search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 06:38
MENU CLOSE

Χάος στη Βρετανία: Άνω-κάτω οι δημοσκοπήσεις

31.05.2017 15:50
Κίνηση «ματ» Κόρμπιν για το Brexit: Ζητά ψηφοφορία για τη Χάρτα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ε.Ε. - Media
 
Το προβάδισμα του Συντηρητικού Κόμματος της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Εργατικού Κόμματος αυξήθηκε στις 10 εκατοστιαίες μονάδες, όπως κατέδειξε μια δημοσκόπηση σήμερα, η οποία παρουσιάζει πολύ διαφορετική εικόνα από άλλες έρευνες, οι οποίες αντιθέτως κατέγραψαν πως η διαφορά μειώθηκε αισθητά την περασμένη εβδομάδα.
 
Ενώ απομένουν οκτώ ημέρες για τις βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία, η δημοσκόπηση της Kantar έδειξε πως το ποσοστό των Συντηρητικών αυξήθηκε κατά μία μονάδα από την περασμένη εβδομάδα, στο 43%, ενώ αυτό των Εργατικών μειώθηκε κατά μία μονάδα, στο 33%.
 
Το ποσοστό των Φιλελεύθερων Δημοκρατών αυξήθηκε κατά δύο μονάδες, στο 11%, ενώ αυτό του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) παρέμεινε αμετάβλητο στο 4%.
 
«Η σθεναρή στάση την οποία επιδεικνύουν οι Συντηρητικοί για το Brexit συνεχίζει να τους φέρνει κέρδη» σε επίπεδο ποσοστού, δήλωσε ο Λουκ Τέιλορ, επικεφαλής του τμήματος κοινωνικών και πολιτικών συμπεριφορών της Kantar Public UK. Η νέα δημοσκόπηση μάλλον θολώνει την εικόνα για το πιθανό αποτέλεσμα των εκλογών της 8ης Ιουνίου.
 
Ένα μοντέλο της YouGov το οποίο υπέδειξε πως η Μέι θα χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων βασίστηκε στο ότι οι Συντηρητικοί συγκεντρώνουν το 41% της πρόθεσης ψήφου και οι Εργατικοί 38%, δηλαδή η διαφορά έχει μειωθεί στις 3 μονάδες, όπως διευκρίνισε η εταιρεία.
 
Το μοντέλο αυτό υποδεικνύει πως οι Τόρις θα καταλάβουν από 275 ως 344 έδρες και οι Εργατικοί 227-289, όπως σημείωσε η YouGov σήμερα. Οι Συντηρητικοί της Μέι είχαν 330 έδρες όταν η πρωθυπουργός προκήρυξε τις εκλογές τον περασμένο μήνα.
 
«Προφανώς απομένουν οκτώ ημέρες ακόμη ως την ημέρα των εκλογών—ακόμη και μια μικρή αλλαγή θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα μια υγιή πλειοψηφία για τους Τόρις», σημείωσε η εταιρεία σε ανάρτησή της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
 
Μια δημοσκόπηση της Panelbase, η οποία διεξήχθη πριν από μία εβδομάδα και πλέον, κατέτεινε αντίθετα στο ότι το προβάδισμα των Τόρις αυξήθηκε στις 15 εκατοστιαίες μονάδες, αλλά η εταιρεία επισήμανε σήμερα ότι αυτό οφειλόταν στη νέα μεθοδολογία της και ότι τα αποτελέσματα της νέας έρευνάς της, που θα δοθούν εντός της ημέρας, πιθανόν θα υποδεικνύουν μικρότερη διαφορά.
 
Εάν η Μέι δεν κερδίσει άνετα μια πλειοψηφία μεγαλύτερη από αυτή των 12 εδρών που εξασφάλισε το 2015 ο προκάτοχός της, ο Ντέιβιντ Κάμερον, το πολιτικό στοίχημά της να προκηρύξει πρόωρες εκλογές μπορεί να θεωρηθεί αποτυχημένο και το κύρος της να μειωθεί την ώρα που προσπαθεί να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για το Brexit.
 
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Kantar, οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο τους Εργατικούς σε ό,τι αφορά το υπ’ αριθμόν ένα θέμα της προεκλογικής εκστρατείας για την εταιρεία, αυτό του εθνικού συστήματος υγείας, αλλά στα άλλα τέσσερα βασικά ζητήματα—το Brexit, την εθνική ασφάλεια, τη μετανάστευση και την οικονομία—η αντιπολίτευση χάνει από τους Τόρις.
 
(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33