search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:41
MENU CLOSE

Μοσκοβισί: Το να αποφασίζουμε πίσω από κλειστές πόρτες για τη μοίρα της Ελλάδας δεν μπορεί να συνεχιστεί

01.06.2017 14:39
Μοσκοβισί: Η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο - Media

 

Την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη δημοκρατικότητα και διαφάνεια στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην ευρωζώνη, υπογράμμισε ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Οικονομικό Φόρουμ στις Βρυξέλλες.

Ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι για να ενισχυθεί η Οικονομική και Νομισματική Ένωση, τα κράτη μέλη πρέπει, μεταξύ άλλων, να δεχθούν να μοιράζονται περισσότερες αρμοδιότητες και αποφάσεις για θέματα της ζώνης του ευρώ, μέσα σε ένα κοινό νομικό πλαίσιο. «Η διαδικασία λήψης αποφάσεων πρέπει να είναι διαφανής και δημοκρατική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επίτροπος Οικονομίας και επανέλαβε ότι θεωρεί αναγκαία τη δημιουργία στο μέλλον ενός ταμείου της ζώνης του ευρώ -ενδεχομένως με έναν προϋπολογισμό της ζώνης του ευρώ-, καθώς και το διορισμό ενός υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης, μόνιμης απασχόλησης.

Ο Π. Μοσκοβισί επισήμανε ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται στο Eurogroup θα πρέπει στο μέλλον να λογοδοτούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο ρόλος του οποίου θα πρέπει επίσης να ενισχυθεί. «Δεν πρέπει να είμαστε τόσο υπερήφανοι που δεν υπάρχει λογοδοσία», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί επισημαίνοντας το παράδειγμα της Ελλάδας: «Το να αποφασίζουμε πίσω από κλειστές πόρτες για τη μοίρα της Ελλάδας, χωρίς καμία δημοκρατική λογοδοσία είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επίτροπος Οικονομίας.

Εξάλλου, ο Π. Μοσκοβισί επισήμανε ότι δεν μπορούμε να έχουμε μια ισχυρή ευρωπαϊκή οικονομία χωρίς μια ισχυρή και σταθερή ευρωζώνη. «Αυτό είναι προς το συμφέρον όλων των ευρωπαίων πολιτών. Μετά την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ, οι οικονομίες της ευρωζώνης θα αντιπροσωπεύουν το 85% του συνολικού ΑΕΠ της ΕΕ. Αυτό υπογραμμίζει τον κεντρικό ρόλο που θα έχει το ευρώ στο μέλλον της ΕΕ των 27», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί.

Τέλος, ο Π. Μοσκοβισί ανέφερε ότι τα κράτη μέλη και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έλαβαν αποφασιστικά βήματα κατά τη διάρκεια της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης για να διατηρήσουν την ακεραιότητα της ευρωζώνης και να κάνουν πιο ισχυρή την ΟΝΕ. Όπως ανέφερε, φέτος διανύουμε την πέμπτη συνεχή χρονιά ανάπτυξης στην Ευρώπη και το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,4% του μέσου κοινοτικού ΑΕΠ.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:40