search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 10:49
MENU CLOSE

Mπέρδεψαν τη Βουλή με το Νταχάου

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1969
18-05-2017
20.05.2017 03:00
vuli.jpg

 

Χωρίς τέλος οι τραμπουκισμοί της Χρυσής Αυγής

«Έρχεται η ώρα, θα δείτε πολλά από εμάς» προϊδέαζε μόλις τον Ιανουάριο ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Νίκος Μίχος κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου με αφορμή τα επεισόδια στο δημοτικό σχολείο στο Πέραμα για τα προσφυγόπουλα. 
 
Η συγκεκριμένη φράση δεν ήταν διόλου προφητική, μια και η είσοδος του κόμματος του Νίκου Μιχαλολιάκου στη Βουλή έχει… διδάξει νέα ήθη. Έχει αποδειχθεί ότι οι βουλευτές της συγκεκριμένης πτέρυγας είναι έτοιμοι να σηκώσουν το «γάντι» – στην πραγματικότητα, το χέρι – με το παραμικρό ως μέρος του «προφίλ» ότι τα λένε «έξω από το δόντια». 
 
Μια πραγματικότητα που διαψεύδει σε απόλυτο βαθμό όλους εκείνους που πίστευαν ότι η είσοδος και η παρουσία του νεοναζιστικού μορφώματος στη Βουλή θα το μετέτρεπε, στο μέτρο του δυνατού, σε ένα κόμμα, καθ’ όλα comme il faut, που σέβεται τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Και τι καταλληλότερο πεδίο για να τα πεις «έξω από τα δόντια» από το πολυνομοσχέδιο που ρίχνει… «μαχαίρι» προκειμένου να βγει ο λογαριασμός των μέτρων της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές. Η έκρηξη του Ηλία Κασιδιάρη, δι’ ασήμαντον αφορμή, τον μετέτρεψε, για ακόμη μια φορά, σε πρωταγωνιστή επεισοδίου εντός της Ολομέλειας. 
 
Καταδίκη
Το τραμπούκικο «πέσιμο» του Ηλία Κασιδιάρη στον Νίκο Δένδια την ώρα που είχε ξεκινήσει η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα και τα αντίμετρα στις αρμόδιες επιτροπές, επειδή ο βουλευτής της Ν.Δ. πέρασε από μπροστά του την ώρα που μιλούσε, εξελίχθηκε σε άγριο επεισόδιο στο οποίο πήρε μέρος μερίδα βουλευτών της Χρυσής Αυγής πετώντας νερά και απειλώντας βουλευτές άλλων κομμάτων. Το πανδαιμόνιο που ακολούθησε, έφερε τη συνολική καταδίκη της χρυσαυγίτικης συμπεριφοράς από όλα τα κόμματα, που επισήμαναν πως αποτελεί ζήτημα δημοκρατίας, τον αποκλεισμό της Χρυσής Αυγής από τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στις επιτροπές, την κινητοποίηση της φρουράς της Βουλής προκειμένου να αποτραπούν τα χειρότερα και την αποβολή Κασιδιάρη. 
 
Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός, λίγες στιγμές μετά το επεισόδιο, πρόσφερε κάλυψη στον Ηλία Κασιδιάρη μιλώντας για a la carte εκδημοκρατισμό. «Συνέβη ένα επεισόδιο και το καταδικάσατε όλοι. Ξεχνάτε όλοι ότι πριν από δύο χρόνια εξ αιτίας αυτού του κυρίου, του Σαμαρά και του Αθανασίου ο κ. Κασιδιάρης, ο αρχηγός της Χ.Α. και εμείς βρεθήκαμε στη φυλακή χωρίς στοιχεία. Ποιο από τα δύο είναι βία;» είπε. Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σημείωσε ότι οι χρυσαυγίτες «έδειξαν ότι είναι διατεθειμένοι διά της χειροδικίας να συμμετάσχουν σε αυτές τις διαδικασίες» ενώ ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε πως «θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα της αυτοδικίας απέναντι σε όσους έκαναν αυτό που τους επέβαλε η συνείδησή τους, το Σύνταγμα και οι νόμοι». 
 
Αποβολή 
Χθες το πρωί πάντως ξεκίνησε χωρίς την παρουσία των βουλευτών της Χρυσής Αυγής η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα και τα αντίμετρα στην Ολομέλεια καθώς όλα τα κόμματα ομόφωνα τάχθηκαν υπέρ της εισήγησης της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για την αποβολή των χρυσαυγιτών βουλευτών από τη διήμερη συζήτηση. Η απόφαση, που έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από το σύνολο των βουλευτών, προβλέπει ότι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στην αίθουσα της Ολομέλειας κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοθετήματος. Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο 81 του Κανονισμού της Βουλής, δικαιούνται να συμμετάσχουν στις ψηφοφορίες που θα διεξαχθούν, όμως αμέσως μετά τη διενέργειά τους είναι υποχρεωμένοι να αποχωρήσουν από την αίθουσα. Την ίδια ώρα, εκκρεμεί το ζήτημα των πειθαρχικών ποινών στον Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος έχει παραπεμφθεί στην επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής. 
 
Το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή αποδέχθηκε παθητικά την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής και δεν εμφανίστηκε καθόλου στη χθεσινή συνεδρίαση δείχνει δυο πράγματα: Καταρχάς την έμμεση αποδοχή του πολιτικού σφάλματος της κάλυψης της συμπεριφοράς του Ηλία Κασιδιάρη, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνει τις πληροφορίες για την ύπαρξη δυο τάσεων στο εσωτερικό της. Η πρώτη με εκφραστή, όπως λέγεται, την ηγετική ομάδα του κόμματος πέριξ του Νίκου Μιχαλολιάκου, που στοχεύει στη μετατροπή της Χρυσής Αυγής στα πρότυπα των κομμάτων της Μαρίν Λεπέν και του Νάιτζελ Φάρατζ, και η δεύτερη τάση, που προκρίνει την ακτιβιστική δράση εκτιμώντας ότι αυτή έχει πολλαπλασιάσει τα ποσοστά του κόμματος κατά τη διάρκεια της κρίσης. Εκφραστές της τάση αυτής, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θεωρούνται ο Ηλίας Κασιδιάρης και ο Χρήστος Παππάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τελευταίος φέρεται να δήλωσε στη Διάσκεψη των Προέδρων ότι «θα πάρουμε τον λόγο θέλετε δεν θέλετε», πράγμα όμως που δεν επιβεβαιώθηκε χθες στην Ολομέλεια. 
 
Απαρατήρητο πάντως δεν πέρασε το γεγονός ότι την ήρεμη στάση που επέδειξε από την πρώτη στιγμή και διατήρησε ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος δέχθηκε τη σπρωξιά του Κασιδιάρη, δεν έδειξε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. σημείωσε ότι ο Κασιδιάρης και η Χρυσή Αυγή «παράσχουν μεγάλες υπηρεσίες στον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο προσπαθώντας να αλλάξουν την ατζέντα». Και πατώντας επάνω στη «γραμμή» που χάραξε ο Άδωνις Γεωργιάδης, η Ν.Δ. σε ανακοίνωσή της υποστήριξε πως η επίθεση Κασιδιάρη σε βάρος του Νίκου Δένδια «δείχνει ότι, για μια ακόμη φορά, η Χρυσή Αυγή διευκολύνει τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτήν τη φορά, για να αποπροσανατολίσει την κοινωνία και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία να περάσει το πιο σκληρό και επώδυνο μνημόνιο». Ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε στην αντεπίθεση σημειώνοντας πως «λυπούμαστε πολύ αν η Ν.Δ., μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα, τις τόσες επιθέσεις και τους τραμπουκισμούς από τη Χρυσή Αυγή, αυτό που έχει καταλάβει είναι ότι η εγκληματική ναζιστική συμμορία “διευκολύνει” τον ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται ότι, εκτός των άλλων, η ακροδεξιά συνιστώσα της Ν.Δ. έχει αναλάβει και το Γραφείο Τύπου του κόμματος».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 10:47