search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:31
MENU CLOSE

Ο πρόεδρος του ΣτΕ: Χωρίς ηθικό προσανατολισμό η δημοκρατική μας κοινωνία κινδυνεύει

26.05.2017 13:07
Σκληρή παρέμβαση Σακελλαρίου: Αφήστε τους δικαστές να λειτουργήσουν-Σταματήστε τώρα τη θεσμική κρίση - Media

 

Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, υποδέχθηκε στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Νικόλαος Καρόλου Σακελλαρίου, ευχαριστώντας τον και τονίζοντας ότι η παρουσία του «επισφραγίζει τους στενούς δεσμούς οι οποίοι συνδέουν την ελληνική έννομη τάξη με την ευρωπαϊκή δημόσια τάξη».

Η Ολομέλεια του ΣτΕ συνεδρίασε την Παρασκευή για να τιμήσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου «αναγνωρίζοντας την κεφαλαιώδους σημασίας συμβολή του στην εμπέδωση μιας ευρωπαϊκής δημόσιας τάξης, η οποία απορρέει από τις κοινές αξίες και παραδόσεις του ευρωπαϊκού νομικού μας πολιτισμού, που έχει ως επίκεντρο τον σεβασμό στην αξία του ανθρώπου, αποσκοπεί στην προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου και συνιστά τον σκληρό πυρήνα των εγγυήσεων τις οποίες πρέπει να διασφαλίζει κάθε Κράτος – Μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, προκειμένου να λογίζεται δημοκρατικό», σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣτΕ.

«Οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας διαδηλώνουμε σήμερα για μια ακόμη φορά, την αποφασιστικότητά μας για την αποτελεσματική προάσπιση των θεμελιωδών αρχών και ιδεωδών της δημοκρατικής μας κοινωνίας, που έχουν ως επίκεντρο τον σεβασμό και την προστασία της αξίας του ανθρώπου, εκφράζουν τον πνευματικό και ηθικό μας πολιτισμό και οδηγούν σε μια καλύτερη κοινωνία με ελπίδα για το μέλλον», επισήμανε ο πρόεδρος Ν.Κ. Σακελλαρίου.

«Χωρίς τον ηθικό αυτό προσανατολισμό η δημοκρατική μας κοινωνία κινδυνεύει, υπό τις παρούσες ιδίως συνθήκες, να υποκύψει οριστικά σε ένα στυγνό ολοκληρωτισμό του οικονομισμού, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το αξιακό μας σύστημα», συμπλήρωσε.

Νωρίτερα, ανέφερε ότι «στα θεμελιώδη δικαιώματα όπως η προστασία της ιδιωτικής ζωής, η προσωπική ελευθερία, η ελευθερία της έκφρασης και η προστασία της περιουσίας εξασφαλίζεται πλέον επίπεδο προστασίας αντίστοιχο με εκείνο που παρέχεται από το Δικαστήριο του Στρασβούργου. Ενώ διατάξεις που διαπιστώνεται ότι δεν εξασφαλίζουν επαρκή προστασία τους, ερμηνεύονται, όπου είναι εφικτό κατά τρόπο σύμφωνο με τη Σύμβαση».

«Πολύ πρόσφατα η Ολομέλεια του Δικαστηρίου εφαρμόζοντας την αρχή της αναλογικότητος και υιοθετώντας την ίδια με το Δικαστήριο του Στρασβούργου ερμηνευτική προσέγγιση εξέτασε την προσφορότητα και αναγκαιότητα μέτρων οικονομικής πολιτικής περιοριστικών των κοινωνικών δικαιωμάτων και έκρινε αφού ερεύνησε κατά πόσο διαφυλάσσεται η δίκαιη ισορροπία ανάμεσα στην προστασία των δικαιωμάτων των θιγομένων προσώπων και το εξυπηρετούμενο δημόσιο συμφέρον ότι αντίκειται στο άρθρο 1 του πρώτου προσθέτου πρωτοκόλλου η για πολλοστή φορά περικοπή των συνταξιοδοτικών παροχών», επισήμανε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:31