search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:42
MENU CLOSE

Τσίπρας: Θα αναγκαστώ να βάλω… γραβάτα – Αισιοδοξία για το χρέος

17.05.2017 16:39
Το πολυνομοσχέδιο και η γραβάτα του Τσίπρα στον γερμανικό Τύπο - Media
 
Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει άμεσα λύση στο ζήτημα του χρέους σε τέτοιο βαθμό που «θα αναγκαστώ να φορέσω γραβάτα στο τέλος» εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες στο γραφείο του στη Βουλή. 
 
«Τα νέα για το χρέος είναι τόσο καλά, too good to be true, που μπορεί να αναγκαστώ να φορέσω και γραβάτα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. 
 
Ο πρωθυπουργός τόνισε πάντως ότι το Eurogroup της 22ας Μαϊου θα είναι «μια δύσκολη βραδιά». Όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι στην διαπραγμάτευση το ΔΝΤ, το οποίο «εννοεί αυτό που λέει» θα είναι με τις θέσεις του ενώ τη διαπραγμάτευση για το ζήτημα έχει αναλάβει για τη Γερμανία η Α. Μέρκελ.  . 
 
«Το ΔΝΤ εννοεί αυτά που λέει. Αυτό σημαίνει ότι το παιχνίδι δεν είναι στημένο» σημείωσε ο πρωθυπουργός, εκτίμησε ότι «αυτό σημαίνει επίσης πως μπορεί να είναι μια δύσκολη βραδιά η 22α Μαϊου και να μην έχουμε συμφωνία» και συνέχισε λέγοντας πως «υπάρχει όμως και η θετική πλευρά. Να έχουμε λύση».
 
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «η κυρία Λαγκάρντ μου είπε: “είμαι σε σύγκρουση με τον Σόιμπλε. Χωρίς χρέος δεν μπορώ να περάσω την συμφωνία από το συμβούλιο”» και σημείωσε ότι αυτό του δημιούργησε ανησυχία και για αυτό επικοινώνησε με την  καγκελάριο Μέρκελ.
 
«Η γερμανίδα καγκελάριος μου ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα του χρέους δεν το διαχειρίζεται αποκλειστικά ο κ. Σόιμπλε αλλά ότι είναι κοινή απόφαση. Μου είπε ότι είμαστε “on board” στη διαπραγμάτευση», τονίζοντας ο πρωθυπουργός ότι «η συνομιλία μου μαζί της μου έδωσε να καταλάβω ότι θα έχουμε θα έχουμε συμφωνία στις 22 Μαίου». 
 
Από την τηλεφωνική συνομιλία του με την Άνγκελα Μέρκελ ο πρωθυπουργός διαπίστωσε ότι η γερμανίδα καγκελάριος δεν επιθυμεί παράταση στο θέμα του χρέους. «Η Μέρκελ δεν θέλει να πάει σε εκλογές τον Σεπτέμβριο με ανοιχτό το ελληνικό θέμα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε ότι ο ίδιος έστειλε μήνυμα ότι διεμήνυσε ο ίδιος στην Κριστίν  Λαγκάρντ, πως αν δεν υπάρξει λύση για το χρέος η Ελλάδα δεν πρόκειται να εφαρμόσει τα μέτρα.
 
Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα η Ελλάδα, ακόμα και αν υπάρξει μικρή καθυστέρηση στην συμφωνία για το χρέος, δηλαδή αναβολή στις 22 Μαίου στις 15 Ιουνίου, θα βγει στις αγορές. «Οι αγορές δεν κλείνουν το καλοκαίρι» σημείωσε χαρακτηριστικά, αναφέροντας ότι μπορεί η χώρα να δοκιμάσει έξοδο στις αγορές ακόμη και πριν από την είσοδο της στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης. 
 
Αιχμηρός στάθηκε ο Αλέξης Τσίπρας απέναντι στη ΝΔ καθώς σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε τροπολογία με τα δικά της «αντίμετρα». «Καλωσορίζουμε την ΝΔ στην λογική των αντιμέτρων» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως «είναι μια ενδιαφέρουσα στροφή» και με νόημα ανέφερε ότι η ΝΔ καταθέτει τροπολογίες μόνο για τα αντίμετρα και όχι για τα μέτρα.
 
Έτσι, είπε, εμφανίζεται η ΝΔ να δηλώνει μόνον ότι θα τα εφαρμόσει «κι εγώ να λέω ότι δεν θα τα εφαρμόσω» αν δεν υπάρξει λύση για το χρέος. Όταν ο πρωθυπουργός κλήθηκε να απαντήσει αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ανατρέψει το προβάδισμα της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε με αισιόδοξο τόνο ότι «δύο χρόνια είναι μεγάλος πολιτικός χρόνος» ενώ ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι «αν έχουμε λευκό καπνό για το χρέος θα έχουμε τσουνάμι επενδύσεων».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:42