των Χανίων εξέφρασαν σήμερα την αντίθεσή τους ενάντια στα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Με κεντρικό σύνθημα «Φτάνει πια» το εργατικό κέντρο της πόλης, το νομαρχιακό παράρτημα της ΑΔΕΔΥ και εκπρόσωποι φορέων πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.

«Είμαστε εδώ για να πούμε “όχι” στα νέα μέτρα που διαλύουν τον κοινωνικό ιστό», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπόρων Βιοτεχνών Χανίων Γιάννης Παυλάκης.

Στη συγκέντρωση της Αγοράς συμμετείχαν και αγρότες από την περιοχή της Κουντούρας οι οποίοι μοίρασαν αγροτικά προϊόντα σε πολίτες.

Κατά τη διάρκεια της πορείας που ακολούθησε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης προκλήθηκε μικρή ένταση μεταξύ φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης και των διοργανωτών για το ποιος θα ηγηθεί της πορείας.

Η κατάσταση εκτονώθηκε άμεσα όταν οι εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου και των άλλων φορέων αποφάσισαν να ακολουθήσουν μετά την ομάδα των φοιτητών.

Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκε στην πλατεία «1866». Σε αυτή συμμετείχαν και αγρότες μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας που παρέταξαν στην πλατεία τα αγροτικά τους οχήματα. «Οι πολιτικές των μνημονίων δεν οδηγούν πουθενά, είναι αδιέξοδες για το λαό», υποστήριξε το μέλος του συνδικάτου ιδιωτικών υπαλλήλων Φώτης Ριγανάκος.

Κατά τη διάρκεια της πορείας που ακολούθησε ανακοινώθηκε ότι το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει μια ακόμα συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα νέα μέτρα στις 7.00 το απόγευμα της Πέμπτης στην πλατεία «1866».

Νωρίτερα μέλη του ΠΑΜΕ είχαν πραγματοποιήσει παραστάσεις διαμαρτυρίας στην είσοδο καταστημάτων πολυεθνικών ενώ κλειστή παρέμεινε η δημοτική αγορά της πόλης.

 

Συγκεντρώσεις στη Λάρισα 

Δυο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Λάρισας στα πλαίσια της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας.

Η πρώτη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στη κεντρική πλατεία της πόλης από το Εργατικό κέντρο, όπου συμμετείχαν εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχοι, αγρότες και φοιτητές, ενώ η δεύτερη συγκέντρωση που διοργάνωσε το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ πραγματοποιήθηκε στη πλατεία Ταχυδρομείου.

Από το βήμα της συγκέντρωσης του Εργατικού Κέντρου ο πρόεδρος Τάσος Τσιαπλές επιτέθηκε στη κυβέρνηση λέγοντας πως το πακέτο των μέτρων «δεν στοχεύει στην σωτηρία της χώρας, αλλά στην εξασφάλιση της κερδοφορίας των βιομηχάνων, των τραπεζιτών και κάθε είδους μεγαλοεπιχειρηματιών». Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσιαπλές επεσήμανε πως «το «μάρμαρο», θα πληρώσουν, ακόμα μια φορά, μισθωτοί, συνταξιούχοι, μικροεπαγγελματίες & μικροαγρότες», ενώ αναφερόμενος στα αντίμετρα είπε πως είναι «το τυράκι στη φάκα».

«Τα λεγόμενα «αντίμετρα» της εξαθλίωσης είναι το τυράκι στη φάκα. Ο φτωχός θα πληρώνει το φτωχότερο και ο πλούσιος θα γίνεται πλουσιότερος! Αρπάζουν 10 από τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς αγρότες, και λένε ότι θα δώσουν μετά από δυο χρόνια, 1 σε λίγους και μάλιστα με την προϋπόθεση ότι θα πιάνονται τα ματωμένα πλεονάσματα (πάνω από 3,5%) για πολλά χρόνια, αλλιώς θα έχουμε νέα αντιλαϊκά μέτρα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Τέλος, επιτέθηκε και στην αντιπολίτευση λέγοντας πως είναι «υποκριτική η στάση της Ν.Δ», καθώς ψήφισαν μαζί με τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 3ο μνημόνιο, ενώ κάλεσε τους εργαζόμενους να «γυρίσουν την πλάτη» στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, της Ν.Δ και των άλλων κομμάτων».

Από την μεριά του ο πρόεδρος του Ν.Τ της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Παπαποστόλου από την συγκέντρωση στη πλατεία Ταχυδρομείου είπε πως με τα νέα μέτρα η «συγκυβέρνηση ισοπεδώνει για μία ακόμη φορά μισθούς και συντάξεις», σημειώνοντας πως «η συγκυβέρνηση συνεχίζει τον ίδιο δρόμο της λιτότητας, ύφεσης και ανεργίας, οδηγώντας τη χώρα σε οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο και τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση».

«Τα μέτρα που προωθούνται, στο χώρο του Δημοσίου, είναι πλήρως ευθυγραμμισμένα με τις πολιτικές συρρίκνωσης του Δημοσίου, ενώ για τις ανάγκες του θα προσλαμβάνει, κυρίως, προσωπικό με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Η “δίκαιη ανάπτυξη”, που υπόσχονται, σημαίνει βάθεμα της φτώχειας, μεγαλύτερη ανεργία, ελαστική απλήρωτη εργασία και εργασιακό μεσαίωνα χωρίς καθόλου συνδικαλιστικά δικαιώματα και προστασία για τους πολλούς» είπε μεταξύ άλλων. Σημειώνεται πως οι συγκεντρωμένοι μετά το τέλος των ομιλιών πραγματοποίησαν πορείες στους κεντρικού δρόμους της Λάρισας.

 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50