search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 13:26
MENU CLOSE

«Καμπάνες» της ΕΣΗΕΑ σε Βερύκιο-Λιάγκα

02.06.2017 12:43
«Καμπάνες» της ΕΣΗΕΑ σε Βερύκιο-Λιάγκα - Media

 

Επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας επιβλήθηκε στον δημοσιογράφο Δήμο Βερύκιο για αντιδεοντολογική συμπεριφορά, ύστερα από έγκληση της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ (ΠΠΣ).

Παράλληλα, προσωρινή διαγραφή 3 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ επιβλήθηκε στον Γιώργο Λιάγκα για τη συμμετοχή του παρουσιαστή στην διαφήμιση τυριών “Dirollo”.

Η περίπτωση Βερύκιου

Συγκεκριμένα, στην περίπτωση του Δήμου Βερύκιου, η έγκληση της ΠΕΝΕΝ, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Μια ασυνήθιστη και πρωτοφανή επίθεση εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών εναντίον της ΠΕΝΕΝ και του Προέδρου μας Αντώνη Νταλακογεώργου σε μια στημένη όπως αποδείχτηκε εκπομπή του ραδιοφώνου του ALPHA989 στις 16/11/2016 μαζί με τον δημοσιογράφο Δήμο Βερύκιο.
Το ασυνήθιστο που αναφερόμαστε είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει προηγούμενο από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, τουλάχιστον για την μεταπολιτευτική περίοδο, σχεδόν ποτέ δεν σχολίαζε και δεν έπαιρνε θέση για τις απόψεις του ταξικού αγωνιστικού κινήματος, αντίθετα επικροτούσε με δημόσιες παρεμβάσεις την αγαστή συνεργασία μεταξύ της ΕΕΕ και της ΠΝΟ και την κοινή συμπόρευσή τους στα προβλήματα της ναυτιλίας όπως επίσης επανέλαβε και αυτή την φορά ο Πρόεδρος της ΕΕΕ στην διάρκεια της συνέντευξής του προχθές στον παραπάνω ραδιοσταθμό.
Παραθέτουμε ορισμένα βασικά σημεία αυτής της επίθεσης που δείχνει ότι το ναυάγιο της κοινής πρωτοβουλίας ΕΕΕ – συγκυβέρνησης – των υπολοίπων συστημικών κομμάτων να καταργήσουν την ΣΣΕ στην ποντοπόρο ναυτιλία, αφού απέτυχε παταγωδώς, εγκαινιάζουν μια νέα στρατηγική, αυτή της απροκάλυπτης επίθεσης ενάντια στο πιο σημαντικό τμήμα του αγωνιστικού κινήματος των Ναυτεργατών στην ΠΕΝΕΝ και την Διοίκησή της.
Στο παραλήρημά του ενάντια στην ΠΕΝΕΝ και στο Πρόεδρό της η ΕΕΕ βλέπει τον κύριο αντίπαλο, το μεγαλύτερο εμπόδιο για την υλοποίηση των αντεργατικών σχεδίων που δεν είναι άλλο από την κατάργηση της ΣΣΕ, την συντριβή των εργασιακών σχέσεων και την μετατροπή τους σε εργασιακό μεσαίωνα και επιστροφή στην περίοδο της γαλέρας.

Προφανώς ο κύριος Βερύκιος εκτέλεσε με συνέπεια την αποστολή του η οποία όπως αποδεικνύεται ήταν να κάνει τα πάντα προκειμένου να περάσουν οι απόψεις και οι αντιλήψεις της ΕΕΕ και φυσικά χωρίς τον παραμικρό αντίλογο ούτε στην ίδια ούτε σε επόμενη εκπομπή του…».

Επίσης, στις 21.11.16 η ΠΕΝΕΝ απέστειλε συμπληρωματικό υλικό που αφορούσε ηχογραφημένο απόσπασμα της από 18.11.6 πρωινής εκπομπή “Happy Day” του Τ/Σ ALPHA TV, στην οποία ο ανωτέρω δημοσιογράφος επαναλάμβανε όλα όσα κατήγγειλαν την Παρασκευή 18.11.16.

Στη συνέχεια, το ΠΠΣ αφού έλαβε υπόψη:
1. Την καταγγελία-έγκληση της ΠΕΝΕΝ, καθώς και την υπ’ αριθμ. 556/21.11.16 συμπληρωματική.
2. Την ηχητική αποτύπωση της επίμαχης από 16.11.16 εκπομπής του συν. Δήμου Βερύκιου στο Ρ/Σ “Alpha 9,89”.

Κρίνει βάσιμη την ως άνω έγκληση της ΠΕΝΕΝ και ασκεί πειθαρχική δίωξη κατά του συν. Δήμου Βερύκιου επειδή:
Στις 16.11.16 στην πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή που έχει στον Ρ/Σ “Alpha” είχε καλεσμένο τον πρόεδρο τον Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Θεόδ. Βενιάμη για να εκθέσει τις απόψεις του σε θέματα που απασχολούν την ελληνική ναυτιλία. Στην εκπομπή αυτή ο πρόεδρος των Ελλήνων Εφοπλιστών διατύπωσε αιχμές κατά του συνδικαλιστικού οργάνου των εργαζομένων στα πλοία για τις διεκδικήσεις τους. Ο συν. Βερύκιος δεν προσπάθησε να δώσει τη δυνατότητα και στο συνδικαλιστικό όργανο των Ναυτικών (ΠΕΝΕΝ), ώστε να εκφράσουν και εκείνοι την άποψή τους, σχετικά με τις αιχμές που διατυπώθηκαν. Αντίθετα, υιοθέτησε αβασάνιστα την άποψη του προέδρου των Ελλήνων Εφοπλιστών και κατηγόρησε και ο ίδιος την ΠΕΝΕΝ, μεταξύ άλλων και με τη χαρακτηριστική φράση «η ελληνική ναυτοσύνη, συνθλίβεται στα συνδικαλιστικά κατεστημένα». Μάλιστα, σε εμφάνισή του στις 18.11.16 στην εκπομπή “Happy Day” του T/Σ “Alpha”, επαναλαμβάνει όσα ανέφερε στην ραδιοφωνική εκπομπή του.

Παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ του Καταστατικού που ορίζει: «Να ασκούν τη δημοσιογραφία ευσυνείδητα και με καλή πίστη, να τηρούν την επαγγελματική αλληλεγγύη και να δείχνουν διαγωγή, συμπεριφορά και ήθος ανάλογες με το λειτούργημα που ασκούν».

Παράβαση του άρθρου 1, εδ. στ’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας, που προβλέπει ότι ο δημοσιογράφος οφείλει: «…Να δημοσιεύει, να μεταδίδει την αντίθετη άποψη…».

Παράβαση του άρθρου 3, παρ. 1, του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας, που τονίζει στις υποχρεώσεις του δημοσιογράφου να τηρεί την ισηγορία και την πολυφωνία που αποτελούν «οξυγόνο της δημοκρατίας».

Κλήθηκαν οι μάρτυρες της ΠΕΝΕΝ:

Ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ, κ. Αντώνης Νταλακογεώργος, μεταξύ άλλων, είπε:
«Εργάζομαι ως ναυτικός και είμαι πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ. Το ιστορικό είναι το εξής: Εμείς δεν είχαμε την τύχη να ακούσουμε την εκπομπή στο ραδιόφωνο του Alpha 9,89. Ενημερωθήκαμε εκ των υστέρων ότι υπήρχε μια εκπομπή στην οποία ο κ. Βερύκιος με τον κ. Λάμπρου και είχαν καλεσμένο στην εκπομπή τον πρόεδρο Ελλήνων Εφοπλιστών τον κ. Βενιάμη. Πιστεύω ότι ήταν μια καλοστημένη εκπομπή και έχει σημασία ότι το ξεκίνημα του κ. Βερύκιου στην εκπομπή προς τον κ. Βενιάμη ήταν για τα γενέθλιά του, πράγμα που σημαίνει ότι γνώριζε την ημερομηνία, ενώ τον αποκάλεσε «φίλο». Η θέση του κ. Βενιάμη είναι ισχυρή και το ότι επέλεξε το συγκεκριμένο Μέσο και το συγκεκριμένο δημοσιογράφο και είπε τα όσα είπε ήταν κάτι πολύ καλά στημένο…

Είναι φανερό ότι η συγκεκριμένη εκπομπή με μοναδικό φιλοξενούμενο και με εξασφαλισμένο τον μονόλογο του προέδρου της ΕΕΕ, αποσκοπούσε στο να δημιουργήσει κοινωνικά ερείσματα από την πλευρά του εφοπλισμού και ταυτόχρονα να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά του κοινωνικού αυτοματισμού σε βάρος της ΠΕΝΕΝ, θεωρώντας την ως μια συνδικαλιστική παρωχημένη οργάνωση που αντιδρά και αντιστέκεται στην απασχόληση δεκάδων χιλιάδων ελλήνων στο ναυτικό επάγγελμα. Ο στόχος αυτός, επιτυγχάνεται μέσω μιας δημόσιας ραδιοφωνικής εκπομπής και ενός γνωστού δημοσιογράφου (Δήμος Βερύκιος) και η οποία στη συνέχεια, λόγω των γνωστών και ισχυρών προσβάσεων του εφοπλιστικού λόμπυ στα ΜΜΕ, ήταν εύκολο το περιεχόμενο των αναφερόμενων στην εκπομπή να αναμεταδοθεί και να προβληθεί σε μεγάλη και γενικευμένη ένταση και στα υπόλοιπα ΜΜΕ.
Στο σημείο αυτό, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η εφοπλιστική προπαγάνδα στο σχεδιασμό της δημόσιας παρέμβασής τους είχε το επιπλέον πλεονέκτημα να μην υπάρχει ο παραμικρός αντίλογος (διάλογος, πολυφωνία και η προβολή και της αντίθετης θέσης), σε αυτή την κατασκευασμένη επιχείρηση, συνέδραμε και συνέπραξε ο Δήμος Βερύκιος, ο οποίος όχι μόνο δεν τήρησε προσχηματικά τη δημοσιογραφική δεοντολογία, αλλά αντίθετα με σχόλια, απόψεις και θέσεις, προσπάθησε να απαξιώσει τη συνεπή θέση και στάση του ναυτεργατικού κινήματος, όπως αυτή εκφράστηκε από την ΠΕΝΕΝ.
Απόδειξη και επιβεβαίωση ότι η εκπομπή ήταν στημένη, ήταν ότι μετά από ένα διάστημα η ίδια εκπομπή με ίδιο καλεσμένο, επαναλήφθηκε βάζοντας μάλιστα σημεία από την προηγούμενη εκπομπή, την οποία μάλιστα αναμετέδωσε και ο Θέμος Αναστασιάδης. Επομένως, ο Δ. Βερύκιος μετά την αντίδρασή μας, όχι απλά δεν συνετίστηκε αλλά το επανέλαβε και έκανε προσπάθεια να την μεταδώσει σε άλλα Μέσα. Ο ίδιος ο Θ. Αναστασιάδης, είπε ότι τον πήρε ο Βερύκιος και του τα είπε αυτά και ότι μάλιστα σχολίασε ότι πρέπει να μας κλείσουν σε hotspot, για να μην εμποδίσουμε την κατάργηση των όρων ΣΣΕ που ισχύουν. Να σημειώσω ότι ο Δ. Βερύκιος μας απέστειλε εξώδικο λέγοντας σε αυτό ότι μπορούσα να παρέμβω στην εκπομπή. Πώς θα μπορέσω να παρέμβω, εφόσον δεν παρακολουθώ την εκπομπή; 600-700 ΜΜΕ αναπαρήγαγαν μέρος των απόψεων του Βενιάμη, λέγοντας ότι εμείς είμαστε υπεύθυνοι και εμποδίζουμε 50.000 νέους ναυτικούς να εργασθούν…».

Η κα. Παγώνα Δεριζιώτου, κατέθεσε:
«Εργάζομαι ως υπάλληλος στην ΠΕΝΕΝ. Η ραδιοφωνική αυτή εκπομπή είναι πρωινή. Εμείς δουλεύουμε εκείνη την ώρα. Ωστόσο, μας ενημέρωσαν άνθρωποι που την είχαν ακούσει και την ακούσαμε μαγνητοφωνημένη και εμείς από τον ίδιο σταθμό, τον Alpha web.
Αυτό που μου έκανε πολύ κακή εντύπωση ήταν ότι δεν ζήτησε την αντίθετη άποψη ούτε την ίδια ημέρα ούτε την επόμενη και όχι μόνο αυτό, το επανέλαβε μετά από 2-3 μήνες ξανά (Φεβρουάριος 2017). Έκανε το ίδιο σκηνικό με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, τον είχε σε ένα μονόλογο που έλεγε ό,τι ήθελε χωρίς αντίλογο και όχι μόνο αυτό, υπερθεμάτιζε κιόλας, αυτό που λέμε βασιλικότερος του βασιλέως ο δημοσιογράφος. Παράδειγμα, χρησιμοποίησε ο Βερύκιος εκφράσεις μειωτικές και απαξιωτικές για το Σωματείο και τον πρόεδρό του, δηλαδή «εργατοπατέρας», «σωματείο-σφραγίδα;» (αναρωτήθηκε), κάτι που αρνήθηκε και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΕΕ. Αναφέρθηκαν ψευδή στοιχεία τα οποία τις επόμενες ημέρες τα αναπαρήγαγαν και διάφορα άλλα Μέσα. Και εάν ο ίδιος ο Δ. Βερύκιος δεν είχε γνώση του θέματος, έπρεπε να μην το παρουσιάσει μονόπλευρα, αλλά να καλέσει και τον πρόεδρο της ΠΕΝΕΝ. Έγινε ένας σχετικός ντόρος από τα Μέσα και το θέμα έβγαλε ο Δ. Βερύκιος και στην τηλεόραση του Alpha μέσω link και επανέλαβε τα ίδια πράγματα, χωρίς να μπει στον κόπο να ακούσει και την άλλη πλευρά και να ενημερωθεί.
Σκοπός του τελικά ήταν ο Δ. Βερύκιος να περάσει στον κόσμο αποκλειστικά την άποψη της ΕΕΕ. Στην δεύτερη εκπομπή που έκανε το Φλεβάρη, το θέμα το πήρε και ο Θ. Αναστασιάδης ο οποίος μάλιστα σχολίασε ότι «πρέπει να κλείσουμε τους συνδικαλιστές σε hotspot».
Ερ.: Θεωρείτε ότι ήταν στημένη η εκπομπή;
Απ.: Ήταν στημένη χωρίς αντίλογο, ώστε να προβληθεί η άποψη της ΕΕΕ και να κατηγορήσει το Σωματείο μας».

Ο κ. Νίκος Κροκίδης, ανέφερε:
«Είμαι γραμματέας στην Πανελλήνια Ένωση Ναυτών. Είχε καλέσει ο κ. Βερύκιος τον πρόεδρο Εφοπλιστών κ. Βενιάμη, να μιλήσουν σχετικά με τα ελληνικά πληρώματα στην ποντοπόρο ναυτιλία. Η στάση του Βερύκιου τη χαρακτηρίζω ως επιεικώς απαράδεκτη, γιατί το μεγαλύτερο μέρος της εκπομπής, αφορούσε το Σωματείο μας, την Ένωση Ναυτών. Αν μη τι άλλο, έπρεπε να μας καλέσει τηλεφωνικώς, είτε την ίδια ημέρα είτε την επόμενη, ώστε να πούμε την άποψή μας.
Ερ.: Θεωρείτε ότι η συμπεριφορά του Δ. Βερύκιου ήταν για να δημιουργήσει πρόβλημα στην Ένωση Ναυτών;
Απ.: Θεωρώ ότι υπερθεμάτιζε γιατί εστίασε και στους συνδικαλιστές, λέγοντας ότι δεν κοιτούν τη δουλειά τους. Μάλιστα μας δημιούργησε πρόβλημα γιατί ήρθαν πολλοί ναυτικοί να ζητήσουν το λόγο ότι δεν αφήνουμε να πάμε να εργαστούν στην ποντοπόρο ναυτιλία, όπως ειπώθηκε και από το Βερύκιο και από τον Βενιάμη.
Ερ.: Είναι αλήθεια ότι παίρνετε 5 χιλιάδες το μήνα;
Απ.: Σε καμία περίπτωση μισθολόγιο έλληνα κατώτατου πληρώματος δεν ξεπερνά της 2,500 μαζί με τις υπερωρίες φυσικά. Ο στόχος τους θεωρώ ότι ήταν να παραπλανήσουν τους ακροατές.
Ερ.: Θεωρείτε ότι ο Βερύκιος δεν γνώριζε να απαντήσει;
Απ.: Γνώριζε, εννοείται ότι υπάρχει η ΣΣΕ, απλά τον άφηνε να πει αυτά που ήθελε να πει και εμάς να μας «θάψει».
Ερ.: Ο συν. Βερύκιος απευθύνθηκε ποτέ στην ΠΕΝΕΝ να βγει στο ραδιόφωνο;
Απ.: Ποτέ, ούτε μέχρι σήμερα δεν απευθύνθηκε στην ΠΕΝΕΝ.
Ερ.: Εν κατακλείδι, θεωρείτε ότι η εκπομπή ήταν στημένη;
Απ.: Ήταν, 100% ήταν στημένη εφόσον ήταν μονόπλευρη και επιπλέον περιείχε και ψέματα, όπως αυτό για το μισθολόγιο. Υπάρχει ΣΣΕ στα ποντοπόρα πλοία από το 2010, που εφαρμόζεται όπου υπάρχει έλληνας.
Ερ.: Αν υποτεθεί ότι η ΠΕΝΕΝ αποφασίσει να δεχθεί την κατάργηση της ΣΣΕ στα ποντοπόρα και αποδεχθεί τις διεθνείς συμβάσεις που ισχύουν, στην περίπτωση αυτή, εκτός από την τσέπη των ναυτικών, δεν θα χάσει η χώρα σε συνάλλαγμα και το ταμείο των ναυτικών;
Απ.: Καταρχήν και τώρα στην ποντοπόρα ναυτιλία ισχύει αυτό που είπατε, δηλαδή ισχύει ανασφάλιστη-μαύρη εργασία. Γι’ αυτό δεν ειπώθηκε καμία ερώτηση από τον Δ. Βερύκιο γιατί γνώριζαν και οι δυο ότι μιλούν για ανασφάλιστη-μαύρη εργασία. Η ανασφάλιστη εργασία ήταν ένας από τους κύριους λόγους που κατέρρευσε το ΝΑΤ (ταμείο ναυτικών)».

Ο μάρτυρας του εγκαλουμένου, κ. Δημήτρης Κούρεντας, κατέθεσε:
«Είμαι δικηγόρος και μάρτυρας του κ. Δημοσθένη Βερύκιου. Ως προς τα γεγονότα, καταρχήν επρόκειτο για μια ζωντανή δημοσιογραφική εκπομπή και μια κατά την άποψή μου δημοσιογραφική επιτυχία, η συνέντευξη με τον κ. Βενιάμη, πρόεδρο της ΕΕΕ. Αναφέρω ως δημοσιογραφική επιτυχία διότι δεν είναι πολλές οι εμφανίσεις του κ. Βενιάμη. Την εκπομπή την έχω ακούσει ολόκληρη. Γνωρίζω ότι ουδείς εκπρόσωπος της ΠΕΝΕΝ ούτε και ο κ. Νταλακογεώργος (πρόεδρος ΠΕΝΕΝ), ζήτησαν να παρέμβει. Αυτό το γνωρίζω διότι συνεργάζομαι τόσο με τον Τ/Σ Alpha, όσο και με τον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9,89. Είναι πάντως βέβαιο ότι αν κάποιος ζητούσε να παρέμβει, τόσο ο κ. Βερύκιος όσο και η παραγωγή της εκπομπής θα το επέτρεπαν όπως έχουν πράξει πάρα πολλές φορές. Ακόμη και μετά την εκπομπή ή σε επόμενες ημέρες, κανένας δεν ζήτησε να παρέμβει.
Γνωρίζω ότι ο κ. Βερύκιος σε παλαιότερες εκπομπές του έχει δώσει πολλές φορές βήμα στον κ. Νταλακογεώργο να εκθέσει τις απόψεις του. Τα όσα καταγγέλλει ο κ. Νταλακογεώργος είναι ψευδή, ανυπόστατα και συκοφαντικά. Ουδεμία απολύτως σχέση έχει ο κ. Βερύκιος με τον κ. Βενιάμη, κανένα αντάλλαγμα δεν έλαβε, κανένα συμφέρον εφοπλιστών δεν εξυπηρέτησε. Γι’ αυτά όμως ο κ. Νταλακογεώργος θα λογοδοτήσει ενώπιον των ποινικών και αστικών δικαστηρίων. Γνωρίζω πολύ καλά ότι ο Δ. Βερύκιος τηρεί απαρέγκλιτα κάθε κανόνα δεοντολογίας και τούτο διότι παρά την εμπειρία του, υπάρχουν φορές που ζητά και τη δική μου νομική άποψη για συγκεκριμένα θέματα.
Αποτελεί τιμή για τον Τ/Σ Alpha και τον Ρ/Σ Alpha 9,89 να έχει δημοσιογράφους σαν τον Δ. Βερύκιο, ο οποίος σημειωτέον, είναι γνωστό, ότι προέρχεται από το χώρο της Αριστεράς και έχει υπερασπιστεί τα δικαιώματα συνδικαλιστικών ενώσεων. Τέλος, μου προκαλεί έκπληξη ότι μια καταγγελία που αποκαλεί όλα τα μέλη της ΕΣΗΕΑ δημοσιογράφους-βαποράκια, και αποδίδει και άλλους χαρακτηρισμούς, φέρνει εγκαλούμενο τον Δ. Βερύκιο ενώπιον του Συμβουλίου σας, αντί με μια δημόσια τοποθέτηση να στηρίξει η Ένωση το μέλος της και τους λοιπούς δημοσιογράφους.
Ερ.: Δεν είχε καμία ευχέρεια ο κ. Βερύκιος κατά τη συνέντευξη να μιλήσει και για την άλλη πλευρά;
Απ.: Έχω ακούσει όλη την εκπομπή και, όπως είπα, πρόκειται περί μιας δημοσιογραφικής επιτυχίας. Ακούστηκε η μια άποψη. Στο παρελθόν, όπως κατέθεσα, είχε ακουστεί και η άποψη του κ. Νταλακογεώργου. Ο κ. Βερύκιος είχε καλέσει στο παρελθόν τον κ. Νταλακογεώργο στην ίδια εκπομπή και μάλιστα ήταν ο μόνος καλεσμένος του.
Ερ.: Οι συμβουλές που δίνετε στον κ. Βερύκιο που βασίζονται;
Απ.: Στο νομικό πλαίσιο, στον Κώδικα Δεοντολογίας και κάποιες γενικές διατάξεις του Αστικού Κώδικα.
Δεν γνωρίζω την απόφαση για το θέμα Κορτώ. Δεν γνωρίζω πότε ακριβώς είχε καλέσει την ΠΕΝΕΝ ο κ. Βερύκιος στην εκπομπή. Μου το επιβεβαίωσε ο ίδιος, όπως και το αρχείο της εκπομπής.
Ερ.: Ο κ. Βερύκιος στο τέλος υιοθετεί την άποψη ότι «η ελληνική ναυτοσύνη συνθλίβεται στα συνδικαλιστικά κατεστημένα». Τι πιστεύετε;
Απ.: Θεωρώ ότι ο κ. Βερύκιος δεν υιοθετεί την άποψη του προέδρου της ΕΕΕ όταν χρησιμοποιεί τη φράση «η ελληνική ναυτοσύνη συνθλίβεται στα συνδικαλιστικά κατεστημένα».
Ερ.: Η ΠΕΝΕΝ γιατί πιστεύετε ότι διαμαρτύρεται;
Απ.: Δεν το γνωρίζω. Φαντάζομαι θεώρησε ότι αδικήθηκε, αλλά δεν διαβλέπω κανέναν απολύτως λόγο για τη διαμαρτυρία της ΠΕΝΕΝ, η οποία κατά τα ? της αφορά το σύνολο των δημοσιογράφων.
Δεν γνωρίζω αν ο κ. Βερύκιος κάλεσε μετά την εκπομπή την ΠΕΝΕΝ. Πάντως, η ίδια η ΠΕΝΕΝ δεν ζήτησε να παρέμβει. Με ενημέρωσε ο κ. Βερύκιος ότι προσπάθησε να βρει μετά την εκπομπή, κάποιον εκπρόσωπο της ΠΕΝΕΝ, για να εκθέσει τις απόψεις της Ένωσης, αλλά δεν βρήκε κανένα.
Ο κ. Βερύκιος είναι ένας έγκριτος δημοσιογράφος με ήθος που υπηρετεί πάντα την ενημέρωση».

Απολογούμενος ενώπιον του Συμβουλίου, ο εγκαλούμενος συν. Δήμος Βερύκιος, μεταξύ άλλων υποστήριξε:
«Εργάζομαι στο Ρ/Σ Alpha  και στην τηλεόραση Alpha του ομίλου από την πρώτη ημέρα εκπομπής του.

Ειδικότερα για το περιστατικό και την καταγγελία Νταλακογεώργου ότι δεν του δόθηκε η δυνατότητα έκφρασης, ψεύδεται. Ειδικά ο συγκεκριμένος συνδικαλιστής στη δική μου ραδιοφωνική εκπομπή από το 1999 έως σήμερα, έχει φιλοξενηθεί δεκάδες φορές. Δεν ξέρω το λόγο για τον οποίο αφιονίστηκε ή τον αφιόνισαν και ποιοι ή ποιες, θα μπορούσε αν ένιωθε την ανάγκη να απαντήσει στον πρόεδρο των Εφοπλιστών που τον είχε ονοματίσει κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην εκπομπή μου ή να πάρει τηλέφωνο αμέσως για να κάνει παρέμβαση ή να ζητήσει τηλεφωνικώς ή εγγράφως να του παραχωρηθεί ραδιοφωνικός χρόνος την επομένη για να εκθέσει τις απόψεις του. Δεν το έπραξε, δεν μου τηλεφώνησε και δεν μου έστειλε email που να ζητά κάτι τέτοιο. Απεναντίας, την επομένη εξέδωσε εμετική, κατά τη γνώμη μου, ανακοίνωση που περνούσε γενεές δεκατέσσερις. Εκτός από τον πρόεδρο της Ένωσης Εφοπλιστών, εμένα προσωπικά και την ελληνική δημοσιογραφία συλλήβδην. Απίστευτα πράγματα.
Ερ.: Στη συγκεκριμένη περίοδο, μετά την εκπομπή, αναζητήσατε τον κ. Νταλακογεώργο, ώστε να του δοθεί το περιθώριο να μιλήσει για τα θέματα αυτά;
Απ.: Επειδή το θέμα που προέκυψε από τη συνέντευξη του προέδρου της Ένωσης Εφοπλιστών ήταν εκτός από θέμα εθνικής σημασίας, ήταν και δημοσιογραφικά «πιασάρικο» -«πούλαγε» δηλαδή- και είχαμε κάθε διάθεση να το συνεχίσουμε την επομένη. Εγώ προσωπικά επικοινώνησα την ίδια ακριβώς μέρα με την ΠΕΝΕΝ. Αρχικά κανείς δεν απαντούσε στο τηλέφωνο, αργά το απόγευμα της ίδιας μέρας ο κύριος ο οποίος σήκωσε το τηλέφωνο και με τον οποίο μίλησα, διότι δεν ήταν εκεί ο κ. Νταλακογεώργος, μου γνωστοποίησε ότι οι απαντήσεις θα δοθούν γραπτώς, με ανακοίνωση του συνδικάτου και η απάντηση της ΠΕΝΕΝ ήταν αυτή που κρατάτε στα χέρια σας. Πως λοιπόν εγώ ή οποιοσδήποτε συνάδελφός μου, θα μπορούσε να συνεχίσει ένα δημόσιο διάλογο επιπέδου χαμαιτυπείου (για να θυμηθούμε τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ μια έχουν περάσει 20 χρόνια από τότε που το είχε πει);
Ερ.: Γιατί δεν καλέσατε τον κ. Νταλακογεώργο στη συγκεκριμένη εκπομπή;
Απ.: Ήταν μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης με τον πρόεδρο της Ένωσης Εφοπλιστών για τα γενικότερα θέματα της ελληνικής ναυτιλίας και τον υπόγειο πόλεμο της Γερμανίας στον τομέα της ναυτιλίας. Εκεί λοιπόν κατά τη διάρκεια της συζήτησης, προέκυψε και το θέμα μεταξύ πολλών άλλων.
Ερ.: Γιατί δεν πήρατε κατευθείαν στο κινητό τηλέφωνο τον κ. Νταλακογεώργο;
Απ.: Γιατί δεν το έχω.
Ερ.: Αναφερθήκατε ότι «η ελληνική ναυτοσύνη συνθλίβεται στο συνδικαλιστικό κατεστημένο». Θεωρείτε ότι αυτή ήταν μια αντικειμενική τοποθέτηση δεδομένων των προηγουμένων που αναφέρατε;
Απ.: Δεν μου αρέσουν οι γενικεύσεις και η ισοπέδωση των πάντων. Σας είπα από την αρχή ότι σέβομαι και τιμώ το ελληνικό ναυτεργατικό κίνημα και την ένδοξη ιστορία του. Όταν μιλώ για «συνδικαλιστικά κατεστημένα», εννοώ τους «ισόβιους» συνδικαλιστές του ναυτεργατικού κινήματος, που δεν έχουν καμία σχέση με τη θάλασσα και δεν κουβαλούν στην πλάτη τους πραγματική θαλάσσια υπηρεσία,. Το να κατέχει ένας συνδικαλιστής 35 χρόνια την καρέκλα του συνδικάτου, για μένα είναι κατεστημένο και είναι χρέος μου ως δημοσιογράφος να το στιγματίζω».

Το ΠΠΣ, αφού έλαβε υπόψη τις μαρτυρικές καταθέσεις, την απολογία του εγκαλουμένου και τα λοιπά στοιχεία του φακέλου, αποφαίνεται κατά πλειοψηφία ως ακολούθως:

Το όλο θέμα που δημιουργήθηκε μεταξύ των εκπροσώπων της ΠΕΝΕΝ και του συν. Δ. Βερύκιου, εξαιτίας της αποκλειστικής συνέντευξης την οποία παρεχώρησε στον εγκαλούμενο ο πρόεδρος της ΕΕΕ από το Ρ/Σ του Alpha, ήταν η παράλειψη του δημοσιογράφου να προβάλλει και τις απόψεις των ναυτεργατών, ή κατά τη διάρκεια της εκπομπής, ή αμέσως μετά, όπως θα ήταν και το δεοντολογικώς ορθότερο.

Δεν είναι αξιόπιστος ο ισχυρισμός του εγκαλουμένου ότι δεν είχε το κινητό τηλέφωνο του προέδρου της ΠΕΝΕΝ και για αυτό το λόγο δεν κατάφερε να δώσει το «βήμα» και στην άλλη πλευρά, απεναντίας «έριξε λάδι στη φωτιά» με την αναμετάδοση της συνέντευξης από άλλο σταθμό.

Επίσης, υιοθέτησε την άποψη του κ. Βενιάμη και κατηγόρησε και ο ίδιος την ΠΕΝΕΝ, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι: «η ελληνική ναυτοσύνη συνθλίβεται στα συνδικαλιστικά κατεστημένα». Μάλιστα, σε εμφάνισή του στην εκπομπή «Happy Day» του Τ/Σ Alpha, επανέλαβε όσα είχε αναφέρει στη ραδιοφωνική εκπομπή του.

Πάντως, και οι θέσεις της ΠΕΝΕΝ που διατυπώνονται στην έγκληση συνολικά κατά του δημοσιογραφικού σώματος δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

Η μειοψηφία έχει την ακόλουθη άποψη:

Το ότι ήταν «στημένη» η συνέντευξη -όπως υποστήριξαν οι μάρτυρες της ΠΕΝΕΝ- δεν αποδεικνύεται από το ότι ο Βερύκιος γνώριζε τα γενέθλια του προέδρου της ΕΕΕ. Επίσης, σε έγγραφό του προς το Συμβούλιο ο συν. Βερύκιος είπε ότι: «…ο κ. Νταλακογεώργος έχει φιλοξενηθεί στην εκπομπή μου πάνω από τριάντα φορές, ενώ ο Πρόεδρος των Ελλήνων Εφοπλιστών μόνο τρεις φορές!».

Σε ένα βαθμό, συνυπεύθυνη, για τη μη προβολή των θέσεών της, θεωρείται και η ΠΕΝΕΝ, όταν αυτή πρώτη που είχε και το πρόβλημα, θα έπρεπε να σπεύσει να επικοινωνήσει με τον συγκεκριμένο δημοσιογράφο και να ζητήσει να αντικρούσει η ίδια τις απόψεις του προέδρου της ΕΕΕ. Αντ’ αυτού, υπέβαλε έγκληση προς τον δημοσιογράφο, στο αρμόδιο όργανο της ΕΣΗΕΑ.

Κατόπιν αυτών, το ΠΠΣ με ψήφους 3 έναντι 2 έκρινε τον εγκαλούμενο συν. Δημοσθένη Βερύκιο, πειθαρχικά ελεγκτέο, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ του Καταστατικού και άρθρου 1, εδ. στ’ και άρθρου 3, παρ. 1 του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας.

Ως προς την ποινή, με ψήφους 3 έναντι 2, του επέβαλε την επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας. Η μειοψηφία πρότεινε την προσωρινή διαγραφή 6 μηνών.

Η απόφαση καθαρογράφηκε την Τρίτη, 30.05.17.

Η περίπτωση Λιάγκα

Για την περίπτωση Λιάγκα αποφάσισε το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο (ΔΠΣ).

Αναλυτικά, η απόφαση του ΔΠΣ:

«Το ΔΠΣ, αφού έλαβε υπόψη το υπόμνημα του εφεσιβάλλοντος και τα λοιπά στοιχεία του φακέλου, αποφαίνεται ως ακολούθως:

Το Συμβούλιο έκρινε ομοφώνως πειθαρχικά ελεγκτέο τον εφεσιβάλλοντα συν. Γιώργο Λιάγκα, όσον αφορά την παράβαση του άρθρου περί διαφήμισης και δεοντολογίας, ωστόσο η πλειοψηφία (3-2), αποφάσισε την μείωση της πρωτόδικης ποινής από το ΠΠΣ, σε 3 μήνες προσωρινής διαγραφής από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ, αναγνωρίζοντας και κατανοώντας τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στον κλάδο, λόγω της οικονομικής κρίσης και της διεύρυνσης ανεργίας.

Ως προς την ποινή, η μειοψηφία υιοθέτησε το σκεπτικό του ΠΠΣ, το οποίο είχε ως εξής:
Είναι πλήρης η απόδειξη ότι ο εγκαλούμενος συν. Γ. Λιάγκας, επραγματοποίησε τηλεοπτική διαφήμιση συγκεκριμένου προϊόντος, η οποία προβλήθηκε και προβάλλεται σε πολλά Μέσα ενημέρωσης, όπως αναλυτικά περιγράφεται στο κατηγορητήριο. Πέραν των άλλων, το επιβεβαιώνουν τόσο η μάρτυράς του όσο και ο ίδιος, καθώς άλλωστε είναι απτή η πραγματικότητα.

Ο συν. Λιάγκας δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που εμπίπτει σε ανάλογη παραβατική συμπεριφορά, καθώς ο Κώδικας Δεοντολογίας απαγορεύει απόλυτα τη συμμετοχή δημοσιογράφων σε διαφημίσεις προϊόντων και υπηρεσιών εμπορικού χαρακτήρα. Για τούτο και κατά το παρελθόν έχει τιμωρηθεί (απόφαση 2/2015 ΔΠΣ). Και ως εκ τούτου, πολύ καλά γνωρίζει την αυτοδέσμευση που το κάθε μέλος της ΕΣΗΕΑ αναλαμβάνει, όταν επιζητεί να ενταχθεί στους κόλπους της.

Η ως άνω διάταξη του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, που απαγορεύει στους δημοσιογράφους τη συμμετοχή σε εμπορικές διαφημίσεις, έχει θεσπιστεί από το ανώτατο Όργανο της ΕΣΗΕΑ, τη Γενική Συνέλευση, και εναποθέτει στα Πειθαρχικά Συμβούλια της Ενώσεως την εφαρμογή της. Οι ισχυρισμοί περί του ότι δήθεν είναι νέα τα δεδομένα, με την παράλληλη αξίωση ορισμένων συναδέλφων τα Πειθαρχικά Συμβούλια να παραβλέψουν τη διάταξη αυτή, ώστε να επιτραπεί ελεύθερα η διαφήμιση, είναι έξω από το πνεύμα που οφείλει να διέπει τα Όργανα Δεοντολογίας. Η διάταξη είναι ρητή και τα Πειθαρχικά Συμβούλια είναι υποχρεωμένα να την εφαρμόζουν και τα μέλη της ΕΣΗΕΑ να την τηρούν και να τη σέβονται.

Εξάλλου το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας, έχει επανειλημμένα επισημάνει την υποχρέωση των δημοσιογράφων να απέχουν από διαφημιστικές δραστηριότητες, όπως και με την από 18.07.07  ανακοίνωσή του στην οποία τονίζει:
«…Η ενασχόληση δημοσιογράφων με διαφημίσεις προϊόντων και υπηρεσιών βρίσκεται σε απόλυτη αντίθεση με το Καταστατικό και τις Αρχές Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ.
Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι «επώνυμοι» της δημοσιογραφίας παραβιάζουν κατάφωρα και προκλητικά τις σχετικές διατάξεις. Η εμπορευματοποίηση της αξιοπιστίας που συνδέεται με το δημοσιογραφικό επάγγελμα γίνεται χωρίς την παραμικρή αναστολή.
Είναι αυτονόητο ότι η ιδιότητα του μέλους της ΕΣΗΕΑ δεν είναι συμβατή με την παραβατική αυτή συμπεριφορά, που ευτελίζει την δημοσιογραφία».

Παρά ταύτα, ο συν. Λιάγκας παραβιάζοντας και πάλι τη δεοντολογία, επιλέγει τα οικονομικά ωφελήματα παρότι μάλιστα έχει διασφαλισμένη την οικονομική ευμάρεια από την πολύπλευρη επαγγελματική του δραστηριότητα. Θα πρέπει όμως να τονιστεί εκ νέου ότι η παραμονή του στην ΕΣΗΕΑ δεν μπορεί να συμβαδίζει με την παραγνώριση των υποχρεώσεων που αναλαμβάνει, όπως η τήρηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
Όσον αφορά τα επικαλούμενα παραδείγματα εκπομπών κατά τις οποίες αναφέρονται οι χορηγοί, που παρουσιάζονται από τους υπεύθυνους των εκπομπών, υπάρχει μια ιδιότυπη λειτουργία, την οποία τα Πειθαρχικά Όργανα αντιμετωπίζουν με ανεκτικότητα. Και τούτο γιατί η περιορισμένη προβολή των χορηγών δεν είναι το ίδιο με την καθαρή εμπορική διαφήμιση που, όπως στην κρινόμενη περίπτωση του συν. Λιάγκα, προβάλλεται σε διάφορα Μέσα Ενημέρωσης.

Κατόπιν αυτών, τo ΔΠΣ, έκρινε ομόφωνα πειθαρχικά ελεγκτέο, τον συν. Γιώργο Λιάγκα,  για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού και άρθρου 5, παρ. γ’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας.

Ως προς την ποινή, με ψήφους 3 έναντι 2 επέβαλε την προσωρινή διαγραφή 3 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ. Η μειοψηφία πρότεινε τη διατήρηση της πρωτοβάθμιας ποινής, δηλαδή της προσωρινής διαγραφής 18 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ.

Η απόφαση καθαρογράφηκε την Πέμπτη, 01.06.17».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 13:25