search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 06:51
MENU CLOSE

Bundesbank όπως… Σόιμπλε: Όχι στη ρύθμιση του χρέους, ναι στα υψηλά πλεονάσματα για την Ελλάδα

26.05.2017 12:47
Bundesbank όπως... Σόιμπλε: Όχι στη ρύθμιση του χρέους, ναι στα υψηλά πλεονάσματα για την Ελλάδα - Media

 

Απολύτως ταυτισμένη με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ό,τι αφορά το ζήτημα του ελληνικού χρέους εμφανίζεται η κεντρική τράπεζα της χώρας (Bundesbank).

«Γιατί ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ δεν μπορεί να διατηρείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα;» διερωτάται στο μηνιαίο δελτίο της η Bundesbank, υποστηρίζοντας ότι μετά την επιτυχή εφαρμογή μιας ευρείας διαδικασίας μεταρρυθμίσεων η διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στα επίπεδα του 3,5% θα μπορούσε να επιτευχθεί. Στο παρελθόν, ορισμένες χώρες το πέτυχαν για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους, αναφέρει.
 
Η Bundesbank στηρίζει το έγγραφο του ESM που διέρρευσε πριν από λίγες ημέρες και αναφέρει ότι εάν η Ελλάδα κατορθώσει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 3% του ΑΕΠ για τα επόμενα 20 χρόνια, τότε οι πιστωτές της δεν χρειάζεται να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας.
 
Η κεντρική τράπεζα θεωρεί ότι η άποψη πως οι δημοσιονομικές απαιτήσεις του προγράμματος θα μειωθούν πρέπει να αποφευχθεί και πως η ελάφρυνση του χρέους θα αποδυναμώσει την αξιοπιστία των προγραμμάτων προσαρμογής και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
 
Στο δελτίο επισημαίνει επίσης ότι υπήρξε καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τονίζει ότι το Eurogroup έχει συζητήσει την πιθανότητα της ελάφρυνσης του χρέους μέσω της επέκτασης των λήξεων και τη μείωση των επιτοκίων μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος στη βάση της απόφασης του Μαΐου του 2016.
 
«Προκειμένου να μπορέσει να κλείσει επιτυχώς η αξιολόγηση του προγράμματος, έπρεπε να συμφωνηθούν τώρα μέτρα για το 2018 και, ιδιαίτερα, μέτρα για τους φόρους και τις συντάξεις για το 2019 και το 2020» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
 
(πληροφορίες: imerisia.gr)
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 06:45