search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:38
MENU CLOSE

Στάση πληρωμών στο ΚΕΘΕΑ

20.09.2011 01:58
Στάση πληρωμών στο ΚΕΘΕΑ - Media

Η Ελλάδα ξαποστέλνει τα παιδιά της… Είτε με το δισάκι τους στον ώμο σε αναζήτηση εργασίας οπουδήποτε στον κόσμο είτε στα αδιέξοδα, ψυχεδελικά, εσωτερικά ταξίδια των ουσιών… Και άρχισε μάλιστα να αδιαφορεί ανοιχτά για την «επιστροφή» τους…

Η Ελλάδα ξαποστέλνει τα παιδιά της… Είτε με το δισάκι τους στον ώμο σε αναζήτηση εργασίας οπουδήποτε στον κόσμο είτε στα αδιέξοδα, ψυχεδελικά, εσωτερικά ταξίδια των ουσιών… Και άρχισε μάλιστα να αδιαφορεί ανοιχτά για την «επιστροφή» τους… Στις 26 Αυγούστου 2011 το υπουργείο Οικονομικών περιέκοψε με απόφασή του την επιχορήγηση προς το ΚΕΘΕΑ για το τρέχον έτος, από τα 23 εκατομμύρια ευρώ στα 11,270, περικοπή που αντιστοιχεί σε 51%. Τα 11,270 είναι το ποσό που έχει ήδη λάβει φέτος το ΚΕΘΕΑ μέχρι και τον Ιούλιο και αφορά τις ανάγκες του πρώτου εξαμήνου.

Αυτή η διαφαινόμενη «στάση πληρωμών» και η περίοδος αβεβαιότητας στην οποία εισέρχεται το ΚΕΘΕΑ έχει σημαντικές επιπτώσεις στο πανελλαδικό δίκτυο υπηρεσιών του δεδομένου ότι υποστηρίζει ετησίως περίπου 15.000 άτομα, χρήστες νόμιμων και παράνομων ουσιών, στην κοινωνία και τη φυλακή, καθώς και τις οικογένειές τους.

Όπως εξήγησε μάλιστα σε σχετική συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Δ.Σ. Γεράσιμος Νοταράς, αν το ΚΕΘΕΑ υποχρεωθεί σε διακοπή της λειτουργίας του αυτή τη στιγμή, θα στερηθούν τις υπηρεσίες του χιλιάδες εξαρτημένοι και οικογένειες, μεταξύ των οποίων και άνθρωποι που θα βρεθούν κυριολεκτικά στον δρόμο γιατί δεν διαθέτουν στέγη και κοινωνική στήριξη.

Τα 23 εκατομμύρια ευρώ, που ήταν εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό για το 2011, αποτελούν την «κόκκινη γραμμή» για την εύρυθμη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ και καλύπτουν πραγματικές και ανελαστικές δαπάνες: Σε 17,8εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι δαπάνες μισθοδοσίας και προορίζονται για 525 μέλη προσωπικού, η συντριπτική πλειονότητα του οποίου βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή», χωρίς να περιλαμβάνει βοηθητικό ή φυλακτικό προσωπικό, στελεχώνοντας 100 μονάδες σε 23 πόλεις και σε 15 σωφρονιστικά καταστήματα όλης της χώρας. Σε 5,8 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται τα λειτουργικά έξοδα, δηλαδή οι δαπάνες στέγασης, διατροφής και θέρμανσης στα προγράμματα. Οι δαπάνες αυτές αφορούν κυρίως υλικά και όχι catering, συνεργεία καθαρισμού ή φύλακες, καθώς οι εργασίες που είναι απαραίτητες για την καθημερινή λειτουργία και διαβίωση, γίνονται από τα ίδια τα μέλη και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπείας τους.

Είναι χαρακτηριστική η εκτίμηση πως, αν από τους φόρους που πληρώνουμε σήμερα, 0,05 ευρώ πήγαιναν στους φορείς θεραπείας, μέσα σε ένα έτος θα εξασφαλίζονταν 82 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή θα υπερκαλυπτόταν το ποσό που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2011 για τους φορείς θεραπείας. Η τρόικα, ωστόσο, δεν διαθέτει ούτε 0,05 ευρώ για σκότωμα…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:38