search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 12:23
MENU CLOSE

Τον Αύγουστο αρχίζει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός ρύθμισης οφειλών – Οι πιο συχνές ερωτήσεις

25.05.2017 07:40
Τον Αύγουστο αρχίζει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός ρύθμισης οφειλών – Οι πιο συχνές ερωτήσεις - Media

 

Ο νέος Νόμος 4469/2017 για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, που προβλέπει μία διαδικασία ρύθμισης όλων των οφειλών μια επιχείρησης προς το σύνολο των πιστωτών, δηλαδή τράπεζες, εφορίες, τελωνεία, δήμους, ασφαλιστικά ταμεία και λοιπούς ιδιώτες (π.χ. προμηθευτές) θα ενεργοποιηθεί στις 3 Αυγούστου 2017 και θα παραμείνει σε ισχύ έως τις 31/12/2018, ενώ στις 4 Αυγούστου 2017 θα τεθεί σε λειτουργία και η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό επίλυσης διαφορών.

Αυτό δήλωσε ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, στο διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης

Αναλύοντας τη διαδικασία ένταξης και τα πλεονεκτήματα του νόμου, ο κ. Κουρμούσης, επεσήμανε,   μεταξύ   άλλων: «…ο νόμος για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών επιχειρήσεων έρχεται να ολοκληρώσει το θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος υπερχρέωσης, που προκάλεσε η κρίση. Αξιολογώντας την πραγματική οικονομική ικανότητα της επιχείρησης, η πλειοψηφία των πιστωτών και ο οφειλέτης έχουν τη δυνατότητα να καταλήξουν σε ένα πλάνο αποπληρωμής, που προβλέπει ευνοϊκές ρυθμίσεις ή ακόμα και “κούρεμα” οφειλών. Την προσπάθεια αυτή συντονίζει ανεξάρτητος διαμεσολαβητής και η διαδικασία θα υλοποιείται από ειδικό πληροφοριακό σύστημα, που θα ενεργοποιηθεί 3 μήνες μετά την ψήφιση του νόμου. Στο διάστημα αυτό, οι υπηρεσίες των επιμελητηρίων μπορούν να προετοιμαστούν κατάλληλα, ώστε να βοηθήσουν ουσιαστικά τις επιχειρήσεις”.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης ανέφερε ότι το ΕΒΕΠ δημιουργεί άμεσα “helpdesk” στους χώρους του, ως  σημείο  υποδοχής  των  φακέλων, αλλά  ταυτόχρονα  και για μία ανοιχτή  γραμμή επικοινωνίας για την παροχή οδηγιών και συμβουλευτικών υπηρεσιών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ευέλικτα και άμεσα τα διάφορα πρακτικά προβλήματα, τα οποία ενδέχεται να ανακύψουν κατά την εφαρμογή του νόμου.

 

 

* Στο συνημμένο βρίσκεται το κείμενο που δόθηκε από το ΕΒΕΠ με τις πιο συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 12:21