search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:01
MENU CLOSE

Σημαντικά έργα τέχνης της συλλογής Ιόλα πωλούνται σε δημοπρασία στο Λονδίνο… (Photos)

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1969
18-05-2017
22.05.2017 03:00
Σημαντικά έργα τέχνης της συλλογής Ιόλα πωλούνται σε δημοπρασία στο Λονδίνο... (Photos) - Media
 
Σπουδαία αντικείμενα από την περίφημη συλλογή του παγκοσμίου φήμης γκαλερίστα και εμπόρου τέχνης Αλέξανδρου Ιόλα θα πουληθούν στις 25 Μαΐου σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στο Λονδίνο. 
Πρόκειται για σημαντικά έργα τέχνης, πίνακες και γλυπτά φημισμένων καλλιτεχνών, όπως οι Πάμπλο Πικάσο, Μπράουνερ, Άντι Γουόρχολ, Σαλβαντόρ Νταλί, Τζόρτζιο ντε Κίρικο, Ανρί Ματίς, Μαξ Ερνστ, ξεχωριστές δημιουργίες των Ελλήνων εικαστικών Κώστα Πανιάρα και Αλέξη Ακριθάκη καθώς και προσωπικά αντικείμενα, γαλλικά αρώματα του 1900, αγαλματίδια του 18ου αιώνα, χρυσές ταμπακέρες, ρολόγια από διαμάντια, πανάκριβα βραχιόλια, περιδέραια, καθρέφτες, μπιπελό, ακόμα και γαλλικές πολυθρόνες του 19ου αιώνα, περσικά χαλιά, σπάνια αντικείμενα – συνολικά 155 τον αριθμό –, όλα από τη συλλογή του. 
 
«Το όνομα του Αλέξανδρου Ιόλα αντανακλά τη γνώση της σύγχρονης αγοράς της τέχνης, η οποία αναγνωρίζει τον οραματιστή έμπορο τέχνης ως πρωτοπόρο της παγκόσμιας αγοράς τέχνης της εποχής του» αναφέρει χαρακτηριστικά ο οίκος Sotheby’s σχετικά με την – εντυπωσιακή σε εύρος – δημοπρασία της 25ης Μαΐου, παραμένοντας ωστόσο φειδωλός στις πληροφορίες του σχετικά με την προέλευση των αντικειμένων της. Έργα των οποίων οι τιμές ξεκινούν από 117 ευρώ και πιθανότατα θα φθάσουν και θα ξεπεράσουν τις 235.000 ευρώ, με τον πίνακα «Polarisation» του Victor Brauner, τη δημιουργία «Concetto Spaziale» του Lucio Fontana και τον πίνακα «Μέγας Αλέξανδρος» του Άντι Γουόρχολ να αποτελούν κάποια από τα σπουδαιότερα έργα της συλλογής. 
Κατ’ επέκταση λοιπόν εύλογα και τα ερωτήματα που τίθενται για την προέλευση των έργων και των αντικειμένων αυτών, με δεδομένο μάλιστα ότι η κατοικία του Ιόλα, μετά τον θάνατο του, λεηλατήθηκε και τα περισσότερα από τα έργα, τους πίνακες και τα γλυπτά που κοσμούσαν το παλάτι του, αγνοούνται έως σήμερα.
 
Ποιος πραγματικά βρίσκεται, λοιπόν, πίσω από την πώληση των αντικειμένων που κοσμούσαν τις συλλογές του Ιόλα; 
 
Στην επίσημη ιστοσελίδα του οίκου τα στοιχεία σχετικά με τη δημοπρασία είναι λιγοστά, ενώ καμιά επίσημη απάντηση δεν δίνεται ούτε από τους εκπροσώπους του οίκου στην Ελλάδα. 
Όσο για το υπουργείο Πολιτισμού, κρατά «σιγή ιχθύος», παρά το γεγονός ότι οι θησαυροί του Ιόλα χάθηκαν μέσα από το σπίτι του στην Αγία Παρασκευή και πολλά από τα σπάνια έργα τέχνης που υπήρχαν, διοχετεύθηκαν στο εξωτερικό… 
 
 
Ο Αλέξανδρος Ιόλας, γεννημένος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1907, δείχνει πολύ σύντομα την αγάπη του για τις τέχνες κι έτσι το 1927 μετακομίζει στην Αθήνα, όπου ξεκινά τα πρώτα του μαθήματα στον χορό και τη μουσική, καταφέρνοντας, μάλιστα, να αποκτήσει επαφές με όλες τις μεγάλες προσωπικότητες της εποχής. 
 
Ένας τραυματισμός του, ωστόσο, στέκεται η αφορμή να σταματήσει την ενασχόλησή του με τον χορό κι έτσι από το 1944 αρχίζει να δραστηριοποιείται έντονα με το εμπόριο της τέχνης. 
Την ίδια χρονιά, με τη βοήθεια φίλων του καλλιτεχνών, ανοίγει την πρώτη του γκαλερί, τη «Hugo Gallery» ενώ το 1953 διοργανώνει την πρώτη του ατομική έκθεση για τον Άντι Γουόρχολ και συνδέεται στενά με την ποπ αρτ. 
 
Έχοντας συνεργαστεί με σπουδαίους καλλιτέχνες ανά τον κόσμο, ανοίγει γκαλερί στη Γενεύη, το Παρίσι, το Μιλάνο, τη Ζυρίχη, τη Μαδρίτη, τη Ρώμη και τη Νέα Υόρκη ενώ εκδίδει και καταλόγους τέχνης, προωθώντας παράλληλα στο εξωτερικό πολλούς Έλληνες καλλιτέχνες. Πουλά και δωρίζει έργα σε μεγάλα μουσεία, όπως τα Museum of Modern Art και Metropolitan Museum of Art στη Νέα Υόρκη, το Κέντρο Ζωρζ Πομπιντού στο Παρίσι, όπως και στην Εθνική Πινακοθήκη στην Αθήνα, ενώ το 1976 κλείνει όλες τις γκαλερί εκτός από μία στη Νέα Υόρκη. 
 
Από τη δεκαετία του ’60 περνά όλο και περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα, συνεργαζόμενος με διάφορες γνωστές γκαλερί και χτίζει στην Αγία Παρασκευή ένα σπίτι – ανάκτορο για τα δεδομένα της εποχής – όπου μεταφέρει την τεράστια προσωπική του συλλογή, αποτελούμενη από έργα αρχαίας, βυζαντινής και σύγχρονης τέχνης, κομμάτια και αντικείμενα αμύθητης χρηματικής και καλλιτεχνικής αξίας. 
Κατά τη δεκαετία του ’80, ο εκκεντρικός τρόπος ζωής του, οι προκλητικές δηλώσεις του, όπως και κάποιες κατηγορίες πρώην συνεργάτη του έχουν ως αποτέλεσμα να σχολιαστεί ποικιλοτρόπως, ενώ η υπόθεσή του φθάνει στη Δικαιοσύνη, απασχολώντας και τον διεθνή Τύπο. 
 
Τελευταία του επιθυμία ήταν να δωρίσει την αμύθητη συλλογή του από έργα τέχνης στο ελληνικό κράτος, πρόταση που, ωστόσο, δεν έγινε αποδεκτή!!! 
 
 
Υπάρχει άραγε η ίδια αντίληψη σήμερα στο υπουργείο Πολιτισμού; Υπάρχει η ίδια πεισματική άρνηση από ένα υπουργείο που θα έπρεπε να προστατεύει αυτόν τον πλούτο που την επόμενη εβδομάδα θα ξεπουληθεί στο Λονδίνο; 
 
Ο Αλέξανδρος Ιόλας έφυγε από τη ζωή το 1987, νικημένος από το AIDS και χωρίς να έχει καταφέρει να εκπληρώσει το όνειρό του. Μετά τον θάνατό του, η έπαυλή του στην Αγία Παρασκευή λεηλατείται χωρίς να έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα ούτε οι δράστες ούτε και τα σημαντικά έργα που είχαν χαθεί… 
 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:00