search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 16:44
MENU CLOSE

«Παιχνίδι» στη Θράκη

18.12.2009 09:08
«Παιχνίδι» στη Θράκη - Media

Πριν συμπληρωθούν 24 ώρες από τη συνάντηση του Αμερικανού προέ δρου Ομπάμα με τον κουμπάρο του Καραμανλή Ταγίπ Ερντογάν, οι ΗΠΑ έσπευσαν να διαπιστώσουν πόσο πολύ «υποφέρουν οι 130.000 Τούρκοι που ζουν στη Θράκη», όπως… κλάφτηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός μέσα στον Λευκό Οίκο.

Πριν συμπληρωθούν 24 ώρες από τη συνάντηση του Αμερικανού προέ δρου Ομπάμα με τον κουμπάρο του Καραμανλή Ταγίπ Ερντογάν, οι ΗΠΑ έσπευσαν να διαπιστώσουν πόσο πολύ «υποφέρουν οι 130.000 Τούρκοι που ζουν στη Θράκη», όπως… κλάφτηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός μέσα στον Λευκό Οίκο.

Ο Αμερικανός πρόξενος Θεσσαλονίκης Ρόμπερτ Κίνγκ «έσκασε μύτη» στην Ξάνθη, στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, και δεν συναντήθηκε με κανέναν εκπρόσωπο δημόσιας αρχής της πόλης. Αντιθέτως, είχε συναντήσεις με τον ψευδομουφτή και με δύο στελέχη της σκληρής τάσης των μειονοτι κών, που δηλώνουν Τούρκοι μέχρι το κόκαλο!

Αμέσως μετά από αυτές τις επαφές ο Αμερικανός διπλωμάτης φωτογράφισε κι ένα κατεστραμμένο από φωτιά εδώ και τρεις μήνες τζαμί! Αμέσως μετά έκανε μια βόλτα και από την Κομοτηνή, για να ακούσει τα παράπονα και των υπόλοιπων… αναξιο παθούντων.

Η κατάσταση στη Θράκη ανησυχεί πάρα πολύ την Αθήνα κι αυτό δεν είναι κάτι καινούριο. Όπως δεν είναι νέος και ο τρόπος αντιμετώπισης της έκρυθμης κατάστασης που προσπαθεί να συντηρεί σε καθημερινή βάση το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής. Απλώς αλλάξαμε ονομασία στο «σφυρί ζω αδιάφορα και βλέπουμε».

Επιθετικότητα

«Στρατηγική ψυχραιμία» είναι, λοιπόν, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Βαγγέλη Βενιζέλο, το δόγμα με το οποίο αντιμετωπίζουμε τη συνεχώς αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα. Η «στρατηγι κή ψυχραιμία» δεν αφορά μόνο το Αιγαίο, στο οποίο οι Τούρκοι έκαναν και πάλι αισθητή την παρουσία τους αυτές τις ημέρες, αλλά και τη Θράκη, την οποία έφερε σε πρώτο πλάνο ο Τούρκος πρωθυ πουργός Ταγίπ Ερντογάν.

Ψυχραιμία είναι αλήθεια ότι η Αθήνα έχει δείξει, ειδικά τους τελευταίους 12 μήνες, πως διαθέτει στον μέγιστο βαθμό. Το ερώτημα είναι ποια είναι η στρα τηγική απέναντι στις πτήσεις πάνω από κατοικημένα νησιά, αλλά και στην καθημερινή προσπάθεια φανα τικών και καθοδηγούμενων από το τουρκικό προξε νείο της Κομοτηνής να ρίχνουν όλο και περισσότερο λάδι στη φωτιά στη Θράκη.

«Το προξενείο της Κομοτηνής έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και χρόνια. Οι πρόξενοι, είναι γνωστό, λειτουργούν περισσότερο ως στελέχη της ΜΙΤ (σ.σ.: τουρκική μυστική υπηρεσία), παρά ως διπλωμάτες. Η δράση τους στην περιοχή εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχει καταστρατηγήσει πλήρως τα προβλε πόμενα από τη Διεθνή Συνθήκη της Βιέννης, τη δεκαετία του 1960, η οποία προβλέπει το πλαίσιο λειτουργίας ενός προξενείου».

Η άποψη αυτή ανήκει σε εμπειρότατο διπλωμά τη, γνώστη των ελληνοτουρκικών, ο οποίος είναι από αυτούς που δεν θεωρούνται… «Τουρκοφάγοι». Αντιθέτως θεωρείται υποστηρικτής των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και της προσέγγι σης βήμα βήμα μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Ο συγκεκριμένος διπλωμάτης εξέφρασε την άποψη περί κλεισίματος του προξενείου Κομοτηνής μόλις του έγινε γνωστό ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε θέμα «Τούρκων που υποφέρουν στη Θράκη», στη συνά ντηση που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο.

Αυτή η απόφαση εντάσσεται προφανώς σε μία πιθανή «στρατηγική», η οποία όμως ακυρώνεται από την «ψυχραιμία» που ο ίδιος διπλωμάτης εκφράζει: «Η ελληνική κοινή γνώμη δεν είναι προετοιμασμένη να δεχτεί τα όσα πιθανόν θα ακολουθήσουν μία τέτοια κίνηση. Το κλείσιμο του ελληνικού προξενεί ου στην Κωνσταντινούπολη, για παράδειγμα», επι σημαίνει, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι το λεγόμενο πολιτικό κόστος είναι ισχυρότερο από τη διπλωματία και τις «στρατηγικές ψυχραιμίας».

Φανατισμός και στις δύο πλευρές

Η καθημερινότητα στη Θράκη, πάντως, δεν είναι και τόσο ευχάριστη, ανεξάρτητα από τα θρησκευτι κά πιστεύω των κατοίκων, και γι’ αυτό ευθύνονται οι φανατικοί και των δύο πλευρών.

Πριν από λίγους μήνες κάποιοι Πομάκοι που ζουν στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης αποφάσισαν να ιδρύσουν έναν πολιτιστικό σύλλογο. Λίγες ημέρες μετά σ’ όλα τα τζαμιά αναρτήθηκε κατάλογος με τα ονόματά τους, υπό τον τίτλο: «Προδότες»! Οι φανα τικοί αυτοαποκαλούμενοι Τούρκοι επισκέφτηκαν πολλές από τις οικογένειες των Πομάκων, απαιτώ ντας να… αποκληρώσουν όσους τόλμησαν να προ χωρήσουν στην ίδρυση του συλλόγου!

Από την άλλη, οι αντιδράσεις, έστω και μεμονω μένες, δεν είναι λιγότερο προκλητικές και εκφράζο νται συχνά με χυδαία συνθήματα σε τοίχους τζαμι ών και άλλες τέτοιες ανώφελες ενέργειες.

«Όχι στην κατάργηση του 3%»

Οι μουσουλμάνοι της Θράκης έχουν δημιουρ γήσει μία 25μελή Συμβουλευτική Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν πρώην αλλά και νυν βουλευτές από τα δύο μεγάλα κόμματα. Οι παρεμβάσεις των μειονοτικών στα πολιτικάκομματικά πράγματα δεν περνάνε ποτέ απαρατήρητες. Τελευταία τέτοια κίνηση ήταν η παραίτηση του πρώην βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Ιλχάν, από τη Ν.Δ., λόγω… της εκλογής Σαμαρά! Μεταξύ άλλων ο Ιλχάν παραδέ χτηκε ότι ένας από τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση της παραίτησης ήταν η θέση που είχε εκφράσει παλαιότερα ο Αντώνης Σαμαράς ως πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης, ότι δεν θα συμπε ριελάμβανε μειονοτικούς βουλευτές στα ψηφοδέλ τιά του.

Το περασμένο καλοκαίρι αυτή η 25μελής Συμβουλευτική Επιτροπή έστειλε επιστολές σ’ όλες τις ξένες πρεσβείες καλώντας τους πρέσβεις για ενημέρωση με θέμα την ανάκτηση της ελληνικής ιθαγένειας 60 έως 80 χιλιάδων μουσουλμάνων που την έχασαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Στην επιστολή αναφερόταν ότι αυτονόητα την ελληνική ιθαγένεια θα πρέπει να την πάρουν και τα μέλη των οικογενειών τους, ανεβάζοντας κατά πολύ τον αριθμό όχι μόνο των δικαιούχων, αλλά και των ψήφων υπέρ συγκεκριμένων υποψήφιων – αρε στών στους φανατικούς της Θράκης – βουλευτών σε επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Δεν είναι μυστικό ότι συγκεκριμένοι Έλληνες πολιτικοί κυνηγήθηκαν με μίσος από την «κάστα των Τούρκων», η οποία όργωσε όλα τα μειονοτικά χωριά με το σύνθημα «ο Τούρκος ψηφίζει Τούρκο» και είχε στοχοποιήσει συγκεκριμένους υποψηφί ους, όπως ο Παναγιώτης Σγουρίδης του ΠΑΣΟΚ, που τελικά δεν εξελέγη, ύστερα από πολλά χρόνια. Ο Σγουρίδης ήταν στοχοποιημένος από την εποχή της υπόθεσης Οτζαλάν, στην οποία ενεπλάκη με το ραντεβού που είχε κάνει με τον ηγέτη των Κούρδων στη Ρώμη.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Θράκη έχει προκαλέσει και την πλήρη αντίθεση πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας για οποιοδήποτε ενδεχό μενο κατάργησης του 3% για την είσοδο των κομ μάτων στη Βουλή, στον νέο εκλογικό νόμο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 16:42