search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 16:23
MENU CLOSE

Εκδήλωση της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδος για τον εορτασμό των 153 χρόνων από την Ένωση με την Ελλάδα

23.05.2017 12:50
Εκδήλωση της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδος για τον εορτασμό των 153 χρόνων από την Ένωση με την Ελλάδα - Media
 
Σε συνδιοργάνωση  με την Περιφέρεια Αττικής και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων (ΠΕΔΙΝ), η Ένωση Επτανησίων Ελλάδος (Ε.Ε.Ε.) απέδωσε φόρο τιμής στη μεγάλη ιστορική στιγμή της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα, σε μια η Ειδική Συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών με θέμα “Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, 153 χρόνια μετά”, η οποία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, 15 Μαίου 2017, στην Βουλή των Ελλήνων.
 
Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος ανταποκρίθηκε θερμά, ενώ δυναμικό παρόν έδωσαν ακαδημαϊκοί από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και άλλες εκπαιδευτικές δομές, αλλά και εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού κόσμου.  
 
Οι καλεσμένοι ξεναγήθηκαν στην έκθεση “Ιωάννης Καποδίστριας”, παρακολούθησαν συνεδρίαση στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου από τα θεωρεία της Βουλής και στην συνέχεια έλαβαν τις θέσεις του στα έδρανα της Aίθουσας της Γερουσίας, όπου πραγματοποιήθηκε η  η Ειδική Συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών, με προεδρεύοντα τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Δημήτριο Γάκη.
 
Στους χαιρετισμούς που ακολούθησαν, ο Πρόεδρος της Βουλής Νικόλαος Βούτσης αναφέρθηκε τόσο στην πολιτική – μέσω του ριζοσπαστικού κινήματος – όσο και στην πολιτιστική παρακαταθήκη των Επτανήσων: “Η πολιτική αυτή παρακαταθήκη είναι ανεκτίμητη εάν αναλογιστούμε πως οι σοσιαλιστικές ιδέες που εμφανίστηκαν στον ελλαδικό χώρο αρκετές δεκαετίες αργότερα μπολιάστηκαν από το προοδευτικό όραμα του ριζοσπαστισμού”, τόνισε, προσθέτοντας ότι ”Η εκλεπτυσμένη κουλτούρα και η πολιτιστική μοναδικότητα των Ιονίων Νήσων συνέβαλλαν αποφασιστικά στη διαμόρφωση και την ενίσχυση του – εντός και εκτός συνόρων – ελληνισμού. Αυτή είναι μια κληρονομιά ανυπολόγιστης αξίας που οφείλουμε σαν πολιτικοί και πολίτες να μην παραβλέπουμε.”
 
O Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρος Κοντονής, επτανήσιος ο ίδιος, ανέλυσε εκτενώς τη συμβολή των επτανησίων στην πολιτική και πνευματική συγκρότηση του Ελληνικού Έθνους. Στο κίνημα των Επτανησίων Ριζοσπαστών αναφέρθηκε και η Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, καθώς και  ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, οι οποίοι επεσήμαναν τη διαχρονικότητα των αιτημάτων τους. Στα Κύθηρα και Αντικύθηρα, που αν και Επτάνησα ανήκουν διοικητικά στην Περιφέρεια Αττικής,  αναφέρθηκε εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Αττικής,  Παναγιώτης Χατζηπέρος, ενώ ο Πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων, Δήμαρχος Κεφαλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης αναφέρθηκε στους αγώνες των Επτανήσων διαχρονικά για την ελευθερία.
 
Η Πρόεδρος της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας, Ελένη Κονοφάου, τόνισε τη μεγάλη σημασία της ημέρας. “Η Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα είναι μια εξόχως σημαντική σελίδα στη νεότερη ιστορία της Ελλάδος”, είπε. “Είναι μια μέρα ορόσημο, με αναφορά στο παρελθόν, στο παρόν και στο διηνεκές, καθώς ο Επτανησιακός Ριζοσπαστισμός, ως ιδεολογία, ως φιλοσοφία, αλλά και ως πολιτική πράξη, συνιστά μια από τις φωτεινότερες στιγμές στην ιστορία των αστικοδημοκρατικών επαναστάσεων της Ευρώπης”.  Ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό της με το πάγιο αίτημα όλων των Επτανησίων, την  καθιέρωση της 21ης Μαΐου ως Εθνικής Επετείου.
 
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Καθηγητής Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και διευθυντής της Νέας Εστίας Νικόλαος Καραπιδάκης, ο οποίος ανέπτυξε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ομιλία, με τίτλο “Οι Τελευταίοι Ριζοσπάστες”.  Η ιστορία ξετυλίχθηκε μέσα από την αφήγηση της ζωής και της δράσης τριών εκ των επιφανεστέρων Επτανησίων Ριζοσπαστών, του Ηλία Ζερβού Ιακωβάτου, του Ιωσήφ Μομφεράτου και του Κωνσταντίνου Λομβάρδου.  Μέσα από τις παράλληλες πορείες τους, ο Καθηγητής ανέλυσε το πνεύμα του πρώτου ελληνικού “πολιτικού κόμματος αρχών”, καταδεικνύοντας τη δράση τους, το ρόλο που έπαιξε καθένας στην ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα, αλλά και την προσωπικές τους τύχες.
  
Την ολοκλήρωση των εργασιών της Ειδικής Συνεδρίασης στην Αίθουσα της Γερουσίας ακολούθησε επτανησιακό κέρασμα και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τίτλο “Εφωνάξανε ως τ’ αστέρια του Ιονίου τα νησιά” στο Εντευκτήριο της Βουλής, σε   σκηνοθεσία  Πέτρου Γάλλια.  Η παράσταση ξεκίνησε με τις μελωδίες από την  ορχήστρα του Ωδείου Κέρκυρας, ενώ δέκα ηθοποιοί του χοροθεάτρου  Ήρος Άγγελος πήραν τις θέσεις τους στα έδρανα του σκηνικού της Βουλής και ξεκίνησαν να αφηγούνται τα ιστορικά γεγονότα και να απαγγέλουν αποσπάσματα από τις αγορεύσεις της συνεδρίασης της Ιονίου Βουλής, κατά την οποία  ψηφίστηκε η  ένωση των Επτανήσων  με την Ελλάδα.
Στο σημείο που αναγνώστηκε το “Ψήφισμα” της ένωσης, η ορχήστρα έπαιξε έξι μελοποιημένα  από τον Κίμωνα Χυτήρη ποιήματα του Διονυσίου Σολωμού, δηλώνοντας έτσι τους πανηγυρισμούς που έγιναν στα νησιά αλλά και το διάστημα που μεσολάβησε για να γίνουν εκλογές και οι νέοι πια βουλευτές των Επτανήσων να έρθουν στην Αθήνα.  Στη συνέχεια οι ηθοποιοί μας μετέφεραν στην Αθήνα και στη Βουλή των Ελλήνων και παρουσίασαν αποσπάσματα από την πανηγυρική συνεδρίαση και την υποδοχή των Επτανησίων στην Αθήνα. Το δρώμενο τελείωσε με τους ηθοποιούς να απαγγέλουν ψιθυριστά, στίχους από τον “Ύμνο εις την Ελευθερία”. 
 
Κατά την αποχώρησή τους, οι παρευρισκόμενοι έλαβαν ως αναμνηστικό δώρο το “Ψήφισμα” της Βουλής της Επτανήσου, από την συλλογή της Αναγνωστικής Εταιρίας Κέρκυρας σε ειδική έκδοση της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας.
 
 
 
‘Ενωση των Επτανήσων με την Ελλάδα,153 χρόνια μετά (15/05/2017)
https://youtu.be/iFOjJ2ojVl0
 
 Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών (Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα) (15/05/2017) 
https://youtu.be/XsrDwUnhQ5E
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 16:23