search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:22
MENU CLOSE

Παππάς: Aν δεν υπάρξει λύση στο Eurogroup για το χρέος το θέμα θα πάει στη Σύνοδο Κορυφής

28.05.2017 13:20
Ν. Παππάς: Η χώρα σιγά - σιγά απεγκλωβίζεται με όρους αριστερής διακυβέρνησης - Media

 

“Οποιαδήποτε λύση, πρέπει να διασφαλίζει ότι η Ελλάδα επανέρχεται σε κατάσταση κανονικότητας στη χρηματοδότηση”, επισήμανε ο υπ. Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς σε συνέντευξή του στον ΑΘΗΝΑ 9,84

Ο Νίκος Παππάς εξέφρασε αισιοδοξία για λύση στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, ωστόσο -όπως είπε- αν δεν υπάρξει, το θέμα θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής, στις 22 Ιουνίου. Για τις τηλεοπτικές άδειες, διευκρίνισε ότι εντός των ημερών θα υπάρξει απάντηση από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης σχετικά με το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού.

Χαρακτήρισε απεχθή και καταδικαστέα την τρομοκρατική επίθεση κατά του πρώην Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και επισήμανε ότι τέτοιου είδους ασύμμετρες απειλές είναι αδύνατον να προβλεφθούν.

Ολόκληρη η συνέντευξη στον Βασίλη Πάικο:

 

Ν.Παππάς: “Χρόνια πολλά και καλά στο σταθμό σας,που  κλείνει 30 χρόνια. Δυνατά και πάντα στις επάλξεις της ενημέρωσης.”

Δημοσιογράφος: Νάστε καλά και εμείς τό ίδιο. Κε υπουργέ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε: δεν έχω εμπιστοσύνη ότι η κυβέρνηση θέλει και μπορεί να αντιμετωπίσει τη νέα γενιά τρομοκρατών. Και καλά το μπορεί για την κυβέρνηση, αλλά το αν θέλει, δεν είναι βαρύ;

Για την επίθεση κατά Παπαδήμου

Ν.Παππάς: “Νομίζω πώς άν ο κ Μητσοτάκης καθίσει ψύχραιμα, μόνος, πέραν των αναγκών της αντιπολιτευτικής προπαγάνδας και καταμετρήσει ως προς τον αριθμό και την κλίμακα τις τρομοκρατικές επιθέσεις που είχαν  γίνει  όταν ήταν Πρωθυπουργός ο πατήρ Μητσοτάκης   ή όταν και ο ίδιος ήταν υπουργός, θα αναθεωρήσει αυτή τη δήλωσή του, που έχει χρησιμότητα ημέρας και τίποτε άλλο. Αν κανείς καθίσει και ανακαλέσει στη μνήμη του , ψύχραιμα, ποιά ήταν η κατάσταση και σε αυτόν τον  τομέα   επί προηγούμενων κυβερνήσεων, νομίζω ότι θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι μια τοποθέτηση άνευ ουσίας και άχρηστη για τους αντιπολιτευτικούςλόγους για τους οποίους την εμπνεύστηκε ο κ Μητσοτάκης ή κάποιος συνεργάτης του.”

Δημοσιογράφος: Πάντως και ο κ Τόσκας μίλησε για κενά στα θέματα της ασφάλειας, που όπως είπε, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.  Πρόκειται για μια παραδοχή, έτσι δεν είναι;

Ν.Παππάς:“Είναι αδύνατο οποιαδήποτε-τέτοιου τύπου- ασύμμετρη απειλή, να  την προβλέψεις και να την αποτρέψεις.  Τι θα έπρεπε δηλαδή να λένε οι πολίτες στη Γερμανία, την Γαλλία και στη Βρεττανία, όπου  έχουμε δολοφονικές και μαζικές επιθέσεις.

Η συνταγή για αυτά τα πράγματα, πέραν των μέτρων ασφαλείας, είναι και η πολιτική απομόνωση. Πολιτική απομόνωση δεν είναι μόνον να καταδικάζεις τη συγκεκριμένη  ενέργεια, αλλά  και να μην ανοίγεις διάλογο με αυτούς, διότι κάτι τέτοιο τροφοδοτεί και διευκολύνει αυτούς τους κύκλους. Εδώ έχουμε ένα ολίσθημα.Κάποιοι προσπάθησαν να μετατρέψουν την επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού σε συζήτηση για τις πολιτικές του απόψεις. Αυτό το θεωρώ ανεπίτρεπτο ολίσθημα.”

Για το χρέος

 Δημοσιογράφος: Μήπως ο πρωθυπουργός βιάστηκε πολύ να μιλήσει για γραβάτα, να βάλει ψηλά τον πήχυ και σε κάθε περίπτωση δεν είναι επιζήμιο να  δίνονται ελπίδες στο λαό ότι κάτι θα γίνει αύριο -μεθαύριο και μετά να μήν γίνεται; Δεν είστε και  υποχρεωμένοι να προβλέπετε  κάποια πράγματα;

Ν.Παππάς: “Ετσι και αλλιώς και εμείς και ο λαός, είμαστε απαιτητικοί από τις εξελίξεις και τον εαυτόν μας ως προς τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβουμε, ώστε να εξαντλήσουμε τις όποιες διπλωματικές δυνατότητες. Βάζουμε τον πήχυ πάντα εκεί όπου πρέπει, για να εξαντληθούν οι δυνατότητες και της χώρας και των εταίρων μας. Δεν υπάρχει  βεβαιότητα, υπάρχει όμως αισιοδοξία. Θέλουμε στις 15 Ιουνίου να υπάρχει λύση. Οπως καταλαβαίνετε άν δεν υπάρξει εκεί, θα πάει στις 22,στη Σύνοδο Κορυφής,οπότε μαζεύονται οι ηγέτες. Εχει ξαναγίνει στην Ευρώπη και με αυτή την έννοια θα το αποδραματοποιούσα κιόλας. Εδώ υπάρχουν δύο επιλογές.Η θέτεις τα προβλήματα πάνω στο τραπέζι  ή για το χρέος π.χ αρχίζεις να μιλάς για πιστοποιητικά βιωσιμότητας. Χαμηλώνεις δηλαδή εντελώς τον πήχυ με την προσδοκία να περνάς συνέχεια από πάνω, αλλά δεν τα καταφέρνεις ούτε εκεί .”

Δημοσιογράφος: Εχετε την εκτίμηση ότι η στάση Σόιμπλε έχει να κάνει και με το ότι στην Ελλάδα υπάρχει κυβέρνηση Αριστεράς;

Ν.Παππάς: “Ο Σόιμπλε είναι ένας πολιτικός αντίπαλος για την ελληνική κυβέρνηση.  Αυτή είναι η πραγματικότητα που πρέπει να συνηθίσουμε να τη διατυπώνουμε με ψυχραιμία. Στην Ευρώπη υπάρχουν αντίπαλες πολιτικές ομάδες, διαφορετικές αντιλήψεις για την πορεία, τη λειτουργία των θεσμών της και για το ποιές οικονομικές πολιτικές πρέπει να εφαρμόζονται και ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε βρίσκεται στην αντίπερα όχθη από αυτήν την αντίληψη που εμείς πρεσβεύουμε.”

Δημοσιογράφος:  Αυτό σημαίνει ότι θέλει να παρεμβάλλει εμπόδια  επειδή ακριβώς είστε στα αριστερά και ως εκ τούτου να προκληθούν πολιτικές εξελίξεις;

Ν.Παππάς: “Πολιτικές εξελίξεις κανείς δεν είναι σε θέση να προκαλέσει, παρά μόνον η Βουλή και ο λαός. Η χώρα έχει σταθερή κυβέρνηση 4ετίας , η οποία θα την βγάλει από την κρίση.

Κάποιοι δεν αισθάνονται πολύ βολικά με την ιδέα ότι υπήρξε μια αριστερή, προοδευτική διακυβέρνηση, που και τα δημοσιονομικά εξιορρόπησε και θεσμούς νέου κοινωνικού κράτους οικοδομεί και την οικονομία ξαναβάζει σε κίνηση και την χρηματοδότηση της χώρας αποκαθιστά. Είναι ένα πάζλ γεγονότων,που πρό των γερμανικών εκλογών, δεν συνθέτει μια βολική, προεκλογική πολιτική πραγματικότητα, όπως αντιλαμβάνεστε. Η διακυβέρνησή μας ήρθε και αμφισβήτησε συνολικά, το δόγμα επιβολής πολιτικής, το οποίο υπήρξε τα προηγούμενα έτη. Κάποια πράγματα καταφέραμε να τα  βγάλουμε από τις πλάτες του ελληνικού λαού, κάποια άλλα δεν τα καταφέραμε. Και όταν ξαναζητήσαμε την λαική εντολή την εξεσφαλίσαμε και δεν έχουμε πεί ότι υιοθετούμε την πατρότητα του προγράμματος.Υιοθετούμε με περηφάνεια την επιλογή να καταλήξουμε σε μία συμφωνία που προφανώς δεν έχει την δική μας αντίληψη μέσα.”

Δημοσιογράφος: Υποψιάζεστε ότι μπορεί να υπάρχει κάποια συμπαιγνία Γερμανίας- ΔΝΤ, ώστε το Ταμείο να μπεί χωρίς χρηματοδότηση στο πρόγραμμα;

Ν.Παππάς: “Εμείς που κατέχουμε δημόσιες θέσεις πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν μιλάμε για προθέσεις.Θα μιλήσουμε όμως για τα γεγονότα. Το ΔΝΤ θεωρεί εαυτόν χρήσιμο στο ελληνικό πρόγραμμα για δύο λόγους. Αφενός διότι έχει την τεχνοκρατική αρτιότητα, ξέρει δηλαδή να υπολογίζει τους αριθμούς, αν και πέφτει έξω συχνά, όπως έχει αποδειχθεί και αφετέρου διότι είναι διαπρύσιος υποστηρικτής της ανάγκης αναδιάρθρωσης του χρέους. Στην ιστορική καμπή όμως, στην οποία το ζήτημα του ελληνικού χρέους βρίσκεται επί τάπητος και καίει, φάνηκε ότι δεν το θέτει ως προτεραιότητα.

Εδώ είμαστε μπροστά στο φαινόμενο δύο πλευρές, που υποτίθεται ότι διαφωνούν στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, να συμφωνούν το ένα και το εξής: Καλύτερα να καθυστερήσουμε. Είναι μια πραγματικότητα που ελληνική πλευρά δεν μπορεί να αποδεχθεί. Η ανάλυση αυτή δεν θα σας έκανε αισιόδοξους εσάς και τους ακροατές, εάν ήταν μόνοι τους στη διαπραγμάτευση, οι παράγοντες για τους οποίους συζητάμε, το ΔΝΤ και η Γερμανία.”

Δημοσιογράφος: Η άλλη πλευρά είναι στην κατάσταση να μπορεί να σύρει τα πράγματα στην κατεύθυνση που επιθυμεί;

Ν Παππάς: “Η άλλη πλευρά δεν είναι η Ελλάδα, είναι συνολικά η Ευρώπη.”

Δημοσιογράφος: Δεν ξέρω άν είναι όλη η Ευρώπη , αλλά κάποιο μέρος  της, ο Νότος.

Ν Παππάς: “Αυτό όμως δεν ήταν δεδομένο, όταν αναλάβαμε. Δόθηκε μεγάλη μάχη να χτιστούν αυτές οι συμμαχίες. Πάντα όταν μπαίνεις στη μάχη, μπαίνεις με πίστη στις δυνάμεις σου με σχεδιασμό για την ενίσχυση και διεύρυνση των συμμαχιών που έχεις. Αυτό κάνουμε και εμείς και αποτυπώνεται όχι μόνον στις τοποθετήσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, αλλά και πολιτικών δυνάμεων μέσα στην ίδια τη Γερμανία. Είναι η πρώτη φορά που το Γερμανικό ΥΠΟΙΚ δέχεται ανοικτή κριτική για την κατάσταση στην Ελλάδα.”

Δημοσιογράφος: Τι είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε,το λιγότερο;

Ν Παππάς: “Οποιαδήποτε λύση και άν δοθεί, πρέπει να διασφαλίζει ότι η Ελλάδα επανέρχεται σε μια κανονικότητα ως προς τη χρηματοδότηση. Κανονικότητα για τις χώρες-μέλη του ευρώ είναι η συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.   Η εγγύηση της ΕΚΤ ότι θα μπορεί να παρεμβαίνει  στη δευτερογενή αγορά ομολόγων. Αυτό θα είναι ένα πολύ σημαντικό σήμα προς τις αγορές συνολικά, ώστε να πάψουν τα ελληνικά ομόλογα να είναι αντικείμενο επισφαλούς επένδυσης και να γίνουν επενδύσεις με σταθερές αποδόσεις, μακροχρόνια.”

Για τις τηλεοπτικές άδειες

Δημοσιογράφος: Στείλατε δεύτερη επιστολή στο ΕΣΡ, η πρώτη ήταν τον Ιανουάριο, ζητώντας χρονοδιάγραμμα διαδικασιών ως προς την αδειοδότηση.

Ν Παππάς: “ Δεν έχω λάβει ακόμα απάντηση, αλλά θα καταθέσω την αισιοδοξία μου ότι, εντός των προσεχών ημερών θα υπάρξει απάντηση από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης σχετικά με το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού. Εδώ που είμαστε, όλοι οι μετέχοντες στη διαδικασία, θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Τώρα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες συσωρευμένες στο ελληνικό δημόσιο για τη γρήγορη διεξαγωγή του διαγωνισμού. Εχω ακούσει πολλά σχετικά με τη διαδικασία της δημοπρασίας. Ο ομιλών με τους συνεργάτες του,  απευθυνθήκαμε στους ειδικούς λαμπρούς επιστήμονες. Το μόνο πράγμα για το οποίο συζητώ και είναι επισφαλές και πρωτοφανές νομικά, είναι η μεταφορά αρμοδιοτήτων- άπαξ- στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης. Ολα είναι στη θέση τους και άμα υπάρχει βούληση, υπάρχει και τρόπος. Υπάρχει σκοπιμότητα σε ένα μέρος του πολιτικού φάσματος και από την άλλη υπάρχει η πραγματικότητα, που είναι λίγο πεισματάρα. Λέει ότι το φάσμα είναι  πεπερασμένο, ότι θα πρέπει να αναβαθμίσουμε το σήμα ως προς την ποιότητα και  πυκνότητά του και υπάρχουν και οι εκκρεμότητες κατανομής των συχνοτήτων  γειτονικών χωρών με τις οποίες βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση αυτό τον  καιρό. Ακόμα υπάρχει νομική υποχρέωση, κατά την ευρωπαική νομοθεσία, να αποδώσουμε το δεύτερο ψηφιακό μέρισμα, ένα κομμάτι του φάσματος συχνοτήτων στην κινητή τηλεφωνία το 2020.

Προσερχόμαστε στο διάλογο με τη θέση ότι 4 κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, είναι η ασφαλής ως προς το φάσμα και οικονομικά βιώσιμη, χωρητικότητα. Από εκεί και πέρα είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε και άλλες απόψεις και να καταλήξουμε γρήγορα και να πάμε στη Βουλή να ψηφίσουμε με τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ για τον αριθμό των αδειών, ώστε να προχωρήσει η ιστορία. Νομίζω ότι οι απόψεις που κομίστηκαν από την αξιωματική αντιπολίτευση στο τραπέζι των συζητήσεων, στην αρχή  της ιστορίας, ότι είναι άπειρα τα κανάλια και ότι δεν χρειάζονται αδειοδοτήσεις, είναι πλέον στο κάλαθο των αχρήστων και ουδείς ασχολείται με αυτές.”

Δημοσιογράφος: Να σας προβοκάρω λίγο..Είχατε πεί ότι για το μεσοδιάστημα θα πληρώσουν οι άνθρωποι, δεν θα είναι στο τσάμπα…

Ν.Παππάς: “Το είχα πεί προσδοκώντας ότι το νέο ΕΣΡ θα προστρέξει να προβεί σε αυτή την ενέργεια. Νομίζω ότι δεν μπορεί να περάσει από το μυαλό κανενός από τους ακροατές  ότι ο ομιλών πάει να χαριστεί ή να το στρίψει … Κινούμαστε στα πλαίσια που ορίζουν το Σύνταγμα και ο Νόμος. Οταν είχαμε το νομικό κενό της μη αδειοδότησης , προχωρήσαμε στην διαδικασία. Το Σύνταγμα παραβιαζόταν για 30 συναπτά έτη και επιχειρήσαμε να εφαρμόσουμε και το τυπικό του γράμμα. Ηταν μια οριακή απόφαση στο ΣτΕ.

Το διάστημα αυτό για το οποίο καλούνται να πληρώσουν, όπως είπατε, είναι από τις αρχές του 2016. Πρέπει μαζί με το ΕΣΡ, πολύ γρήγορα, να έχουμε και εκεί εξελίξεις, οι οποίες να καλύπτουν και το μεσοδιάστημα. Αυτή η θέση μας είναι διαρκής.”

 

 

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:22