search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 16:24
MENU CLOSE

Οι μύθοι γύρω από το πλύσιμο των χεριών – Τι να προσέξετε

22.05.2017 18:22
Οι μύθοι γύρω από το πλύσιμο των χεριών – Τι να προσέξετε - Media

 

Διάφοροι μύθοι κυκλοφορούν για το πλύσιμο των χεριών, ωστόσο υπάρχουν και κάποιες αλήθειες που χρειάζονται προσοχή.

Έρευνα έδειξε ότι το 10% των ανθρώπων που χρησιμοποιούν δημόσιες τουαλέτες δεν πλένουν τα χέρια τους, ενώ το 33% που τα έπλενε δεν χρησιμοποιούσε σαπούνι.

Αυτοί είναι κάποιοι μύθοι και αλήθειες για το πλύσιμο των χεριών:

– Πρέπει να είναι καυτό το νερό για να καθαριστούν τα χέρια μας;

Το 69% των ερωτηθέντων έρευνας που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, πίστευαν ότι η θερμοκρασία του νερού έχει αντίκτυπο στην αποτελεσματικότητα της πλύσης. Έίναι αλήθεια ότι η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να σκοτώσει βακτήρια, αλλά το νερό θα πρέπει να είναι εξαιρετικά καυτό για να γίνει αυτό στο δέρμα των χεριών μας.

Ο ιός της Σαλμονέλας πχ, μπορεί να επιβιώσει σε θερμοκρασίες άνω των 55 βαθμών Κελσίου για περισσότερο από δέκα λεπτά.

Άλλη έρευνα έδειξε ότι είτε το νερό ήταν ζεστό είτε κρύο ο αριθμός των βακτηρίων στα χέρια των ανθρώπων δεν είχε σημαντική διαφορά.

-Είναι το αντιβακτηριακό σαπούνι καλύτερο από τ’ άλλα;

Έρευνες του 2007 και του 2015 κατέληξαν στα ίδια συμπεράσματα. Το αντιβακτηριακό σαπούνι δεν μείωνε την ποσότητα των βακτηρίων στα χέρια των ανθρώπων, αποτρέποντας τα συμπτώματα μιας λοίμωξης. Μάλιστα, άλλες έρευνες έδειξαν ότι το αντιβακτηριακό σαπούνι μπορεί να ελαττώσει την αντίσταση, την άμυνα του οργανισμού στα βακτήρια. Οπότε, το απλό σαπούνι και το νερό επικρατούν στις επιλογές σας.

– Πρέπει πάντα να στεγνώνετε τα χέρια σας;

Μερικές φορές όταν βιάζεστε έχετε την τάση να μην σκουπίζετε καλά ή να μην σκουπίζετε καθόλου τα χέρια σας μετά το πλύσιμο. Αυτό είναι εντάξει, αρκεί να μην αγγίξετε κάπου μέχρι να στεγνώσουν. Αν αγγίξετε, τότε θα μπορούσατε να μεταφέρετε πάνω σας μικρόβια γιατί είναι πιο εύκολο όταν είναι υγρά τα χέρια σας. Επιπλέον, το σκούπισμα τον χεριών ελαττώνει τα ποσοστά των μικροβίων που έχουν απομείνει στα χέρια σας από το πλύσιμο.

– Στεγνωτήρας ή πετσέτα;

Αρκετοί άνθρωποι χρειάζεται να περιμένουν για περισσότερο από 45 δευτερόλεπτα στον στεγνωτήρα μέχρι να στεγνώσουν πλήρως τα χέρια τους. Οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούν να περιμένουν τόσο. Βέβαια, στεγνωτήρες νέας τεχνολογίας δρουν ταχύτερα. Ωστόσο, κάποιες έρευνες υποστηρίζουν ότι είναι φυσάνε τόσο δυνατά που μπορούν να σκορπίσουν τα μικρόβια στον χώρο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 16:24