search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 04:33
MENU CLOSE

Έξαλλη η Μέι με τις αμερικανικές διαρροές – Θα διαμαρτυρηθεί στον Τραμπ

25.05.2017 07:36
Τερέζα Μέι: Η αντίδρασή της όταν ο Τζόνσον απώλεσε την πλειοψηφία (Photo) - Media

 

Η Τερέζα Μέι θα εγείρει στον Ντόναλντ Τραμπ το ζήτημα της διαρροής κρίσιμων στοιχείων της έρευνας για την επίθεση αυτοκτονίας στο Μάντσεστερ όταν θα συναντηθούν σήμερα κατά την διάρκεια των εργασιών της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian.

Βρετανοί αξιωματούχοι είναι εξοργισμένοι από την δημοσίευση υλικού της έρευνας, και συγκεκριμένα φωτογραφιών από τμήματα του εκρηκτικού μηχανισμού, καθώς οι βρετανικές αρχές φοβούνται ότι αυτό θα περιπλέξει την εξέλιξη των ερευνών για την επίθεση, στο πλαίσιο της οποίας έχουν γίνει έξι συλλήψεις στην Βρετανία και δύο στην Λιβύη.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε: «Αυτές οι εικόνες που προέρχονται από το εσωτερικό του αμερικανικού συστήματος είναι σαφώς οδυνηρές για τα θύματα, τις οικογένειές τους και το κοινό. Διαμαρτυρίες έχουν διατυπωθεί σε κάθε επίπεδο ανάμεσα στις βρετανικές αρχές και τους αμερικανούς ομολόγους μας. Δεν υπάρχει αμφιβολία για την ένταση της άποψής μας για το ζήτημα αυτό. Είναι απαράδεκτο».

Η ηγεσία της βρετανικής αστυνομίας επέκρινε επίσης την διαρροή στοιχείων της έρευνας. Αξιωματούχος της βρετανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας δήλωσε: «Εκτιμούμε την αξία των σημαντικών σχέσεων που έχουμε με τις υπηρεσίες Πληροφοριών και τις υπηρεσίες ασφαλείας των εταίρων μας ανά τον κόσμο…Οταν αυτή η εμπιστοσύνη κλονίζεται, υπονομεύει αυτές τις σχέσεις και υπονομεύει τις έρευνές μας και την εμπιστοσύνης των θυμάτων, των μαρτύρων και των οικογενειών τους. Η ζημιά είναι ακόμη μεγαλύτερη όταν αφορά την αποκάλυψη χωρίς άδεια εν δυνάμει αποδεικτικών στοιχείων εν μέσω μίας σημαντικής αντιτρομοκρατικής έρευνας».

Η βρετανική κυβέρνηση δεν πιστεύει ότι ο πρόεδρος είναι άμεσα υπεύθυνος για τις πιθανώς επικίνδυνες διαρροές αυτές. Αλλά η βρετανίδα πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα στον ίδιο κατά την διάρκεια των εργασιών της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στην αμερικανική εφημερίδα αποκαλύπτουν ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός που σκότωσε 22 ανθρώπους και χρησιμοποιήθηκε από τον Σαλμάν Αμπέντι ήταν προσεκτικά κατασκευασμένος, εγείροντας ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάσθηκε και από ποιον.

Ο Αμπέντι μετέφερε τον μηχανισμό «καλά συσκευασμένο » σε ένα μεταλλικό κουτί μαζί με βίδες, παξιμάδια και καρφιά. Σύμφωνα με τα διαρρεύσαντα στοιχεία, ήταν αρκετά ισχυρός ώστε τα θραύσματα να διαπεράσουν μεταλλικές πόρτες και τρυπήσουν τοίχους. Ο Αμπέντι πυροδότησε τον μηχανισμό με το αριστερό του χέρι.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ισχύς της έκρηξης ήταν τέτοια που ο κορμός του βομβιστή ξεριζώθηκε από το υπόλοιπο σώμα του και εκσφενδονίσθηκε στην άλλη άκρη του φουαγιέ, ενώ τα περισσότερα θύματα σχημάτιζαν κύκλο γύρω από τον Αμπέντι.

Λίγες ώρες νωρίτερα, η υπουργός Εσωτερικών Αμπερ Ραντ είχε επιπλήξει τις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας για την δημοσιοποίηση του ονόματος του δράστη με διαρροή προς τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, πριν δημοσιοποιηθεί στην Βρετανία, αλλά οι προειδοποιήσεις της δεν είχαν αποτέλεσμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Guardian

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30