search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 04:20
MENU CLOSE

Συναγερμός στον Έβρο: Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν πραξικοπηματίες που προσπαθούσαν να διαφύγουν στην Ελλάδα

17.05.2017 08:37
Επιχείρηση «σκούπα» στην Τουρκία: Συνέλαβαν 115 υπόπτους για εμπλοκή στο πραξικόπημα - Media

Τρεις φυγάδες αξιωματικοί του τουρκικού ναυτικού που φέρονται να συνδέονται με την αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος της 15 ης Ιουλίου, συνελήφθησαν κοντά στον Έβρο στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από την Τουρκία προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή,  οι τρεις κομάντος, για τους οποίου είναι γνωστά μόνο τα αρχικά των ονομάτων τους, συνελήφθησαν τη Δευτέρα στην Ανδριανούπολη κατά τη διάρκεια επιχείρησης της αστυνομία της περιοχής.

Οι  A.C.,Y.O και M.O καταζητούνταν από τις τουρκικές αρχές με την κατηγορία της προσπάθειας ανατροπής της συνταγματικής τάξης και της εκλεγμένης κυβέρνησης, σύμφωνα με την απόφαση Δικαστηρίου της Άγκυρας.

Σύμφωνα με το «Ανατολή» οι τρεις, κατά την ανάκρισή τους, παραδέχθηκαν την σύνδεσή τους με την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν. Κατά τη διάρκεια της σύλληψής τους βρέθηκαν πάνω τους 11.000 τουρκικές λίρες, 40.000 ευρώ καθώς και 7.105 δολάρια, ενώ φέρονται να παραδέχθηκαν την ενεργό συμμετοχή τους στην προσπάθεια πραξικοπήματος, λέγοντας, μάλιστα, πως είχαν ενημερωθεί για το πραξικόπημα πέντε μέρες πριν τη διεξαγωγή του.

Οι κομάντος δήλωσαν πως το αρχικό σχέδιο δράση τους ήταν να μεταφέρουν τον Πρόεδρο Ερντογάν από το Παλάτι Χουμπέρ στην στρατιωτική βάση Σαμαντίρα της Κωνσταντινούπολης, πριν τον μεταφέρουν πάνω σε πλοίο που θα βρίσκοταν στη θάλασσα του Μαρμαρά.

Ωστόσο, όπως ανέφεραν – πάντα σύμφωνα με το Ανατολή-, κατευθύνθηκαν στην Μαρμαρίδα της επαρχίας Μούλα καθότι εκεί έκανε διακοπές ο Ερντογάν, όπως πριν φτάσουν στον προορισμό τους πήραν εντολή να πάνε στην στρατιωτική βάση Ακιτζί στην Άγκυρα και όχι στον Τούρκο πρόεδρο.

Ο Ερντογάν το βράδυ του πραξικοπήματος έφυγε από το ξενοδοχείο στην Μαρμαρίδα και επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη, λίγα λεπτά αργότερα το ξενοδοχείο φέρεται να δέχθηκε επίθεση με βόμβες, ενώ εκεί βρέθηκαν μέλη της επίλεκτης μονάδας στρατού της Τουρκίας, οι Μπορντό Μπερελί, με σκοπό να συλλάβουν ή και να δολοφονήσουν τον Ερντογάν. 

Οι δίκη των 47 μελών της ομάδας που μετέβη στο ξενοδοχείο ξεκίνησε πριν από λίγες εβδομάδες στη Σμύρνη, με 3 από τα μέλη να δικάζονται ερήμην.

 «δραστηριότητα» των Τούρκων κοντά στα σύνορα στον Εβρο έχει σημάνει συναγερμό στις ελληνικές Αρχές, οι οποίες έχουν αυξήσει τους ελέγους στα σύνορα. 

Στις 16 Ιουλίου 2016, 8 Τούρκοι αξιωματικοί κατέφθασαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη ζητώντας άσυλο. Στις 15 Φεβρουαρίου ακόμα 2 Τούρκοι κομάντος παρουσιάστηκαν σε αστυνομικό τμήμα της Ορεστιάδας και ζήτησαν άσυλο.  Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά οι 2 ανήκουν στους 3 που δικάζονται ερήμην στη Σμύρνη.

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία έχει καταθέσει δύο αιτήματα για την έκδοση των 8 στρατιωτικών τα οποία έχουν απορριφθεί από τον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο Εφετών. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24