search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 16:49
MENU CLOSE

Νέο σκάνδαλο με μίζες στην αυλή του Ερντογάν

29.05.2017 19:05
Νέο σκάνδαλο με μίζες στην αυλή του Ερντογάν - Media

 

Οτι ο Ερντογάν έχει πλουτίσει τα σχεδόν 15 συναπτά έτη που βρίσκεται στον «θρόνο» της Τουρκίας είναι πια σαφές. Κάποιοι, μάλιστα, ανεβάζουν το ύψος του εν λόγω πλουτισμού ακόμη και σε «αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ».

Κρίνοντας από σειρά πρόσφατων αποκαλύψεων στα ευρωπαϊκά μίντια (theblacksea.eu κ.α.), το στενό περιβάλλον Ερντογάν «έβγαλε εκατομμύρια» κατά τρόπο αδιαφανή, πλέοντας μέσα σε πελάγη νεποτισμού και αδιαφάνειας, με συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, με όχημα υπεράκτιες εταιρείες και βάσεις σε φορολογικούς παραδείσους… Με μεθόδους που δεν συνάδουν ούτε στο ελάχιστο με τις αρχές της καλούμενης ισλαμικής τραπεζικής (κατά των τόκων, της κερδοσκοπίας και των παράνομων δραστηριοτήτων) που υποτίθεται ότι τόσο εκτιμάει ο «σουλτάνος».

Ενα νέο σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον Τούρκο πρόεδρο έρχεται να δει το φως της δημοσιότητας, μόλις λίγα 24ωρα μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις για τις offshore (μέσω Μάλτας) μπίζνες επιφανών στελεχών της τουρκικής κυβέρνησης, όπως είναι ο «εφοπλιστής» πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ και ο «φοροφυγάς» υπουργός Ενέργειας (και γαμπρός του Ερντογάν) Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Ανθρωποι του στενού περιβάλλοντος Ερντογάν εμφανίζονται να έχουν λάβει στα κρυφά μετά το 2008 «δώρα» συνολικού ύψους σχεδόν 30 εκατ. δολ. από έναν δισεκατομμυριούχο Αζεροτούρκο επιχειρηματία, ο οποίος «κατά σύμπτωση» κάνει μπίζνες στην Τουρκία, αναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων και κρατικά έργα.

Η ιστορία ξεκινάει το 2006, όταν ο Αζέρος Μουμπαρίζ Μανσίμοφ παίρνει την τουρκική υπηκοότητα και αλλάζει το όνομά του σε Γκουρμπάνογλου, έπειτα από παρότρυνση, όπως φημολογείται, του ιδίου του Ερντογάν. Ο Μανσίμοφ αγοράζει το 2007 ένα ρωσικής κατασκευής τάνκερ-δεξαμενόπλοιο ονόματι «Agdash». Συστήνει και εταιρεία, την «Pal Shipping Trader One», με έδρα τη Μάλτα, για να το διαχειρίζεται. Το 2008 έρχεται, ωστόσο, μια άλλη εταιρεία, η «Bumerz», με έδρα τη Νήσο του Μαν, να εξαγοράσει την «Pal Shipping» έναντι 25 εκατ. δολ.

Η «Bumerz» ανήκει στους Μουσταφά Ερντογάν, Μπουράκ Ερντογάν και Ζιγιά Ιλγκέν (στον αδελφό, τον μεγάλο γιο και τον κουνιάδο, δηλαδή, του Τούρκου ηγέτη). Τα 25 εκατ. δολ. που εμφανίζεται να έδωσε για την αγορά του πλοίου η «Bumerz» τα παίρνει πίσω… εκμισθώνοντας μάλιστα το δεξαμενόπλοιο «Agdash» στον ίδιο άνθρωπο από τον οποίο το αγόρασε. Ο Αζεροτούρκος Μουμπαρίζ Μανσίμοφ αναλαμβάνει να αποπληρώσει ο ίδιος δάνειο ύψους 18,4 εκατ. δολ. που έλαβε η «Bumerz» από τράπεζα της Λετονίας. Για να συμπληρωθούν τα 25 εκατ. δολ., τα υπόλοιπα 7 εκατ. τα πληρώνει ένας Τούρκος επιχειρηματίας, παιδικός φίλος του Ερντογάν, ονόματι Σιτκί Αγιάν. Από το 2008 και μετά ο Μανσίμοφ μισθώνει το τάνκερ «Agdash» καταβάλλοντας εκατομμύρια στην οικογένεια Ερντογάν. Εμφανίζεται, μάλιστα, να το έχει μισθώσει μέχρι και το 2020, για το ποσό του 1,2 εκατ. δολ. ετησίως.

Οι αποκαλύψεις για τις κρυφές πετρελαϊκές μπίζνες της οικογένειας Ερντογάν αποτελούν μέρος των καλούμενων «Malta Files», όπως ονομάζεται η διεθνής έρευνα για το μέσω Μάλτας παγκόσμιο όργιο φοροδιαφυγής που πραγματοποιεί το δίκτυο «European Investigative Collaborations» (EIC).

Με άλλα λόγια, ο Αζέρος αγόρασε ένα τάνκερ το οποίο πούλησε στην οικογένεια Ερντογάν έναντι 25 εκατ. δολ., για να έρθει ωστόσο στην πορεία να επιστρέψει και τα 25 εκατ. δολ. και άλλα πολλά, νοικιάζοντας το πλοίο που ο ίδιος πούλησε. Κι όλα αυτά με τον κουνιάδο του Ερντογάν, τον… πρώην δάσκαλο Ζιγιά Ιλγκέν, να εμφανίζεται μετά το 2011 ως ιδιοκτήτης του τάνκερ. Οσο για τον Αζέρο επιχειρηματία Μανσίμοφ, αυτός ελέγχει σήμερα τα 2/3 του εμπορίου πετρελαίου στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, μέσω της ναυτιλιακής «Palmali», που έχει τα κεντρικά της στην Κωνσταντινούπολη. Εμφανίζεται, δε, να διατηρεί δεσμούς και με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στου οποίου την τελετή ορκωμοσίας έδωσε το «παρών».

Πηγή: ethnos

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 16:27