search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 07:07
MENU CLOSE

Ο πατέρας του μακελάρη του Μάντσεστερ πολεμούσε τον Καντάφι

25.05.2017 14:24
Ο πατέρας του μακελάρη του Μάντσεστερ πολεμούσε τον Καντάφι - Media

 

Ο πατέρας του φερόμενου ως δράστη της επίθεσης στο Μάντσεστερ υπήρξε στο παρελθόν μέλος της Λιβυκής Μαχητικής Ισλαμικής Ομάδας (Gicl), μιας ισλαμιστικής οργάνωσης που δρούσε τη δεκαετία του 1990 στη Λιβύη, όπως έγινε γνωστό σήμερα από πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας.

“Ναι, ήταν μέλος της Gicl” που μαχόταν το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι, είπε ο Άχμεντ Μπεν Σάλεμ, ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών ασφαλείας της Λιβύης, αναφερόμενος στον Ραμαντάν Αμπέντι ο οποίος συνελήφθη την Τετάρτη στην Τρίπολη.

Ο γιος του, ο Σαλμάν, φέρεται ότι διέπραξε την επίθεση στο Μάντσεστερ όπου σκοτώθηκαν 22 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες το βράδυ της Δευτέρας. Την ευθύνη για την επίθεση αυτή ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Καθώς ήταν καταζητούμενος από το καθεστώς του Καντάφι, όπως εξάλλου και άλλα μέλη της Gicl, ο Ραμαντάν Αμπέντι αναζήτησε καταφύγιο στη Βρετανία. Επέστρεψε στην πατρίδα του το 2011, όταν ξέσπασε η εξέγερση, για να πολεμήσει στο πλευρό των ανταρτών εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων. Μετά την ανατροπή του Καντάφι είχε αναλάβει μια υπεύθυνη θέση στην Αστυνομική Διεύθυνση της Τρίπολης, πρόσθεσε ο Μπεν Σάλεμ που όμως δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει αν διατηρούσε ακόμη το αξίωμά του.

“Η έρευνα συνεχίζεται. Ανακρίνεται ακόμη από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Δεν μπορώ να δώσω περισσότερες λεπτομέρειες”, κατέληξε.

Η Gicl ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 στο Αφγανιστάν από Λίβυους που ήθελαν να πολεμήσουν τους Σοβιετικούς οι οποίοι παρέμειναν στη χώρα αυτή μετά την αποχώρηση των σοβιετικών στρατευμάτων. Μόλις το 1995 όμως ανακοινώθηκε επίσημα η ίδρυσή της με μοναδικό σκοπό την ανατροπή του καθεστώτος του Καντάφι. Αφού απέτρεψαν μια απόπειρα δολοφονίας του Μουάμαρ Καντάφι, οι υπηρεσίες ασφαλείας εξαπέλυσαν ανελέητο κυνηγητό εναντίον της οργάνωσης αυτής. Ο επικεφαλής της, ο Αμπντελχακίμ Μπελχάτζ, συνελήφθη από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών και παραδόθηκε στην Τρίπολη το 2004.

Ο Καντάφι απελευθέρωσε τον Μπελχάτζ λίγους μήνες πριν από την εξέγερση του 2011. Μαζί με άλλα ηγετικά στελέχη της οργάνωσής του ο Μπελχάτζ πολέμησε στο πλευρό των ανταρτών και στη συνέχεια έγινε στρατιωτικός διοικητής της Τρίπολης. Παραιτήθηκε όμως από τη θέση του για να ιδρύσει το κόμμα Αλ Ουατάν.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 07:07