search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:21
MENU CLOSE

Στο έλεος των τζιχαντιστών

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1970
01-06-2017
03.06.2017 03:00
isis-1.jpg

 

Χωρίς ασπίδα προστασίας οι κόπτες ορθόδοξοι χριστιανοί της Αιγύπτου

Οι κόπτες χριστιανοί της Αιγύπτου κατηγορούν το καθεστώς του Αλ Σίσι ότι τους έχει αφήσει αβοήθητους στις συνεχείς δολοφονικές επιθέσεις των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους εναντίον τους, που από τις αρχές του 2017 έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 100 ανθρώπους. 
 
Την περασμένη Παρασκευή, σε έναν ερημικό δρόμο έξω από την πόλη Μίνια της Νότιας Αιγύπτου, κομβόι προσκυνητών προς τη Μονή του Αγίου Σαμουήλ δέχθηκε επίθεση από εκτελεστές του ISIS με συνέπεια τουλάχιστον 29 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και περισσότεροι από 20 να τραυματιστούν. Ανάμεσα στα θύματα περιλαμβάνονταν πολλές γυναίκες και παιδιά. Αυτή ήταν η τέταρτη πολύνεκρη επίθεση που σημειώνεται από τις αρχές του χρόνου εναντίον κοπτών, οι οποίοι αποτελούν το 10% του συνολικού πληθυσμού στην Αίγυπτο.
 
Την Κυριακή των Βαΐων, λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της λειτουργίας, σημειώθηκε διπλή βομβιστική επίθεση σε δύο ιερούς ναούς των κοπτών ορθοδόξων χριστιανών στο Κάιρο με αποτέλεσμα 49 νεκρούς. Και όλα αυτά λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα και την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Αίγυπτο με σκοπό τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ χριστιανών (ανεξαρτήτως δόγματος) και μουσουλμάνων.
Μάλιστα, μετά τη νέα σφαγή της περασμένης Παρασκευής, ο Πάπας, μέσω τηλεγραφήματος που εξέδωσε η Αγία Έδρα, έκανε λόγο για «παράλογη ενέργεια μίσους» επισημαίνοντας επιπλέον «τη βαθιά αλληλεγγύη του προς όλους εκείνους που επλήγησαν από αυτήν την κτηνωδία». 
 
Όμως οι καταδίκες σύσσωμου του χριστιανισμού – αφού σε ανάλογο ύφος ήταν και το συλλυπητήριο τηλεγράφημα του Ορθόδοξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας – δεν μπορούν να προστατέψουν ανθρώπινες ζωές από τις δολοφονικές επιδρομές των φανατικών του Ισλαμικού Κράτους.
 
Τους θεωρούν υπεύθυνους
Εδώ και χρόνια οι κόπτες χριστιανοί της Αιγύπτου βρίσκονται στο στόχαστρο φανατικών ισλαμιστών. Και αν κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του Χόσνι Μουμπάρακ η κυβέρνηση τους πρόσφερε ένα είδος προστασίας και ασυλίας, η κατάσταση επιδεινώθηκε από το 2013 και έπειτα, με την άνοδο στην εξουσία των Αδελφών Μουσουλμάνων και την εκλογή του ηγέτη τους Μοχάμεντ Μόρσι στην προεδρία της Αιγύπτου.
 
Μετά την πτώση του Μόρσι και την εκδίωξη των Αδελφών Μουσουλμάνων από τους στρατιωτικούς του στρατηγού Σίσι, ο οποίος στη συνέχεια έγινε πρόεδρος, οι χριστιανικές κοινότητες πίστεψαν πως η κατάσταση θα εξομαλυνόταν και οι θρησκευτικές επιθέσεις εναντίον τους θα μειώνονταν ή θα σταματούσαν. Δυστυχώς όμως γι’ αυτούς, βρέθηκαν ανυπεράσπιστοι στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους.
 
Τις θεωρητικά «μεμονωμένες δολοφονίες» κοπτών στην επαρχία του Βόρειου Σίνα από «άγνωστους δράστες» – στην πραγματικότητα πρόκειται για μαχητές του ISIS οι οποίοι πέρασαν τα σύνορα με τη Συρία κατά τη διάρκεια της σταδιακής υποχώρησης του Ισλαμικού Κράτους από τα εδάφη που ανακαταλαμβάνει ο συριακός στρατός – διαδέχθηκαν μαζικές επιθέσεις αυτοκτονίας και καταδρομικές επιθέσεις σε πόλεις της επαρχίας του Βόρειου Σινά που αποτελούνται κυρίως από μειονότητες χριστιανών.
 
Όμως στις 11 Δεκεμβρίου, ημέρα γέννησης του προφήτη Μωάμεθ, το Κάιρο συγκλονίστηκε από τη επίθεση καμικάζι βομβιστή στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μάρκου, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 24 ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 45. Την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση ανέλαβε, δύο μήνες αργότερα, το Ισλαμικό Κράτος, που σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του χαρακτήρισε τις χριστιανικές κοινότητες στην Αίγυπτο «πρώτο στόχο και αγαπημένο θήραμα».
 
«Οι επιθέσεις αυτές εντάσσονται σε μια ευρύτερη σειρά επιθέσεων» υπενθυμίζει σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle o Mάρκους Ρόντε, διευθυντής του γερμανικού παραρτήματος του διεθνούς ανεξάρτητου δικτύου Open Doors, το οποίο εστιάζει στον διαθρησκειακό διάλογο και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας όπου υπάρχει ανάγκη.
 
Σύμφωνα με τον Ρόντε, τα φαινόμενα βίας κατά της χριστιανικής μειονότητας των κοπτών άρχισαν να κλιμακώνονται μετά την καθαίρεση του Μόρσι. Αποκορύφωμα ήταν η μαζική καταστροφή χριστιανικών εκκλησιών στην Αίγυπτο τον Αύγουστο του 2013. Όπως εξηγεί ο ίδιος, πολλοί Αιγύπτιοι που πρόσκεινται στους Αδελφούς Μουσουλμάνους θεωρούν ότι ο νυν πρόεδρος και στρατηγός Αλ Σίσι, που βρίσκεται κοντά στον Πάπα των κοπτών, ήταν υπεύθυνος για την καθαίρεση του Μόρσι. «Θεωρήθηκε ότι οι χριστιανοί έφεραν ευθύνη για την πτώση των Αδελφών Μουσουλμάνων» εκτιμά ο Ρόντε.
 
Το βέβαιο είναι ότι, όσα μέτρα και αν λάβει η κυβέρνηση της Αιγύπτου, οι επιθέσεις φανατικών ισλαμιστών εναντίον των κοπτών και των μειονοτήτων των άλλων χριστιανικών δογμάτων δεν πρόκειται να σταματήσουν. Αποτελούν άλλωστε τον «εύκολο στόχο» και τα εξιλαστήρια θύματα ενός άτυπου θρησκευτικού πολέμου, οι ρίζες του οποίου χάνονται στα βάθη των αιώνων.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:20