search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:35
MENU CLOSE

Ανακάτεμα στην τράπουλα του Mega

26.05.2017 03:00
sav_0.jpg

 

Όλα ανοιχτά μετά την εξαγορά μετοχών του Μπόμπολα από τον Σαββίδη.

Σίγουρα δεν επρόκειτο για κεραυνό εν αιθρία. Ο Ιβάν Σαββίδης ήταν ένας από αυτούς που κλείστηκαν στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης διεκδικώντας μία από τις τηλεοπτικές άδειες, ενώ η αποχώρηση Κα-λογρίτσα τον έφερε ένα βήμα πιο κοντά στην απόκτηση καναλιού. Ο επιχειρηματίας ενδιαφέρεται να μπει στην αγορά των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και δεν το έκρυψε ποτέ. Το όνομά του άλλωστε έπαιξε – και παίζει – πολύ δυνατά και για τον ΔΟΛ και για τον Πήγασο, προτού η μπίλια κάτσει στο ποσοστό του Mega.

Σχεδόν μια εβδομάδα πριν ανοίξουν οι προσφορές για τον ΔΟΛ έγινε γνωστό, μέσω Χρηματιστηρίου, ότι στα χέρια του Σαββίδη πέρασε το 20% (από το συνολικά 32%) των μετοχών του Πήγασου στο Mega.

«Κατ’ εφαρμογή του Ν. 3340/2005, της υπ’ αριθμ. 3/347/12.07.2005 απόφασης του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Κανονισμού του Χ.Α. ως ισχύουν, η Πήγασος Εκδοτική Ανώνυμη Εταιρεία ανακοινώνει ότι προέβη σε πώληση 19.791.879 κοινών ονομαστικών μετοχών της Τηλέτυπος Ανώνυμος Εταιρεία Τηλεοπτικών Προγραμμάτων Α.Ε., ήτοι ποσοστού 19,6361% επί του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου αυτής, και μετέβαλε το ποσοστό συμμετοχής της στην ως άνω Ανώνυμη Εταιρεία, από 32,7321%, σε 13,0961%».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πώληση αφορά μετοχές που δεν είχαν ενεχυριαστεί, επομένως αποτελεί ερώτημα το πόσο εύκολα ή δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί ή να ακυρωθεί αυτή η αγοραπωλησία. Για μια «αμιγώς επιχειρηματική συμφωνία» έκανε λόγο ο Φώτης Μπόμπολας σε δήλωσή του για την πώληση του 20% των μετοχών του Mega στον Σαββίδη.

«Με προσωπικό και οικονομικό κόστος, προχώρησα σε μια αμιγώς επιχειρηματική συμφωνία, χωρίς πολιτικές προεκτάσεις, δείχνοντας στην πράξη ότι ως μέτοχος της Τηλέτυπος αναλαμβάνω τις ευθύνες μου. Καθαρά, δημόσια και χωρίς σκοπιμότητες. Το ίδιο αναμένω να κάνουν και οι υπόλοιποι μέτοχοι (παλαιοί και νέοι), ώστε το Mega να λειτουργήσει ξανά και να επιστρέψει στην πρώτη θέση της τηλεθέασης, εκεί όπου πραγματικά ανήκει» ανέφερε ο Μπόμπολας στη δήλωσή του που «ανέβηκε» το πρωί της Τετάρτης στην ιστοσελίδα του «Έθνους».

Μια σειρά από ερωτήματα, ωστόσο, προκύπτουν τόσο για την πλευρά Μπόμπολα όσο και για την πλευρά Σαββίδη, καθώς, εκτός από τους δύο, στο τραπέζι που φιλοξενεί τη… ρουλέτα των ΜΜΕ ποντάρουν και άλλοι παίκτες, μεταξύ των οποίων ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ενώ κυρίαρχη θέση κατέχει ούτως ή άλλως η οικογένεια Βαρδινογιάννη.

Ερωτήματα για Μπόμπολα

Τι σημαίνει όμως για το μέλλον του Πήγασου αυτή η αγοραπωλησία εφόσον έφυγε από το «πακέτο» το 20% από το 32% που κατείχε στο Mega; Το πακέτο Πήγασος αδυνατίζει τόσο ώστε να πάρει τον δρόμο του ΔΟΛ, όπως είχε γράψει το «Ποντίκι» πριν από δυο εβδομάδες; Μια λεπτομέρεια που έχει σημασία να καταγραφεί είναι ότι ο Σαββίδης, παίρνοντας στα χέρια του το συγκεκριμένο ποσοστό του Μεγάλου Καναλιού, αναλαμβάνει και ένα μέρος από τον δανεισμό του Mega. Με αυτόν τον τρόπο ελαφραίνουν τα βάρη του Πήγασου και του Μπόμπολα.

Ωστόσο, τα μόλις 5 εκατ. του τιμήματος είναι ένα ποσό που μπορεί να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στον Πήγασο; Εν τέλει μήπως ο Φώτης Μπόμπολας υποχρεώθηκε να πουλήσει αυτό το ποσοστό επειδή διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε πιθανότητα να πουληθεί τελικά ο Πήγασος στο σύνολό του;

Ερωτήματα για Σαββίδη

Η εξαγορά του 20% του Mega σημαίνει το τέλος του όποιου ενδιαφέροντος του Σαββίδη για τον Πήγασο; Ποιες είναι οι προθέσεις του για το Μεγάλο Κανάλι; Θα αρκεστεί στο 20% του Μπόμπολα ή θα διεκδικήσει δυναμικά και το ποσοστό του ΔΟΛ στο Mega; Με δεδομένο μάλιστα ότι, όπως έγινε γνωστό πριν από δυο μέρες και αφού πρώτα «έσκασε» η είδηση για τη συμφωνία Μπόμπολα – Σαββίδη, στο παιχνίδι διεκδίκησης για τον ΔΟΛ έχει μπει και ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι, εάν ο Σαββίδης έχει βάλει πλώρη και για το ποσοστό του ΔΟΛ στο Mega, τότε στοχεύει να καταστεί ο ισχυρότερος παίκτης του Μεγάλου Καναλιού (ο βασικός μέτοχος και κατ’ επέκταση αυτός που θα διοικεί το κανάλι). Και αυτό γιατί θα κρατάει στα χέρια του το 20% του Mega από τον Πήγασο και με το ενδεχόμενο απόκτησης του 20% του ΔΟΛ στο Mega η σούμα θα γράφει πιο πολλά από το 35% της οικογένειας Βαρδινογιάννη στο Μεγάλο Κανάλι.

Αν πράγματι ο Σαββίδης φιλοδοξεί να καταστεί ο ισχυρός του Mega, τότε πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα αν το κάνει κόντρα ή σε συνεννόηση με την πλευρά Βαρδινογιάννη ή αν απλώς περιμένει την κατάληξη του διαγωνισμού για τον ΔΟΛ ώστε να δει ύστερα ποια θα είναι η διαπραγματευτική του θέση έναντι των άλλων μετόχων του καναλιού.

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη

Ανάλογα με τις προθέσεις του Ιβάν Σαββίδη αναμένεται η αντίδραση της πλευράς Βαρδινογιάννη, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει σε κάποια κίνηση ώστε να ενισχύσει τη μετοχική της θέση στο Mega. Την ίδια στιγμή, όπως διέρρευσε, η κίνηση ενδιαφέροντος του Μαρινάκη για τον ΔΟΛ ανακατεύει την τράπουλα.

Εν τέλει κλειδί των εξελίξεων φαίνεται ότι είναι το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για τον ΔΟΛ. Κατά συνέπεια οι απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα ενδεχομένως θα δοθούν με το άνοιγμα των προσφορών στις 31Μαΐου. Υπομονή έξι μέρες ακόμη για να δούμε πού θα κάτσει η μπίλια…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:31