24/04/2019 14:15:57
27.5.2017 / ΕΥΑ ΜΠΟΥΡΓAΝΗ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1970 στις 25-05-2017

Ημέρες Θάλασσας 2017: Γιορτές πολιτισμού στον Πειραιά (Photos)

Ημέρες Θάλασσας 2017:  Γιορτές πολιτισμού  στον Πειραιά (Photos) - Media
 
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ο Δήμος του Πειραιά σε συνεργασία με φορείς και συλλόγους της πόλης διοργανώνει τις «Ημέρες Θάλασσας». Ένα γεγονός - γιορτή που δίνει την ευκαιρία στους πολίτες να συμμετάσχουν σε πλήθος εκδηλώσεων και δράσεων, να διασκεδάσουν και να γνωρίσουν την πόλη, την ιστορία της, τις διαδρομές της, τους ανθρώπους της, καθώς και όλες τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται με αφετηρία τη θάλασσα του Πειραιά. 
 
Με διάρκεια πέντε ημερών, από τις 24 έως τις 28 Μαΐου, οι «Ημέρες Θάλασσας 2017» με άξονα τη θάλασσα, θα εορτασθούν, για ακόμη μια χρονιά, με πρωταρχικό σκοπό την ανάδειξη των αξιοθεάτων, του πολιτισμού και της ιδιαίτερης ομορφιάς του Πειραιά. 
 
Περισσότερες από πενήντα εκδηλώσεις με επίκεντρο τη θάλασσα, τη ναυτιλία, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, την ψυχαγωγία και την εκπαίδευση, όπως ξεναγήσεις, συναυλίες, πάρτι, παραστάσεις και δρώμενα αθλητικού, πολιτιστικού αλλά και κοινωνικού περιεχομένου, θα δώσουν την ευκαιρία σε κατοίκους αλλά και επισκέπτες του Πειραιά να ψυχαγωγηθούν και παράλληλα να γνωριστούν και να συνεργαστούν, αναδεικνύοντας τον πλούτο της πόλης, τις αυξημένες δεξιότητες και δραστηριότητές της γύρω από τη θάλασσα, καθώς και την ουσιαστική συμβολή της στην οικονομία της χώρας μας. 
 
Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων στις «Ημέρες Θάλασσας 2017» περιλαμβάνονται τόσο νέες όσο και καθιερωμένες, πια, δράσεις. Η ομαδική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής της γκαλερί Καψιώτη αποτελεί μία από αυτές, προσφέροντάς μας για ακόμη μια χρονιά ένα εικαστικό ταξίδι στο πέλαγος της τέχνης, με θεματικό πυρήνα τη θάλασσα, τόσο ως τοπίο φυσικό όσο και ως χώρο άρρηκτα συνδεδεμένο – εδώ και αιώνες – με την Ελλάδα, την ιστορία της και τους ανθρώπους της. 
 
Καταξιωμένοι αλλά και νέοι καλλιτέχνες, ο καθένας με τη δική του προσέγγιση και γραφή, αντλούν έμπνευση από το απέραντο γαλάζιο και μας το αναδεικνύουν σε όλες του τις εκφάνσεις. Άλλοτε γαλήνια και άλλοτε άγρια, η ελληνική θάλασσα παρουσιάζεται μέσα από τα ξεχωριστά έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, αποδεικνύοντας ότι το υγρό ελληνικό στοιχείο παραμένει πάντοτε ορίζοντας ανοιχτός τόσο στο χθες όσο στο σήμερα και το αύριο. 
 
Οι ξεναγήσεις σε χώρους τεράστιας ιστορικής σημασίας καταλαμβάνουν σημαντική θέση στις «Ημέρες Θάλασσας». 
 
 
Έτσι, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα, που αποτελεί το μοναδικό πλωτό μουσείο στη χώρα μας με τη δυνατότητα να πραγματοποιεί πλόες και ένα από τα πλοία - σύμβολα της χρυσής εποχής του Αργοσαρωνικού, καθώς στο πλαίσιο συμμετοχής του στον θεσμό θα βρίσκεται ελλιμενισμένο στη Μαρίνα Ζέας προβάλλοντας τη ναυτική και ναυτιλιακή ιστορία της χώρας μας. 
 
Το ιστορικό πλοίο «Hellas Liberty», ένα πλοίο μεγάλης ιστορικής σημασίας, που σηματοδότησε την αναγέννηση της ελληνικής ναυτιλίας στη σύγχρονη Ελλάδα και που σήμερα αποτελεί το πρώτο έκθεμα στο λιμάνι του Πειραιά και ένα από τα τρία μοναδικά στον κόσμο εναπομείναντα φορτηγά πλοία τύπου Liberty που διασώζονται παγκοσμίως, θα είναι, επίσης, ανοιχτό προσφέροντας τη δυνατότητα μιας ολοκληρωμένης ξενάγησης στο κοινό.
 
Αποκλειστικά για τις «Ημέρες Θάλασσας», ένα ακόμη πλοίο - σύμβολο για την ιστορία της πόλης του Πειραιά θα παραμείνει ανοιχτό. Έτσι το κοινό θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί και να ξεναγηθεί στη τριήρη «Ολυμπιάς» του Πολεμικού Ναυτικού, το μοναδικό λειτουργικό αντίγραφο αθηναϊκής τριήρους του 5ου αιώνα π.Χ. που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα την περίοδο 1985-1987 στο πλαίσιο προγράμματος πειραματικής αρχαιολογίας. 
 
Πλήθος άλλων εκδηλώσεων, όπως κολυμβητικοί αγώνες, street party, παραστάσεις, εκθέσεις, παιδικά εργαστήρια, επιμορφωτικές επισκέψεις και ξεναγήσεις συνθέτουν τις «Ημέρες Θάλασσας 2017», ένα πολιτιστικό γεγονός που αναδεικνύει τη δυναμική και την ομορφιά του Πειραιά, μια μεγάλη γιορτή που η τοπική κοινωνία έχει αγκαλιάσει τα τελευταία χρόνια. 
 
Αποτελώντας, πια, θεσμό και μια από τις σημαντικότερες διοργανώσεις του Πειραιά, οι «Ημέρες θάλασσας» είναι μια εκδήλωση - σύμμαχος της πόλης και των κατοίκων της, τονίζοντας τη σημασία που έχει η διατήρηση της προφανούς σχέσης της με τη θάλασσα και επισημαίνοντας την αναγκαιότητα να προσαρμόζεται σε νέα δεδομένα και να αποκτά νέα χαρακτηριστικά.
 
Είναι μια «κατάκτηση» των πολιτών και των φορέων της περιοχής με πολλαπλά οφέλη, που αποκαλύπτει τη σύγχρονη ταυτότητα της πόλης, τον αυτόνομο χαρακτήρα της και τον ουσιαστικό της ρόλο σε όλα τα θέματα που αφορούν τον πολιτισμό, τη ναυτιλία και την οικονομία της χώρας. 
 
INFO
 
Για το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων και πρόσθετες πληροφορίες: Τηλέφωνο 210-4527304

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.